Now Reading
Premiere absolute in cadrul FNT 2015

Premiere absolute in cadrul FNT 2015

Cea de-a 25-a editie a Festivalului National de Teatru mentine vie dimensiunea internationala a evenimentului, ilustrand creatia scenei contemporane din Europa.

Invitatii straini vor avea un cuvant important de spus in cadrul Festivalului, nu doar prin intermediul celor trei spectacole din strainatate, („Front”/Frontul – regia: Luk Perceval, „The War”/ Razboiul – regia: Vladimir Pankov si „Tiger”, in regia Sofiei Jupither – Suedia), ci si prin personalitatile care vor ajunge la Bucuresti cu aceasta ocazie. Unii dintre acestia vor avea si intalniri teatrale cu tineri actori romani.
Atelierul de creatie sustinut de regizorul Luk Perceval, intitulat „Peace for the monkey mind”/„O minte linistita, perfect concentrata”, va constitui un alt moment reprezentativ al Festivalului. Cunoscutul regizor belgian va impartasi celor zece actori alesi solutiile proprii, rezultate dintr-o intensa experienta artistica, pentru o imbinare armonioasa intre tehnici de yoga ?i lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare ?i Jon Fosse.

Cat priveste spectacolul „Tiger”/„Tigrul”, invitat din Suedia, acesta este cea mai recenta montare europeana a textului dramatic „Tigrul sibian” de Gianina Carbunariu, in regia Sofiei Jupither, pus in scena la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Proiectul este o colaborare a Institutului Cultural Roman cu producatorii spectacolului si Teatrul Regal suedez, prin programul international de intalniri cu profesionistii „Dramaten&”. Textul are forma unui fals documentar de investigatie unde toti martorii sunt intervievati dupa ce, intr-un mic oras, un tigru fuge de la gradina zoologica. Spectacolul aduce in discutie reactia grupurilor sociale compacte fata de elementul diferit, strain, necunoscut.

Festivalul National de Teatru lanseaza, in premiera absoluta in Romania, transmisii directe in tara si in strainatate ale unora dintre cele mai ravnite spectacole inscrise in programul Festivalului: „Mein Kampf”, productie a Teatrului National din Cluj Napoca (spectacolul de deschidere a Festivalului), „Steaua fara nume”, productie a Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Balcescu” din Bucuresti, precum si spectacolul „Bizoni. Fabula urbana #2”, productie a Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu. Transmisiunile in direct vor putea fi urmarite in cinci mari orase ale tarii (Bucuresti, Brasov, Constanta, Pitesti, Timisoara), dar si in strainatate, printr-un parteneriat in premiera absolut cu Institutul Cultural Roman, care va facilita vizionarea acestor transmisii in spatiile ICR Viena, ICR Londra si ale Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau.

Totodata, zilnic se vor transmite, in sistem live-streaming pe portalul adevarul.ro zece spectacole inscrise in programul FNT. Acestea sunt completate de o campanie generoasa de sustinere prin Interviurile Adevarul dedicate Festivalului, transmise live pe acelasi portal, care se vor derula in perioada 15 octombrie – 2 noiembrie.

Cu siguranta licitatia de obiecte apartinand unor personalitati din lumea teatrului va suscita interesul publicului, contribuind astfel la atingerea scopului campaniei initiate de UNITER – „Artistii pentru artisti”.

See Also

Intre 19 octombrie si 1 noiembrie Pasajul Universitatii din centrul Capitalei va fi transformat in „Pasajul FNT”. Publicul va beneficia de multiple ocazii de a se intalni si de a-i cunoaste direct pe unii din cei mai indragiti artisti prezenti in festival, inca de la deschiderea acestui spatiu de intalnire fiind organizate sesiuni de autografe si de fotografie. Iubitorii de teatru vor putea sa urmareasca spectacolele si interviurile ce vor fi transmise in direct, sa participe la concursuri incitante, alaturi de invitatii prezenti in festival. Toata aceasta efervescenta interactiva se va desfasura in atmosfera speciala creata de expozitia de afise dedicata aniversarii a 25 de ani de FNT – „Afisele vremii. Vremea teatrului”.

Detalii despre aceste evenimente, precum si intregul program FNT le puteti accesa pe site-ul oficial si pe pagina de facebook a Festivalului National de Teatru.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top