Now Reading
“La Grande Magia” – perfecta iluzie a vietii reale,montata cu eleganta si rafinament psihologic, in avanpremiera, pe scena teatrului brailean “Maria Filotti”

“La Grande Magia” – perfecta iluzie a vietii reale,montata cu eleganta si rafinament psihologic, in avanpremiera, pe scena teatrului brailean “Maria Filotti”

In aceasta seara am avut ocazia si onoarea sa iau parte la avanpremiera unei piese de o simbolistica si un rafinament aparte, o inteligenta si o finete subtile – ” La Grande Magia” ( dupa un text scris de Eduardo de Filippo), gratie minunatei conduceri a Teatrului Maria Filotti Braila, in frunte cu distinsul director Lucian Sabados, regizorului de o inteligenta estetica si o profunzime in detalii cu adevarat remarcabile Radu Nichifor, si minunatilor actori Valentin Terente, care se afla la rolul carierei lui, am putea spune, completat maiestuos de magnificul Lucian Panzaru ( actorul Teatrului galatean Fani Tardini), ingenua Narcisa Novac, Elena Andron – care are cel mai bun rol de pana acum din intreaga sa cariera, charismaticul Radu Horghidan, simpaticul si distinsul Dan Moldoveanu, tanara gratie Iulia Vasilescu, eternul comediant Adrian Stefan, Monica Ivascu, Costica Burlacu, Marius Exarhu, Ionel Spalatu– cei care joaca de fiecare data cu aceeasi eleganta la comedia dell arte, frumuselul ( trebuie sa recunoastem) Alexandru Marin, superba Emilia Mocanu, si doamnele, din punct de vedere al caracterelor artistice, si nu neaparat ca varsta sau statut Wanessa Radu, Catalina Nedelea, Flori Popa, Corina Bors.

Spun am luat parte pentru ca “La Grande Magia” este tipul de text si de punere in scena care intra, fara jena, dar cu o eleganta subtilitate in mentalul tau, de spectator, pentru a-ti pune la indoiala propria perceptie despre realitatea pe care tu o consideri ca fiind reala (pleonasmul este pur estetic). Ceea ce credem/tr?im este realitatea sau doar iluzia închipuirii noastre? Timpul este efemer pentru ca noi suntem supusii sau stapanii lui? Suntem prada sau pradatori ai jocurilor mintii? Ce pret suntem dispusi sa platim pentru a ne vedea iluzia realitatii transformata in purul adevar dorit? Acestea sunt doar cateva din intrebarile cu care ramai dupa vizionarea acestei piese. Piesa transpune in mod real lumea magicienilor, una dintre cele mai periculoase pentru cei care vin sa le urmareasca spectacolele, asa cum este ea, cu scamatoriile si trucurile obisnuite pentru captarea atentiei (dar care au de fiecare data la baza actiunea umana), si viata lor de zi cu zi, a celor ce sunt considerati zei, dar care in definitiv nu sunt decat simpli oameni, captivi ai propriilor lor trucuri. Pana la urma, magia exista sau este doar o iluzie, doar un mod de a face bani de pe seama naivitatii unora dintre noi? Ne abandonam ei pentru ca dorim sa evadam din viata reala sau pentru ca nu suntem capabili de a trai in lumea reala?

Decorurile impresionante, schimburile de replici, fina psihologie umana care analizeaza sub lupa conflictul psihologic intre asupritorul si asupritul mentalului uman si permanenta lupta si schimbare de pozitii intre magicianul care profita de “inocenta” spectatorilor, insa a carui viata este un simplu experiment ratat, si sclavul iluziilor, care ajunge in pragul nebuniei, insa care nu are curajul de a se confrunta cu propria cruda realitate decat la final, fac din aceste piese una dintre cele mai complexe montari ale teatrului brailean, unul dintre cele mai importante din tara, Teatrul Maria Filotti. Nu lipsesc nici bufoneria tipic italiana, snobismul din inalta societate, care se intalneste in orice tara, nu doar in Italia din La Grande Magia, si cateva scamatorii, care va vor uimi, mai ales ca vin din partea lui Valentin Terente, care are sansa de a ne arata “magia” unui joc actoricesc de cea mai buna calitate. Evident, exista si momente de aparenta inocenta si puritate, la fel ca in viata, insa acestea au un final tragic. Intr-un alt plan este analizata sinceritatea dintre partenerii implicati intr-o relatie de lunga durata, care , din orgolii sau rusine, ajung sa nu isi mai vorbeasca, sa se piarda in detalii, in comun, sa nu se mai iubeasca si sa caute moduri de a evada.

La Grande Magia este piesa care te invata ca in viata sunt doua variante…fie te lasi prada escrocilor sentimentali sau psihologici care iti prezinta realitatea asa cum vrei sa o vezi, nu asa cum se prezinta ea de fapt, fie propriilor instincte si mentalitati in a-ti construi realitatea exact asa cum este ea. Trebuie sa te lasi dus de instinct, sa te trezesti din orbirea mentalului, pentru a reusi sa crezi cu adevarat. Trebuie sa te confrunti cu propriile realitati, sa ai curajul sa deschizi propria “cutie” a Pandorei pentru ca adevarul din viata ta, din mintea ta, din sufletul tau, sa iasa la iveala.

See Also

La Grande Magia – o poveste reala despre iluzia din viata oricaruia dintre noi, despre modurile in care fiecare percepem propriile realitati. La Grande Magia – o poveste dureros de realista si minunat de dramatica.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comment (1)
  • Imi doresc forate mult sa ascult PMT-ul, daca aveti inregistrarea din 1990 sau mai tarziu, mi-ati face o mare bucurie. Va imbratisez cu drag Liliana Apostol

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top