Now Reading
Lucia Turcu, ingerasul cu o aripioara franta

Lucia Turcu, ingerasul cu o aripioara franta

ancheta sociala

Suferinta de la varste fragede este prezenta nu doar in familiile defavorizate de soarta din punct de vedere financiar. Cu atat mai trist este cu cat copiii nostri pot oricand sa fie victimele nepasarii si ale neglijentei cadrelor medicale si a institutiilor care ar trebui sa ii ocroteasca. Aceasta este si situatia Luciei Turcu, un ingeras in varsta de trei ani, din Braila, care, datorita unor erori medicale, s-a nascut fara jumatate de antebrat. Parintii micutei au apelat pana acum la sprijinul mass-media si al oamenilor care dispun de fonduri necesare pentru a reusi sa ii cumpere fetitei o proteza performanta. Pentru a putea fi independenta, ea are nevoie de proteza mioelectrica, iar cand procesul de crestere se va termina, va avea nevoie de proteza bionica, ce costa 27.000 euro.

In ciuda conditiei de sanatate in care se afla, Lucia este un copil vesel, dibace, iubitor, care a reusit sa isi depaseasca complexele si sa se integreze, ca orice copil normal, printre prichindeii din grupa mica de la gradinita. Si pentru ca uneori doar oamenii care trec prin situatii delicate pot face minuni semenilor lor, familia Turcu a infiintat anul trecut fundatia “Aripi Frante”, care doreste sa vina, uman si financiar, in sprijinul copiilor cu probleme ortopedice.

La trei ani de cand ne-am casatorit, eu si sotul meu ne-am dorit sa avem un copil. Am facut analize, si eu, si sotul, pentru ca totul sa fie in regula. Dupa ce am ramas insarcinata, la primul ecograf ni s-a confirmat ca totul era in regula. La patru luni si jumatate de sarcina ne-au spus la ecograf ca este fetita. Am fost monitorizata strict in fiecare luna, cu concedii medicale, ecografe sa vedem starea fetitei. Ultimul l-am facut in noiembrie, cand ma pregateam sa nasc. Atunci, dl doctor mi-a spus ca fetita este normala, mi-a preconizat ca va avea o greutate de 3,300 kg si este intoarsa pentru nastere. Absolut nimic despre vreo problema a fetitei nu mi s-a spus in perioada de sarcina. Acum stau si ma gandesc ca poate nu au vrut sa-mi spuna, pentru a nu intra in stare de soc. Tot ce mi s-a spus, ori de cate ori am facut ecografe, este ca fetita nu sta in pozitie vizibila, din cauza ca era ghemuita. Nici in maternitate nu a venit nimeni sa-mi spuna din ce cauze s-a nascut fetita cu problema pe care o are. Doar mi s-a spus ca asta este situatia, daca vreau sa o iau acasa bine, daca nu, o dadeau la centrele pentru copii. Am cautat pe Internet si am gasit multe mamici care se confrunta cu aceasta problema. Diagnosticul Luciei este de agenezie congenitala. Se pare ca principala cauza ar fi brida amniotica, care, atunci cand se formeaza in uter, sectioneaza tot ce gaseste in cale. Dar nimeni nu stie din ce cauza se declanseaza acest fenomen.

Noi am facut prima proteza, in valoare de 4000 lei, la Bucuresti, prin Casa de Asigurari, care ne-a decontat 70% din cheltuieli. Dar Lucia nu o poate folosi, proteza fiind foarte rigida, aproape ca o mana de papusa, lipsind-o complet de mobilitate. A doua proteza am facut-o anul trecut, la o clinica din Italia. Este din silicon, se poate mula pana sus si mentine mobilitatea cotului. Eu sunt cea care o ajuta de fiecare data si sa si-o puna, si sa si-o dea jos, pentru ca Lucia nu poate singura. Problema este ca Lucia nu poate apuca obiectele si nici nu are controlul manutei cu aceasta proteza. Varianta pentru acest lucru ar fi mana mioelectrica, acest dispozitiv ajutand mana umana sa se deschida deodata, sau mana bionica, cu care fetita poate deschide degetele ca un om normal, pentru ca i se monteaza niste senzori pe manuta si i se aplica proteza. Dar ea este prea mica sa gandeasca acum reflexele. Investitia este uriasa. 27.000 euro costa in prezent aceasta proteza. Noi am inceput sa strangem inca de la nastere bani, ajungand la suma de 11000 euro. Ne dorim sa cumparam aceasta mana bionica atunci cand Lucia va implini 14-15 ani, pentru ca procesul de crestere aproape va incetini. Acum toata lumea ma intreaba de ce mai imi trebuie bani, daca am o proteza? Insa protezele trebuie schimbate pe masura ce manuta Luciei creste, pentru a se adapta lungimii naturale“, ne-a marturisit mama fetitei, Oana Turcu.

See Also

Si voi puteti ajuta, donand 2% din impozitul pe venit, astfel acordandu-le acestor copii dreptul la o viata normala. Conturile deschise pentru proteza Luciei: RO38.RZBR.0000.0600.1321.3728 (RON); RO05.RZBR.0000.0600.1321.3740 (EURO); RO48.RZBR.0000.0600.1321.3742 (USD; Cod SWIFT: RZBRROBU
Raiffeisen Bank-Sucursala Braila; beneficiar cont: Turcu Marian – tatal Luciei, sau puteti face donatii in contul Asociatiei “Aripi Frante”.

Mai multe detalii despre acest caz puteti gasi aici

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top