Now Reading
Festivalul George Grigoriu – editia a opta – Ziua 1: voci adevarate vs sensibilitate

Festivalul George Grigoriu – editia a opta – Ziua 1: voci adevarate vs sensibilitate

In aceasta seara, festivalul international de muzica usoara, “George Grigoriu”, aflat in acest an la cea de-a opta editie si-a redeschis portile pentru publicul brailean.
Evenimentul este organizat de Centrul de Creatie Braila, in colaborare cu Consiliul Judetean, coproducatori fiind TVR 3 si Radio Romania. Ineditul consta in faptul ca in acest an la Casa Tineretului, locatia gazda a evenimentului in toate cele trei seri de concurs, a fost organizata o expozitie cu imagini din viata celebrului compozitor George Grigoriu.
S-a ajuns ca spectacolul sa nu fie apreciat doar in tara, ci cautat de compozitori renumiti din afara granitelor, drept dovada este faptul ca in acest an gazduim nu mai putin de 14 tari, cu Romania 15 la aceasta noua editie a festivalului. Totul se datoreaza seriozitatii juriului, impecabilitatii organizatorilor, orchestrei conduse de Ionel Tudor, dar si punctului de atractie – trofeul, care in acest an consta intr-un automobil BMW, proaspat lansat in septembrie 2011, la salonul auto de la Frankfurt“, a declarat veteranul prezentator al acestui festival, indragitul Octavian Ursulescu.
Prima seara de festival a reunit pe aceeasi scena concurenti din Romania, Slovacia, Belarus, Macedonia, Bulgaria si Italia, care se bat si pentru premiul I – 2500 euro, premiul II – 2000 euro si premiul III – 1500 euro, in afara trofeului. De asemenea se vor acorda si trei mentiuni, fiecare a cate 500 euro si premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in valoare de 1200 RON.
Putem spune ca nu toti concurentii, au reusit sa transmita emotia cantarii la acelasi nivel, in pofida vocilor mature si bine lucrate, poate si din cauza emotiilor, ceea ce face competitia oarecum mai degajata in ceea ce priveste feeling-ul pieselor, dar mult mai stransa, legat de tehnica vocala.
Lista completa a concurentilor ii cuprinde pe :

1. Elhaida Dani – 18 ani, originara din Albania, studiaza pianul la Liceul de Muzica din orasul sau natal. A interpretat piesele ” Amurgul” apartinandu-i lui George Grigoriu si piesa reprezentanta a Albaniei in editia din acest an a Eurovisionului – ‘Suus”.

2. Andreea Oltea Vasile, 18 ani din Craiova, studiaza canto la Scoala Populara de Arte “Corneti”. A interpretat piesele “Eu cred” apartinandu-i regretatei Malina Olinescu si ” Marea mea iubire, marea – George Grigoriu.

3. Kristina Janosikova – Slovacia, studiaza la Scoala de Arte si Arta Dramatica, a interpretat o piesa din tara ei natala si “Cui ii pasa de mine” – George Grigoriu.

4. Diana Maria Antonica – vine din Cpnstanta si se afla sub “tutela” muzicala a lui Adrian Daminescu, ceea ce si arata din plin printr-o voce bine lucrata. Are 18 ani si studiaza la Scoala Populara de Arte. A interpretat piesele “Prin ochii tai pot visa” – Cristian Faur si “Doar baietii sunt de vina” – George Grigoriu.

5. Anna Odobesco – vine din Republica Moldova, studiaza la Colegiul de Muzica Rubinstein din Tiraspol si la Academia de Teatru, muzica si arte plastice. A interpretat piesele “Joc de noroc” – Andrei Kerestely si “Eternitate” – George Grigoriu.

6. Raluca Bobe – talentata interpreta a orasului gazda a acestui festival, Braila, are 18 ani, este eleva la Liceul de Arte “Hariclea Darclee”, Braila, sectia canto, a interpretat cu mare entuziam piesele “Sperante vis, sperante flori” – George Grigoriu si “Hora din Moldova” – Nelly Ciobanu.

7. Halina Masiuk – Belarus, are 26 de ani, studiaza pianul si a interpretat piesele “Marea mea iubire, marea” – George Grigoriu si ” Uru Baius”, compozitie proprie.

8. Marcus Sucilea – cu siguranta il stiti din prima editie a show-ului X Factor Romania unde, in trupa Duo Voice, ca si acum, si-a aratat din plin talentul vocal. Vine din Timisoara, are 18 ani si este elev la Liceul de Arta “Ion Vidu”. A interpretat piesele “Eternitate” – George Grigoriu si “Mi-e dor ” – Angel.

9. Next Time – muzicienii profesionisti din Macedonia, participanti in cadrul Eurovision 2009.Au interpretat piesele ” Niciodata” – George Grigoriu si “Ramo placemje” .

10. Alexandra Anghelache – 16 ani, Bacau, eleva a Colegiului National de Arte ” George Apostu”, a interpretat piesele “Te intrebi de ce” -Andrei Tudor si “O fata si o chitara” – George Grigoriu.

See Also

11. Sabrina Masella – sau senzatia serii, femeia energie vocala + show. Vine din Italia, are 28 de ani, studiaza canto clasic la Conservator si a interpretat cu mare elan si forta vocala piesele “Amurgul” – George Grigoriu si Se sta sera sono qui – Luigi Tenco, in compania dirijorului Roco Palazzo. Preferata noastra in aceasta seara. Se pare ca Italia nu duce lipsa de talente, dat find faptul ca editia din 2011 a festivalului George Grigoriu a fost castigata de catre italianul Antonio Marino.

12. Hristina Dancova – 18 ani, Bulgaria, studiaza canto pop-rock si jazz la Conservatorul din Sofia si a interpretat piesele “Tocoga”, in limba nativa si “Sperante vis, sperante flori” – George Grigoriu.

Puteti urmari si voi prestatiile scenice din prima seara de concurs pe pagina oficiala de Facebook George Grigoriu!

Daca ar fi sa facem un top 3 prima seara, acesta ar arata asa:

3. Marcus Sucilea
2. Raluca Bobe
1. Sabrina Masella

Suntem curiosi sa vedem si parerile de final ale juriului care anul acesta este compus din:Marius Teicu, (compozitor) presedinte, Rumiana Nacheva, (oganizator si producator al Concursului International de muzica usoara Silver Yantra, Veliko Tarnovo – Bulgaria), Oleg Volontir – compozitor, Republica Moldova, Martin Karnolski – compozitor si producator muzical din Bulgaria, Titus Andrei, (Radiodifuziune), Horia Moculescu, (compozitor), Andreea Andrei, (textier) si Mariana Andrei.

Seara a fost incheiata de catre Fuego ce a starnit ropote de aplauze din partea publicului cu cele mai indragite piese ale sale, si care a declarat: ” Vreau sa cinstim numele lui George Grigoriu asa cum o putem face mai bine, cantand. Sunt bucuros ca mentorul meu, cel ce mi-a dat sansa sa cant, si mi-a deschis portile o data cu festivalul Mamaia din 1993, isi pastreaza spritul viu prin continuarea traditiei acestui festival. Maestre, va iubim!

Maine seara va fi cea de-a doua seara de concurs, urmata de un recital exploziv sustinut de catre nonconformista Loredana.

Ne citim in timp real!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top