Now Reading
Interviu de weekend: Tudor Giurgiu @ Despre oameni si melci – “Anii ’90 erau ani foarte speciali, unde naivitatea era maxima si asta am incercat sa exploatez si in film”

Interviu de weekend: Tudor Giurgiu @ Despre oameni si melci – “Anii ’90 erau ani foarte speciali, unde naivitatea era maxima si asta am incercat sa exploatez si in film”

Tragicomedia societãtii românesti din primii ani ai pãsirii în democratie, cu prelungiri dureroase pânã în zilele de azi, si drama personalã a unui bãrbat adulterin care, în cele din urmã, aflã cã el este cel înselat, fac din “Despre oameni si melci”, unul dintre cele mai realiste si spumos de atrãgãtoare filme despre societatea româneascã din ultimii 20 de ani. Filmul, în regia lui Tudor Giurgiu, prezintã în prim plan crudul aspect al vânzãrii unei fabrici românesti unor întreprinzãtori din Franta care, teoretic, vor sã construiascã o fabricã de melci, tot teoretic angajatii vechii conduceri urmând a fi pãstrati. Dialogurile efervescente dintre personaje, povestea care creste de la minut la minut, si, mai ales, rãsturnãrile de situatii, sunt motivele principale de a vã îndemna sã mergeti în cinematografe pentru a viziona filmul “Despre oameni si melci”. Mai ales cã doi actori ai teatrului brãilean, doamna Liliana Ghitã si mai tânãrul Emilian Oprea. fac parte din distributia care îi include pe Andi Vasluianu, Monica Bârlãdeanu, Dorel Visan.

Joi, 20 septembrie, la Cinema City Brãila, din cadrul Promenada Mall, a avut loc premiera de galã a acestui film, în prezenta regizorului, Tudor Giurgiu, a actorului ce interpreteazã personajul principal masculin, Andi Vasluianu si a celor doi actori din Brãila, care au si vizionat filmul pânã la final, împreunã cu spectatorii. Sala a fost plinã, de la adolescenti care si-au dorit sã vadã cum era pe atunci, prin anii ’90, la adultii care si-au amintit cu nostalgie, dar si cu regret de acele vremuri.

Iar noi am reusit sa luam in exclusivitate, pentru toti cititorii Star Gossip, doua interviuri speciale, de weekend si in exclusivitate. Primul dintre ele, cel cu Tudor Giurgiu, ne-a descoperit un om culturalizat de si prin cinematografie, care isi iubeste publicul pana la paroxismul de a se apropia de el in forme ce sfideaza barierele impuse de cenzura sau de vremuri, si care va avea intotdeauna o poveste de spus, o poveste despre oameni, prin ochiul si mana sa unica, de regizor.

Cat de bine consideri ca se adapteaza filmul realitatii cotidiene?

Pentru mine, cel putin, filmul e o oglinda a ceea ce traim si ma preocupa tot mai mult acest lucru pentru ca imi dau seama ca, pe masura ce inaintez in varsta, imi dau seama ca avem o misiune sa lasam ceva in urma noastra. Eu cred ca e foarte important sa spui niste lucruri despre perioada pe care ai trait-o si probabil ca asta o sa fac de acum incolo.

V-ati asteptat la un asemenea succes de box office?

As fi ipocrit sa zic ca nu ma asteptam , evident ca imi doream filmul sa fie vazut de lume, m-am bucurat foarte mult cand am vazut ca dupa primul weekend stam cel mai bine in ultimii 9-10 ani de filme romanesti, si m-as bucura ca filmul sa fie prizat de tot mai multa lume, asta e bucuria cea mai mare.

Carui tip de public consideri ca ii este adresat acest film?

Intr-un fel sau altul, sunt evident oamenii care au trait atunci, generatia de oameni de 35-40 de ani, dar am descoperit ca publicului foarte tanar i se pare foarte cool de la cum aratã spa?iile, la cum sunt imbracate personajele si descopera acolo lucruri pe care probabil nu le-au mai vazut in alte filme. Daca sunt foarte sincer, spun ca nu exista o anumita grupa de varsta care ar fi publicul principal, cred ca publicul este variat.

Care sunt atuurile filmului si de ce Monica Barladeanu?

Un mare atu al filmului este scenariul, care rupe un pic un anume tip de naratiune care a existat in filmele romanesti si un anume tip de relatie mai rece cu publicul, pentru ca majoritatea filmelor aveau asa o retinere in a vorbi si a scrie povesti care sa fie pe placul publicului. Si un alt atu, in mod clar, a fost distributia. Stiam foarte bine ca era nevoie de actori importanti pentru ca partitura nu era una usoara. Si am avut marea bucurie cu Andi si cu Dorel Visan, mai ales, Monica, iar toti ceilalti cu roluri secundare, cred ca au facut roluri foarte bune. Eu ma asteptam sa gasesc mult mai multe actrite in tara potrivite pentru tipul asta de rol. Pentru ca era nevoie de femei frumoase, speciale, care sa fie un fel de obiect dorit, si un obiect al frustrarii multor muncitori din uzina. Si am descoperit ca nu exista un bazin atat de mare si cred ca Monica a fost excelenta.

Care este mesajul pe care consideri ca il transmite acest film?

Nu cred ca exista un anume mesaj, pentru ca nu este un film la care sa ma fi gandit asa de profund la un mesaj pe care sa il las in urma, m-am gandit mai mult la cum sa spun o poveste unde eu am ras, cand am citit-o prima data, m-a amuzat, cum pot acelasi tip de sentimente sa le transmit si spectatorului, iar acestuia sa ii faca placere sa vada o poveste care sa fie bine scrisa si sa fie un film de care sa te indragostesti si sa iit mearga la inima. Daca filmul ala iti mai da ceva si de gandit, apropo de ceea ce am trait in ultimii 10-20 de ani, legat de norocul natiei asteia, daca am mers sau nu in ritm de melc in tot acest timp, e cu atat mai bine.

Consideri ca acest film ar putea avea o continuare si care ar fi aceea?

See Also

Noi am tot ras, apropo de continuare, gandindu-ne ca ar fi simpatic sa vezi povestea asta si peste 20 de ani, sa vezi ce fac personajele. Glumeam cand vorbeam despre asta la filmare, insa nu cred ca ar mai putea avea o continuare, cred ca e un film care este bine sa se termine aici.

Ce sentimente are Tudor Giurgiu vis-à-vis de anii ’90?

De regret imens ca au disparut pentru ca era o perioada de constructie, o perioada fantastica in care nu era reguli, o lume salbatica, cel putin in Bucuresti, in care puteai face orice, si o asociez, evident, cu anii de facultate, cu acest haos, si regret ca usor, usor, incepem sa ne punem ordine in toate, in vieti, in lume, in societate. Erau ani foarte speciali, naivitatea era maxima si asta am incercat sa exploatez si in film.

La ce nivel consideri ca a ajuns in aceste vremuri cinematografia romaneasca?

Cinema-ul romanesc este unul dintre cele mai importante, toata lumea din industria de film spune ca cinema-ul romanesc, alaturi de cel argentinian si cel grec, sunt marile descoperiri care continua sa produca filme bune.

Ce mesaj doresti sa adresezi publicului din toata tara?

Imi doresc ca oamenii sa vina la acest film, pentru ca nu cred ca o sa le para rau si cred ca o sa constate ca, pe langa filmele americane, cu bugete mari, 3D-uri, cu batai, etc daca vrei sa cauti si putin suflet, si daca vrei sa ai o poveste aproape de inima ta de roman, merita sa vada acest film si nu o sa fie dezamagiti, pentru ca vor vedea un alt tip de film romanesc

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top