Caragiale, etern pe scena teatrului brailean, intr-o „sotietate fara printipuri si moravuri”

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Teatrul Maria Filotti Braila a organizat in aceasta seara cea de-a treia editie a Divanelor, dupa vizionarea piesei „O scrisoare pierduta„, unul din reperele dramaturgiei romanesti, scrisa de mereu actualul maestru Ion Luca Caragiale.
Desi scena politicii din secolul XIX poate parea invechita, datorita limbajului folosit, principiile si valorile care lipsesc cu prisosinta din aceasta lume, construiesc aceleasi scene de viata. Aceasta a fost tema de reflectie la care directorul Teatrului „Maria Filotti”, Lucian Sabados, impreuna cu o parte din distributia piesei, mai precis actorii: Diana Cavaliotti, Mihai Coada, Emilian Oprea, Liviu Pintileasa, Zane Jarcu, Valentin Terente si Alin Florea au invitat publicul la dialog.
Regia piesei „O scrisoare pierduta” apartine lui Lucian Sabados, iar responsabil pentru scenografie este Gheorghe Mosorescu.
Sunt foarte mandru ca am lucrat cu actorii braileni. Cand am prezentat pentru prima data distributia acestei piese, din care facea parte in 2010 regretatul Bujor Macrin, mi-am dat seama ca este cea mai buna distributie pe care o puteam alege pentru Braila. Iar aceste intalniri imi confirma faptul ca incet, incet, brailenii ma coopteaza printre ei, ceea ce ma bucura, pentru ca este obiectivul meu principal de cand am sosit la Braila. Ne apropiem, astfel, foarte tare de public si va pot propune un repertoriu artistic care sa redea stralucirea acestui teatru, cu o mare experienta pe scena romaneasca.
De asemenea, m-am bucurat sa vad ca actorii braileni i-au primit intr-un mod minunat pe Diana Cavaliotti, Mihai Coada si Dragos Campan, pentru ca lumea artistica este una dificila. Are niste orgolii firesti, niste sensibilitati aparte si iti dai seama de maturitatea unei trupe si dupa modul in care isi primeste actorii colaboratori.
Mi-am dorit un spectacol ceva mai aspru si am ales impreuna cu colegii mei o lectura mai directa, mai verticala, asupra lumii politice. Cu privire la vechea formula, unde Zoe era interpretata de actrita Mihaela Trofimov, nu pot spune ca am o varianta preferata. Ele sunt diferite, sunt doua actrite impetuoase, foarte interesante, dar diferite. Prefer varianta de la Braila celei de la Ploiesti, putin mai dificila, mai austera, pentru publicul care poate vine cu o disponbilitate mai mare sa rada. Nu cred ca e rau sa propunem sa ii construim cu sarcasm si cu o ironie mai aspra pe politicienii de ieri si de astazi, iar atitudinea noastra, a celor ce am realizat aceasta piesa, nu putea fi una muzeistica. Trebuie sa ai o atitudine fata de text, fata de societatea careia i te adresezi si, mai ales, fata de lunga cariera si numeroasele lecturi regizorale, si in teatru, si in film, ale „Scrisorii pierdute”. Este un risc asumat si, alaturi de acesti minunati actori, cred ca in mare parte functioneaza pariul. Caragiale arunca aceasta anatema de atunci si de aiurea si nu poti sa iesi de sub aceasta provocare. Caragiale este polisemantic, are foarte multe variante de abordare si automat cand montezi un astfel de text foarte cunoscut, provocarea este maxima si devine si o raspundere uriasa sa fii constant pe drumul pe care l-ai ales, sa fii riguros cu tine insuti si sa construiesti o posibila lume, care sa fie numai a spectacolului de la Braila. , a declarat Lucian Sabados, regizorul piesei „O scrisoare pierduta” si directorul Teatrului Maria Filotti.
Eu am lucrat cu dl Sabados tot la „O scrisoare pierduta”, la Ploiesti, si am venit aici, la Braila, sa fac aceasta inlocuire a actritei Mihaela Trofimov, iar pentru mine este o experienta absolut incredibila. Actorii de aici sunt fenomenali, e o bucurie de fiecare data sa joc cu ei. Ne reinventam personal de fiecare data si e foarte bine ca se intampla asa. Vin cu energie sa jucam, si plec cu aceeasi energie. Chiar stateam si ma gandeam acum cateva zile ca oricat de multe probleme as avea, daca nu ar fi teatrul unde sa vin si sa nu mai existe nimic imprejur, viata ar fi fara sens. Sacrificii nu simt ca fac, pentru ca totul e pentru teatru , a adaugat Diana Cavaliotti, interpreta lui Zoe Trahanache.
Va multumim pentru spectacolul deosebit pe care l-ati realizat si pentru parteneriatul exceptional pe care il derulam. In mod normal ar trebui sa se mearga de la lectura, la spectacol, dar presupun ca, in foarte multe cazuri, de la acest spectacol, se va ajunge la lectura. , a fost concluzia lui Carmen Florentina Pirlog, directorul Colegiului National „Nicolae Balcescu” Braila, care a venit insotita de o intreaga serie de elevi, dornici sa il cunoasca pe Caragiale.
Urmatoarea intalnire cu publicul brailean, in cadrul Divanelor, va avea loc duminica, 16 februarie, cand este programat un spectacol marcant si remarcabil, „Omul perna”.