Now Reading
“Omul perna” – catharsisul artistic al constiintei noastre

“Omul perna” – catharsisul artistic al constiintei noastre

Teatrul “Maria Filotti” a prilejuit, duminica, 23 februarie, o data cu montarea piesei “Omul perna”, in regia lui Radu Afrim, dupa o pauza de doi ani, o noua intalnire de marca intre directorul Teatrului, dl Lucian Sabados si distributia de exceptie formata din actorii: Eugen Jebeleanu, Emilian Oprea, Liviu Pintileasa, Alin Florea, Corina Bors, Adrian Stefan, Septimiu Stoica, Claudiu Urse, Gabriela Parliteanu Wanessa Dragu, Mihai Jinga, Leonard Dodan, Diana Miron, Mihail Rusu, Mariana Dumitrache, cu publicul brailean, in cadrul celei de-a patra editii a Divanelor. De data aceasta spectatorii au fost provocati sa raspunda prin propriile lor reactii si atitudini fata de dramele crude care ii inconjoara, spectacolul fiind o “exorcizare” realista a emotiiilor pe care ni le confera lumea care ne inconjoara si pe care, constient, o acceptam sau nu. Pe de alta parte, piesa pune in discutie atat problema sacrificiilor umane pe care suntem nevoiti sa le facem uneori pentru binele celorlalti, decis sau nu de noi, dar si conditia artistului,. ce este in stare sa se jertfeasca pentru supravietuirea operei sale.

Aceasta piesa, ce a luat nastere in 2008, a nascut de atunci foarte multe comentarii, a incitat si a pus intrebari, pentru ca acesta este rostul artei. Pune in discutie niste teme care exista, insa pe care nu intotdeauna le si acceptam, incercand sa ne concentram pe lucrurile frumoase, cuminti, care nu tulbura, care nu pun in discutie niste lucruri grave, dar care sunt, pana la urma, ale noastre. Echipa minunata de actori a reluat spectacolul, dupa o pauza de doi ani, de parca s-ar fi jucat cu o saptamana inainte. Acesta este apanajul unui proiect in care au crezut cu totii si care ii defineste, nu doar ca artisti, dar si ca cetateni care au curajul, de pe scena, sa spuna lucrurilor pe nume. Lectura lui Martin Mcdonaugh, laureat al multor premii, starneste emotie, introspectie si multe controverse”, a declarat directorul Teatrului “Maria Filotti”, Lucian Sabados.

In anul 2008, Radu Afrim, care era la al treilea spectacol al teatrului nostru, a venit cu aceasta piesa si i-am acordat incredere totala, mai ales ca mass-media era incarcata de evenimente de violenta asupra copiilor. Radu Afrim a apelat si la doi elevi ai Liceului de Arte, care acum sunt scenografi, iar acesti tineri, care erau atunci in clasa a XII-a, au creat scenografia piesei si costumele. Spectacolul a fost vizionat pentru prima data in cadrul Festivalului din 2008. Atunci au aparut reactii din partea celor ce nu vazusera spectacolul, insa presa a aparat cu mare incredere piesa care, ulterior, a fost nominalizata pentru cel mai bun spectacol la galele Uniter. Am urmarit acum spectacolul cu mare interes si pot spune ca este mai viu decat oricand. Cred ca piesa va mai trai si exista multi tineri si multi adulti care au capacitatea sa inteleaga mesajul. Este un spectacol manifest, antiv-violenta. Ma bucur pentru reluarea acestui spectacol”, a precizat Veronica Dobrin, fost director TMF si producatoarea primei reprezantatii a piesei “Omul perna”
.
Este singurul spectacol pe care vin sa il joc cu mare placere, indiferent de eforturile pe care le fac in conditiile in care acum urmez un master de regie la Paris. Munca pe care am depus-o impreuna cu Radu Afrim si cu colegii mei actori ramane pentru mine unul dintre cele mai importante momente de cautare ca actor, iar piesa, atat ca estetica, cat si ca subiect, descopera de fiecare data teme noi. Sper sa mai veniti la acest spectacol si sa il jucam cat mai mult”, a precizat Eugen Jebeleanu, protagonistul piesei si interpretul rolului lui Katurian.

Mie 2008 mi se pare ieri. Tin sa ii multumesc doamnei Dobrin pentru tupeul pe care l-a avut in a produce aceasta piesa. Nu multa lume are curajul sa aduca pe scena partiturile lui Martin Mcdonaugh. Sunt foarte emotionat si ma bucur ca, din nou, tinerii vin la teatru. Este ca o trasfuzie de sange relatia pe care o avem de fiecare data cu spectatorii”, a adaugat Emilian Oprea, interpretul rolului lui Michal.

See Also

Desi jucam in diverse spectacole si aici, si in tara, din cand in cand avem cate un spectacol de suflet, care ramane mereu viu. Pauza care ne-a durut foarte tare cred ca a facut un mare bine acestui spectacol, pentru ca s-a intors mai puternic decat era. Iar tinerii care au intrat acum in aceasta piesa au fost extraordinari. Iubim acest spectacol, va multumim si va asteptam sa traiti din nou emotia alaturi de noi”, a incheiat Liviu Pintileasa, interpretul rolului politistului Tupolski.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top