Now Reading
Calitatea, autenticitatea povestii si accesibilitatea – criteriile de selectie pentru editia din acest an a Festivalului “Zile si nopti de teatru la Braila”

Calitatea, autenticitatea povestii si accesibilitatea – criteriile de selectie pentru editia din acest an a Festivalului “Zile si nopti de teatru la Braila”

Luni, 1 decembrie, va avea loc la Braila inaugurarea noii edi?ii a Festivalului “Zile si nopti de teatru” care, in acest an, va reuni 15 trupe de teatru atat din tara ( Bucuresti, Brasov, Ploiesti, Barlad, Braila), dar si din Chisinau. Tema editiei actuale,”Mari povesti, mari regizori”, este reprezentata de regizor, ca demiurg de serviciu si de poveste, care va incerca o echilibrare estetica de limbaj intre textul clasic si cel contemporan, intre spectacolul traditional si cel modern. In acest an brailenii, si nu numai, se vor putea bucura de povesti de viata si despre viata, povesti clasice, povesti de suflet si povesti despre legende ale culturii romanesti, prezentate, jucate, traite de o suita de actori importanti, majoritatea din noua liga, care, cu siguranta are cu ce se lauda. Spectacolele se vor juca in perioada 1-7 decembrie atat la Casa Tineretului, cat si la Sala Studio a Teatrului “Maria Filotti” din Braila.

Mi-am dorit foarte mult sa aleg spectacole care aduc in prim-plan povesti, situatii de viata care ne pot interesa, fie ca ele se petrec in istorie, cum este spectacolul “Acul cumetrei Gurton”, a carui actiune are loc in perioada Rena?terii engleze, dar care este realizat intr-un mod foarte modern de catre Teatrul Masca, un musical exceptional, de care ne vom bucura chiar de Ziua Nationala a Romaniei; fie in contemporan, cum ar fi spectacolul “Clasa noastra”, prezentat de Teatrul de la Chisinau, o poveste cutremuratoare, impresionanta, un text polonez contemporan care vorbeste despre ceea ce inseamna prietenia dincolo de razboaie, o parabola a vremurilor noastre despre toleranta. O alta poveste contemporana este spectacolul “Arta” al Teatrului Bulandra, o comedie care aduce in prim-plan snobismul, un fenomen de care ne lovim, si falsitatea parerilor dintre trei prieteni. Nu mai spun de “Pescarusul” – un spectacol expozitional, pentru tineri, sau “Cerere in casatorie”, doua texte ale lui Cehov. De asemenea, spectacolul “Hai iu iu”, regizat de Radu Afrim, ce readuce in prim-plan piesele Mariei Tanase, intr-un decor fantastic. Teatrul “Maria Filotti” va fi prezent cu premiera piesei “Indoiala”, si avem si pove?ti clasice, ale lui Ion Creanga, spuse intr-o maniera rafinata, moderna, de catre Teatrul din Piatra Neamt, in piesa “O lada”.

Nu exista foarte multe capete de afis in acest an. Incerc sa conving principalul meu partener, spectatorul brailean, ca nu intotdeauna capetele de afis fac valoarea in teatru. Vorbim, insa, de actori de prima mãrime, ai tinerei generatii, din Bucuresti sau din tara. Din zona consacratilor de o anumitã varsta ii avem pe Mihai Malaimare si Olga Delia Mateescu.

In ceea ce priveste regizorii, avem doua spectacole de Radu Afrim. Il avem pe Cristi Juncu, cu “Arta”, Vlad Masaci, cu un spectacol foarte bun de la Brasov – “American Buffalo”, o comedie dupa un mare text al dramaturgiei americane, spectacolul de la Odeon, care a epuizat foarte rapid toate biletele si care ne introduce in lumea filmului– “Liniste, sarut, actiune” , Felix Alexa cu spectacolul de la Galati, spectacolul de la Teatrul National al lui Claudiu Goga. De asemenea, tanara Sanziana Stoican cu spectacolul “Tradare”, care acum doua saptamani a luat marele premiu la Festivalul de Teatru Independent din Bucuresti si care se va juca la noi in data de 6 decembrie.

Selectia a fost de la sine, sunt spectacole care se articuleaza foarte mult conceptului propus anul acesta si mi-am dorit sa demonstrez ca tanara generatie si generatia de mijloc din teatru are karatele ei si, încet, încet, asigura schimburile de stafeta de la marii actori. Cele trei criterii de baza ale selectiei pieselor din acest an au fost : calitatea, autenticitatea povestii si accesibilitatea” , a declarat dl director al Teatrului Maria Filotti, Lucian Sabados.

See Also

Totodata, dl Lucian Sabados a declarat, in cadrul conferintei de presa a lansarii celei de-a IX-a editii a festivalului, ca anul viitor vor fi create incã doua spatii teatrale, neconventionale, unde va fi prezentat un teatru modern. Aceste locatii vor fi amplasate in zona centrala, a Pietei Traian, iar activitatile ce se vor derula vor fi de tipul cafenelei literare, lansari de carte, cd-uri si expozitii.

Mai multe detalii despre programul complet al festivalului, puteti regasi pe pagina special dedicata de site-ul nostru, si in acest an partener media oficial al acestui eveniment cultural de marca.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top