Now Reading
„Biblia pierduta”, cea mai asteptata carte a anului, va intra in librarii din 1 octombrie

„Biblia pierduta”, cea mai asteptata carte a anului, va intra in librarii din 1 octombrie

“Aceasta ar putea sa fie o poveste adevarata. Cea mai mare parte a ei este, cu siguranta. Daca ar fi fost adevarata in totalitate, unele nume ar fi fost schimbate pentru protejarea protagonistilor si a vietii si a sigurantei famiilor lor”, asa isi incepe Igor Bergler romanul „Biblia pierduta”, volum ce a stabilit deja un record de precomenzi pentru piata de carte din Romania – aproape 10.000 de exemplare vandute.

 

Ideea de a face cunoscuta adevarata personalitate si multiplele valente ale lui Vlad Tepes – Dracul, (dupa numele Ordinului Dragonului/Draculului din care facea parte familia sa), i-a incoltit scriitorului in Sighisoara, de la o intamplare banala. „Ma aflam in oras chiar de un Halloween si mi s-a parut contrariant sa vad ca strazile erau pline de copii si tineri care purtau exclusiv masti cu vampiri si cu Dracula”, spune Igor.

 

In opinia autorului, la ora actuala, exista trei curente care s-au conturat in jurul lui Tepes. Marea masa a oamenilor care il vede ca pe un vampir, un personaj din literatura si filme, un adevarat produs de marketing. Dimpotriva, istoricii romani, mai conservatori, sunt extrem de deranjati de portretizarile lui romantice, si il creioneaza in lucrarile lor ca un domnitor drept, patriot, care s-a opus sa mai plateasca tribut Imperiului Otoman, motiv pentru care a si fost asasinat de catre turci – portret pe care orice elev roman il regaseste in manualele de istorie. Acest fel de a–l vedea pe Tepes a fost folosit de catre propaganda epocii comuniste. Cea de-a treia tabara, a istoricilor de astazi opteaza pentru descrieri aride bazate, asa cum e normal, pe putinele documente din epoca.

 

„Eu am vrut sa aflu mai multe despre povestea lui  Vlad Tepes pentru ca, din punctul meu de vedere, niciuna dintre aceste variante nu mi se pare corecta pana la capat. Ca orice om de litere am vrut sa aflu adevarul, iar cartea, chiar daca este o fictiune, respecta o anumita realitate literara, artistica, nu neaparat istorica.  Intregul adevar nu poate fi cunoscut niciodata, de aceea literatura umple golurile pe care le-a lasat istoria”. Mai mult, in roman apare ideea ca Vlad Tepes ar fi finantat un proiect ambitios care urma sa schimbe fata intregii lumi: prima lucrare tiparita vreodata, „Biblia lui Gutenberg”, „Biblia pierduta”. Tepes a intuit ca multiplicarea mesajului scris, tiparul, avea sa democratizeze lumea, sa o modernizeze, sa o schimbe total. „De ce un fiu de fierar de la Mainz, semianalfabet si fara resurse, Johannes Gutenberg, inventeaza, in 1445, tiparul, fara sa fi avut constiinta a ceea ce face? Cineva trebuie sa-si fi bagat coada. Dar cine este el? Poate Vlad Dracul?” incheie, cu umor, autorul.

 

De altfel, in opinia criticilor, cartea imbina desavarsit momentele de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse si coduri secrete minutios construite. „Biblia pierduta” este un roman despre conspiratii, compus din elementele unui puzzle cu piese dintre cele mai fine, al carui sens cititorul nici macar nu reuseste sa il intuiasca inainte de final.

Volumul “Biblia pierduta”, de Igor Bergler, aparut la editura Rao, ar putea depasi 10.000 de precomenzi pana pe 30 septembrie, cifra reprezentand un record pentru piata de carte romaneasca, in conditiile in care, in Romania, un bestseller se vinde, in medie, in 5.000 de exemplare pe parcursul unui an sau doi.

 

See Also

Atat cele doua trailere ale cartii, cat si pagina de Facebook se bucura de un succes incredibil. Ele fac parte dintr-o campanie de marketing fara precedent in istoria literara a Romaniei. Perioada de precomanda se incheie la sfarsitul lunii, iar din 1 octombrie cartea va ajunge in librarii.

 

www.bibliapierduta.ro

www.facebook.com/bibliapierduta

www.rao.ro

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top