Now Reading
Spectacolele straine invitate in cadrul Festivalului National de Teatru 2015

Spectacolele straine invitate in cadrul Festivalului National de Teatru 2015

Editia aniversara a Festivalului National de Teatru (FNT) prezinta in premiera in Romania doua dintre creatiile teatrale ale anului 2014 care au marcat scenele din intreaga lume prin modurile, pe cat de diverse, pe atat de profunde, in care trateaza o tema cheie a lumii in care traim: razboiul si efectele lui asupra fiintei umane.
THE WAR (regia Vladimir Pankov), o co-productie a Festivalului International de Teatru Cehov de la Moscova si a Festivalului International de Teatru de la Edinburgh, in colaborare cu SounDrama Studio si FRONT (regia Luk Perceval), o productie Thalia Theatre din Hamburg sunt spectacolele straine invitate in cadrul editiei cu numarul 25 a Festivalului National de Teatru din Bucuresti.

Despre tema tratata in aceste doua productii internationale si modul in care ea se regaseste in viziunea programului artistic al FNT-ului din acest an, Marina Constantinescu – Director Artistic FNT declara: „Traim intr-o lume dominata de deziluzii, de pierderea identitatii si a ceea ce este – sa spunem – nobil, rar si semnificativ in viata noastra. Traim intr-o lume tensionata, unde tema razboiului este una extrem de prezenta. Suntem inconjurati de forme ale razboiului, ale conflictului, terorii si terorismului. Prezenta lor se face simtita peste tot, acut, in jurul nostru. Chiar foarte aproape de noi. Modul in care teatrul abordeaza tema razboiului – fie ca e vorba de textele Greciei antice, Shakespeare sau texte contemporane – este de urmarit si de analizat. Acesta e si motivul pentru care anul acesta, programul FNT include o serie de spectacole care nu doar ca ating aceasta tema, dar o prezinta si o aprofundeaza oferindu-ne perspective diferite asupra subiectului si fortandu-ne sa constientizam ca suntem parte activa a unor timpuri pe cat de tulburi, pe atat de tulburatoare. Spectacole ce ne fac sa confruntam razboiul care a fost sau care este. Razboiul din afara sau dinauntrul nostru”.

THE WAR_Foto2©2014 Mihaela Bodlovic

Dedicat centenarului Primului Razboi Mondial, THE WAR se bazeaza pe romanul Moartea unui erou al lui Richard Aldington, scrierile lui Nikolai Gumilev – Notes of a Cavalry Officer si Iliada lui Homer. Regizorul rus Vladimir Pankov creeaza un univers fascinant, puternic, dar extrem de subtil in aceeasi masura, unde nuantele poetice vibreaza la intensitate maxima intr-un spectacol in care muzica, interpretata live, luminile, miscarea scenica si textul se intrepatrund si exploreaza impactul psihologic si fizic al razboiului asupra noastra, arta lui Pankov oferindu-ne o viziune asupra viitorului.

FRONT_foto1_Copyright- Armin Smailovic

See Also

Plecand de la personajele lui Erich Maria Remarque din romanul sau Nimic nou pe frontul de vest, cele ale lui Henri Barbusse din Focul si multe altele din diferite scrieri literare si istorice, FRONT isi plaseaza actiunea in Belgia, in perioada 1914 – 1918. In transee opuse, francezi, englezi, belgieni si nemti stau la o distanta de 100 de metri unii fata de altii, se impu?ca, se ingroapa, sunt inconjurati de sobolani, paduchi, mizerie si foamete. Un spectacol creat in patru limbi diferite, care expune punctul de vedere al soldatilor din linia intai a frontului. Dupa 100 de ani de la incetarea focului, regizorul flamand Luk Perceval isi transpune cei 11 actori si spectatorii, ramasi fara suflare, in universul apocaliptic al Primului Razboi Mondial.

Cea de-a 25-a editie a Festivalului Natiional de Teatru (FNT) este organizata de UNITER si va avea loc in Bucuresti, in perioada 23 octombrie – 1 noiembrie 2015.
Cele doua spectacole straine invitate vor putea fi vazute la Teatrul National „I. L. Caragiale” din Bucuresti, in datele de 25 octombrie – The War (Sala Mare) si 27 octombrie – Front (Sala Studio).

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top