Now Reading
Elena Mindru a lansat la Braila albumul de Craciun “Romanian Christmas stories”

Elena Mindru a lansat la Braila albumul de Craciun “Romanian Christmas stories”

Casa Tineretului a fost gazda miercuri, 12 decembrie, unui concert de exceptie in preajma sarbatorilor de iarna, de colinde pe muzica jazz, oferit de Elena Mindru si quintetul sau format din Lucian Nagy la saxofon si percutie, Albert Tajti la pian si claviaturi, Michael Ackei la contrabas si bas electric si Tavi Scurtu la tobe. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Judetean Braila si Centrului de Creatie si face parte din seria de concerte incluse in mini turneul national pe care Elena Mindru il desfasoara in aceasta perioada in 9 orase din Romania pentru lansarea albumului “Romanian Christmas stories“. Pentru o ora, publicul spectator a putut descoperi 10 dintre cele mai frumoase colinde romanesti, precum “Steaua sus rasare”, “Mos Craciun”, “Zorile-s dalbe “ sau “Colo-n sus”, colindul preferat al artistei, interpretate in maniera diferita, dar care pastreaza ceva din varianta originala si atmosfera magica a sarbatorilor de iarna.

La finalul evenimentului i-am luat Elenei Mindru si un interviu :

Cum ai regasit Braila fata de cum o stiai si cum te-ai simtit sa canti din nou pe scena care te-a consacrat la festivalul “George Grigoriu”?
S-a schimbat mult Braila, ca oras, ca oameni… s-a modernizat, insa publicul a ramas la fel de calduros si de primitor. Intotdeauna este o incantare pentru mine sa cant la Braila, ma simt extraordinar.

De unde ideea realizarii unui album de colinde jazz?
Ideea a venit mai mult in joaca. Noi am inceput sa prelucram cateva piese romanesti pe care le-am transformat in muzica jazz, piese precum “Lume lume” sau “Aseara ti-am luat basma” si apoi am zis, “Ok, hai sa facem asta si cu niste colinde” ; iar apoi toata aceasta joaca am zis ca o putem include pe un album. Titlul l-am dat in limba engleza deoarece mi-am propus sa export acest produs muzical si in restul Europei si in Scandinavia. Deja am avut doua concerte in Danemarca si in Suedia cu aceste colinde in limba romana si chiar daca cei de acolo nu au inteles la inceput prea bine despre ce este vorba, le-am explicat in limba engleza si mi-a placut remarca lor ca limba romana este o limba melodioasa si placuta urechii.

Am observat ca pe scena exista o chimie foarte mare intre tine si band-ul tau. Cum i-ai cunoscut si de cand canti cu ei?
Cu fiecare e o poveste diferita. Acest turneu a fost prima ocazie cand am cantat iompreuna. Cea mai veche colaborare este cu pianistul Albert Tajti, alaturi de care am cantat mai bine de 8 ani. De-a lungul timpului am colaborat cu multi muzicieni si imi place foarte mult tot timpul sa gasesc noi oameni si sa invatam unii de la ceilalti.

See Also

Ce asteptari ai de la acest album?
Nu mi-am propus neaparat un scop. Vreau sa colindam jazz pe romaneste si vreau sa prezint aceste colinde publicului european, sa gasim un limbaj comun intre folclorul nostru si muzica de jazz. In strainatate se asculta foarte mult jazz si, pentru ca asta ne place sa cantam, vrem sa promovam si ce e al nostru, ceea ce e traditional.

Ce este cel mai frumos pe scen` atunci c@nd c@n\i jazz?
Cred ca relatia dintre muzicieni si modul cum construim impreuna muzical si energia pe care o cream impreuna, energie care vine dintr-o libertate muzicala, nu in sensul ca fiecare face ce vrea, ci de fiecare data putem aduce ceva nou si exista un aport personal legat de locul unde cantam de fiecare data.

Ce mesaj de la suflet la suflet doresti sa impartasesti brailenilor?
Sa asculte cat mai multa muzica buna, sa asculte colindele noastre si sa colinde de sarbatori.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top