Now Reading
“Camera albastra” – emotie, empatie si talent la Teatrul “Maria Filotti” Braila

“Camera albastra” – emotie, empatie si talent la Teatrul “Maria Filotti” Braila

 

Seara de sambata, 31 august, ultima din aceasta vara, a fost o seara cu adevarat magica, o seara in care echipa Teatrului Maria Filotti Braila, condusa de noul director, Lucian Sabados, un om impunator prin prezenta, dar receptiv la nou, ne-a pus fata in fata cu propriile aspiratii si pareri despre dragoste. Oare ce e dragostea, daca nu un sir de sperante, deziluzii, dezamagiri, clipe din viata noastra, pentru care, in ultima vreme, am devenit simpli consumatori? In final insa, ideea care ramane, este ca daca nu stii sa actionezi la timp si in modul potrivit, dragostea ni se scurge printre degete, intocmai ca acele clipe de pasiune nebuna pentru care tanjim atat. Si poate ca nu mai avem sansa la o continuare, cu atat mai putin la un happy-end.

In “Camera albastra“, spectacol in regia lui Chris Nedeea, care a beneficiat de o repetitie cu public, zece cupluri de oameni din diferite categorii sociale, de la politicieni la prostituate si de la actori la menajere, sunt in cautarea dragostei, chiar si aceea de cateva clipe. Piesa pune accentul pe discrepanta dintre aparenta si esenta si pe latura sexuala a unei relatii, tocmai pentru faptul ca, in prezent, suntem atat de grabiti, incat uitam sa traim cu adevarat sentimente si emotii, si ne multumim doar cu iubirea fizica. Chiar si aceasta lipseste uneori din cuplurile veterane, unde barbatii sunt preocupati mai mult de cariera, bani, sau uneori utopiile personale, iar femeile mult mai pragmatice, dar si mai sensibile, isi doresc simtiri profunde.

 

Aileen – prostituata debutanta, care ajunge sa i se promita rolul de nevasta, cu conditia ei de a-si continua meseria (rol jucat de Narcisa Novac), Fred – conducatorul unei limuzine, care, desi se considera un Don Juan, nu are nici un sfant in buzunar ( rol interpretat de Valentin Terente), Marie – menajera care se vinde doar pentru cativa banuti ( rol jucat de Ramona Ganga), Anton – adolescentul precoce care viseaza la senzatii sexuale extreme, dar care nu este in stare sa performeze in pat, decat fiind ajutat de femeia de langa ( rol jucat de Adrian Stefan), Ema – sotia neglijata din punct de vedere sexual, care cauta placeri in cele mai nepotrivite locuri doar pentru cateva clipe de fericire ( rol jucat de Elena Andron), politicianul care in goana dupa ” a conduce o tara de c****t” neglijeaza viata familiala, si se multumeste cu placeri de o noapte, promitandu-le o viata noua tinerelor aspirante ( rol jucat de Alin Florea), Kelly – tanara care se pricepe in a da educatie altora, dar este prada viciilor drogurilor si unei vieti sexuale dezordonate in dorinta de a-si asigura din punct de vedere financiar familia ( rol jucat de Corina Bors), actorul trubadur, care in lipsa unei experiente in amor viseaza la iubire si face partenerelor sale diferite promisiuni ( rol jucat de Liviu Pintileasa), dandy-ul, singurul care judeca moral notiunea de iubire, dar care face alegerile nepotrivite, ramanand in final singur ( rol jucat maiestuos de Emilian Oprea) si invitata spectacolului teatral, Andreea Vasile – diva care se crede admirata, iubita, se deda unor roluri indraznete pe scena, dar adoarme cu icoana Maicii Domnului si ursuletii de plus, fiind in sine un suflet singuratic in cautare de…iubire, sunt cei care ne pun in situatia de a ne confrunta cu propriile temeri, deziluzii, ganduri ascunse, pentru a ne da in final un raspuns noua insine despre ceea ce ne dorim de la mult ravnita si mult cautata IUBIRE. Camera albastra este refugiul, locul unde personajele interactioneaza si sunt puse la zid de propriile cautari ale placerii.

 

See Also

In sala au fost prezenti si alti mari actori ai scenei brailene, precum Liliana Ghita – noua directoare a consiliului artistic al TMF, Dan Moldoveanu, Wanessa Radu, Emilia Mocanu, Flori Popa, Mihaela Trofimov, Catalina Nedelea, Monica Ivascu. In finalul spectacolului, Lucian Sabados a tinut un mic discurs despre cum va arata programul festivalului “Zile si nopti de teatru”, care va avea loc la Braila in luna octombrie, dar si despre proiectele sale teatrale in urmatorii ani de “mandat”. Surprizele sunt multe, numele care vor juca pe scena Teatrului “Maria Filotti” sunt mari si nerabdarea noastra de a vedea noile spectacole este si mai mare 🙂

“De 12 ani urmaresc si admir acest teatru si chiar daca veneam in turneu cu teatrul de la Ploiesti, ma mandream sa joc in acest edificiu exceptional si sa ma adresez unui public atat de cultivat. Ceea ce imi doresc acum, impreuna cu acesti minunati actori, este sa construim o echipa, pentru ca nu putem face teatru de valoare, teatru competitional, decat gandind si visand in echipa, ambitionandu-ne si incurajandu-ne reciproc. Proiectele mele vor insemna o definire a teatrului de la Braila si se vor axa pe poveste, emotie si comunicare. Va urma o tanara regizoare, Sanziana Stoican, una dintre cele mai interesante prezente din noul val, care va incepe foarte curand, pe 10 septembrie, cu un text din dramaturgia contemporana rusa. “Casa“, de Evgheny Griskovet. De la 1 noiembrie un alt regizor din noul val, dl Vlad Cristache, care a regizat “Peer Gynt” si “Povesti de familie”, va pune in scena “Don Juan” de Moliere. La inceputul anului viitor, marele regizor angajat al teatrului Maria Filotti, Victor Ioan Frunza va regiza textul clasic maghiar “Crinul“. Stagiunea va fi inchisa de bunul meu prieten Radu Nechifor, un regizor de substanta, si “Palaria florentina” a lui Eugene Labiche. Eu mi-am propus cu aceste patru proiecte, care sunt incluse in planul meu de management, ca teatrul brailean sa revina acolo unde merita.
Pe 14 septembrie, intr-un mod absolut simbolic am ales “Omul perna” , in regia lui Radu Nechifor, ca spectacol de deschidere a noii stagiuni, un spectacol care a reusit sa castige batalia cu opacitatea, teama si toata lumea teatrala atunci cand s-a lansat. Pe 15 septembrie vom reveni cu aceasta minunata “Camera albastra”, o poveste in care ne regasim fiecare dintre noi blazarea, sperantele, frustrarea, dar si frumusetea iubirii.

Festivalul de teatru “Zile si nopti” va avea loc in perioada 2-6 octombrie. Ma bucur sa va anunt ca sunt cele mai importante colective, mari actori, mari texte, mari regizori. Radu Afrim va fi si el prezent cu un spectacol pus in scena de o echipa de la Targoviste. Va fi Teatrul Notarra, Teatrul Mic, un spectacol exceptional – “Pescarusul” al lui Yuri Kordonski pus in scena de Teatrul German de la Timisoara, vor fi fratii nostri de la Galati, Teatrul Act cu piesa “Capra cu trei iezi”, un spectacol foarte rafinat pus in scena de Marcel Iures, Teatrul Masca si teatrul din Turda cu un spectacol in regia lui Manutiu, unde protagonist va fi Marius Bodochi. Dar, in primul rand, va fi premiera noastra, “Camera albastra. Tineti-ne pumnii, pentru ca incercam sa fie un moment zero, sa avem o stagiune minunata, iar teatrul Maria Filotti sa fie acolo unde ii este locul, adica in frunte! “, a declarat directorul TMF, Lucian Sabados.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top