Now Reading
AMR 2 zile! Sete de cultura si bun gust in cadrul celei de-a VIII-a editii a prestigiosului festival “Zile si nopti de teatru la Braila”

AMR 2 zile! Sete de cultura si bun gust in cadrul celei de-a VIII-a editii a prestigiosului festival “Zile si nopti de teatru la Braila”

1236551_1388199604745261_1086953298_n

Descris de catre Lucian Sabados – directorul uneia dintre cele mai importante institutii teatrale din tara, “Teatrul Maria Filotti” – drept “unul din motoarele importante pentru fiecare teatru, un prinos de recunostinta pentru publicul spectator si un schimb permanent de experienta, avand un format inteligent, viu, international si unanim recunoscut de breasla de specialitate”, festivalul “Zile si nopti de teatru la Braila”, isi va deschide portile miercuri, 2 octombrie.
5 zile, 14 piese, trei locatii 12 trupe si o mobilitate speciala – sunt elementele care definesc cea de-a VIII-a editie a acestui prestigios eveniment.

IMG_2773

Astazi, in foaierul “Maria Filotti”, conducerea teatrului ( directorul Lucian Sabados, P.R.-ul Rodica Antonescu, secretarul literar Ciprian Buzoianu) , dl primar Aurel Gabriel Simionescu, dna viceprimar Doinita Ciocan, si reprezentantii sponsorilor acestui eveniment au dezbatut pe larg itele acestui fenomen cultural de la Braila.

Editia a VIII a a acestui festival, pentru un nou director, desigur ca reprezinta o miza culturala foarte importanta, cu atat mai mult cu cat, acesta este si selectionerul unic. Raspunderea creste intr-o progresie geometrica, devenind un fapt cultural complex. Tema editiei – Mari autori. Mari regizori -, ridica si mai mult stacheta artistica, astfel ca, invitarea unor regizori precum Radu Afrim, Victor Ioan Frunza, Mihai Manutiu, Vlad Massaci, Mihai Malaimare, Cristi Juncu sau Felix Alexa devine un fapt firesc si o optiune logica. Si la nivelul companiilor invitate selectia isi propune abordarea excelentei in teatru, astel ca entitati teatrale precum Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul ACT, Teatrul Masca, Teatrul Andrei Muresanu Sf. Gheorghe, Teatrul Fani Tardini din Galati, Teatrul Municipal Turda si bineinteles, Maria Filotti din Braila, se conjuga intr-un mod firesc, pentru a celebra sarbatoarea in teatru. Un festival care se respecta propune spatii de joc diferite, formule scenice diverse, originale, provocatoare. Sala Mare si Sala Studio de la Maria Filotti ca si cocheta Sala a Casei de Cultura a Tineretului, impreuna cu spatii de joc in aer liber pentru doua productii ale Teatrului Masca, compun o geografie teatrala complexa“, a declarat LUCIAN SABADOS, unic selectioner si Director al Festivalului.

Important de stiut este faptul ca in caz de vreme rea, spectacolele propuse pt desfasurare in aer liber, respectiv “Cosarii albi” ( minunatul spectacol pe catalige de miercuri, ora 17, Teatrul Masca) va avea loc in foaierul teatrului, iar “O noapte furtunoasa ( joi, ora 16, Esplanada) va avea loc in foaierul Casei de Cultura a Tineretului.

Totodata este de mentionat faptul ca in PREMIERA ABSOLUTA teatrul Maria Filotti va gazdui in aceasta editie de festival piesele “Parcul’- teatrul Masca si “Omul cu chitara” ( cu Marius Bodochi) – Teatrul din Turda. “Camera albastra”, piesa care abordeaza fara perdea sperantele fumegande ale unor clipe rapide de iubire, in regia lui Chris Nedeea, piesa jucata de actorii Teatrului Maria Filotti va avea premiera oficiala tot in cadrul acestui festival.

Pe langa piesele care se vor juca seara de seara, se vor organiza lansari de carte, mese rotunde artistice, dar si conferinte literare. Vineri, 4 octombrie, de la ora 16.00, va avea loc evocarea “Istoria unui spectacol: Chira Chiralina – 1996”, realizata de extraordinara regizoare Catalina Buzoianu, la 17 ani de la premiera genialului spectacol, din care se vor putea urmari cateva fragmente. In aceeasi zi, de la ora 17.15, in Foaierul Mare se va lansa oficial filmul documentar “Continuitate”, realizat si regizat de Anca Cismaru in colaborare cu Centrul de Creatie.
Sambata, 5 octombrie, de la ora 16.00, se vor lansa cartile: “De la Manager la Dramaturg: Valentin Nicolau”, editura “Nemira” si “Avram Goldfaden si teatrul ca identitate” de drd. Anca Mocanu. Duminica, 6 octombrie, de la ora 15.30, in Foaierul Mare al teatrului se va organiza masa rotunda “Fanus Neagu – fragmente de eternitate”. La acest eveniment vor participa: Mihai Ispirescu, dramaturg, presedintele Fundatiei Culturale Moftul Roman, Anita Neagu, fiica scriitorului, Lucian Chi?u, directorul Muzeului Literaturii Romane, critic literar, producatorul Ada Vertan si profesorii: Viorel Mortu, Vasile Zbarcea si Adrian Simion, inspector ?colar de specialitate. Intalnirea va fi moderata de directorul teatrului, regizorul Lucian Sabados. Vor fi prezentate materiale audio si video inedite, legate de personalitatea scriitorului Fanus Neagu, si va fi lansat volumul “Jurnal cu fata ascunsa” de Fanus Neagu, aparut la Editura Muzeul Literaturii Romane.

Publicul este asteptat si la dezbaterile ce vor fi organizate in fiecare seara, dupa ultima reprezentatie, pentru a intra in dialog direct cu specialistii domeniului.

IMG_2776

See Also

La finalul celei de-a VIII-a editii vor fi acordate doua trofee: unul pentru sectiunea teoretica si unul pentru sectiunea artistica a acestui festival.

Ca proiecte de viitor, aspectele pe care va miza directorul teatrului “Maria Filotti”, Lucian Sabados, sunt: participarea cu un spectacol propriu teatrului in 2014 la Gala Teatrului si Filmului de Televiziune Romanesc, revenirea in selectiile Uniter, prezenta pieselor si a actorilor de la “Maria Filotti” in teatrele din tara si strainatate. O mare ambitie pentru 2015 este realizarea unui proiect cultural amplu, dedicat maestrului brailean Panait Istrati, in regia lui Nicolae Dabija, o coproductie cu Teatrul “Fani Tardini” din Galati.

Mai multe informatii despre editia a VIII-a a festivalului “Zile si nopti de teatru la Braila” puteti afla si de pe cele doua pagini de Facebook, respectiv pagina oficiala a festivalului si pagina oficiala a Teatrului Maria Filotti.

Programul complet al pieselor din festival, il puteti regasi aici!

Star Gossip Magazine este partener media al acestui eveniment de top in lumea teatrului romanesc!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top