Now Reading
Au mai ramas doua saptamani pana la deschiderea Festivalului National de Teatru

Au mai ramas doua saptamani pana la deschiderea Festivalului National de Teatru

FNT inseamna posibilitatea oferita publicului de a viziona 44 de spectacole selectionate din stagiunea 2014-2015, trei productii invitate din strainatate („Frontul” / Front – regia Luk Perceval, „War” / Razboiul – regia: Vladimir Pankov si „Tiger”, dupa „Tigrul sibian” de Gianina Carbunariu, in regia Sofiei Jupither – Suedia), dar si multe evenimente care vor face din a 25-a editie FNT o adevarata sarbatoare dedicata artei.

Anul acesta ne aflam la jubileu, motiv pentru care Festivalul isi propune nu doar sa fie in stricta actualitate, ci si sa aduca un tribut memoriei teatrului romanesc. Astfel, prin cele zece expozitii de fotografie si plastica deschise pe toata perioada evenimentului publicul va avea ocazia sa-si aduca aminte atat de mari nume ale teatrului, prematur disparute dintre noi, precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Stefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum, cat si sa se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalitati ale scenei contemporane: o intreaga „Lume” – asa cum o vede Silviu Purcarete in 70 de fotografii expuse in foaierul Salii Mari a Teatrului National Bucuresti sau desenele lui Horatiu Malaele – care va prezenta in spatiile afine salii Studio un alt mod de a sintetiza lumea noastra, prin intermediul a 40 de lucrari de grafica si caricatura: „Graficaturi”.

O necesara retrospectiva a expozitiilor prezentate la Quadrienala de scenografie si arhitectura de teatru de la Praga, editia 2015 isi va afla locul, pe toata durata Festivalului, in foaierul salii Studio a Teatrului Odeon. „Radacini” si „Libertate” – expozitii organizate in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Foaierul Teatrului de Comedie gazduieste un eveniment expoxitional multimedia – „Comedia Remix” – despre nasterea si cresterea acestui teatru ce-a fost si ramane un fenomen in miscarea teatrala romaneasca.

Expozitia dedicata aniversarii a 25 de ani de FNT – „Afisele vremii. Vremea teatrului” cuprinde o selectie de afise de festival, sau ale spectacolelor prezentate in FNT in perioada 1990-2014, care va da viata si culoare Pasajului Universitatii, transformat pe durata Festivalului in „Pasajul FNT”. Ea va fi completata de o expozitie virtuala de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selectionate in cele 24 de editii) – intitulata „25 de ani de FNT. O istorie in imagini”, realizata de Mihaela Marin, care va rula atat in Pasajul FNT, in foaierele teatrelor partenere, precum si pe site-ul www.fnt.ro.

Seria Conferintelor FNT va fi deschisa de un „Fals proiect de doctorat” – o conferinta – atelier de rostire a poeziei sustinuta de actorul Ion Caramitru.

Festivalul are ca tema o realitate extrem de actuala si care ne afecteaza pe toti, cea a Conflictului – care se regaseste si in multe dintre spectacolele festivalului: „Razboi. Conflict. Teatru” – o dezbatere despre cum si daca poate teatrul sa atenueze diversele forme de violenta din viata noastra de zi cu zi, sa readuca armonia intre oameni.

See Also

UNITER invita la o dezbatere sub tilul: „Teatrul Nostru”, in care se va discuta despre promovarea spectacolului de teatru in media si cresterea finantarilor private pentru teatre. Cu aceasta ocazie UNITER lanseaza un nou portal online – mystage.ro – care-si propune sa fie o rampa centrala de promovare, informare, distributie si finantare pentru proiectele de teatru romanesc.

In colaborare cu Institutul Polonez, Festivalul propune conferinta „Teatrul si memoria” – 250 de ani de teatru de stat in Polonia, sustinuta de dramaturgul si criticul de teatru Piotr Gruszczy?ski. Evenimentul va fi urmat de proiectia filmului „(A)pollonia” de Krzysztof Warlikowski.

Pretuim cuvantul scris si pe cei care il slujesc, asfel incat lansarile de carte vor avea o pondere importanta in evenimentele desfasurate in cele zece zile de Festival.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top