Now Reading
CINEPUB prezinta, pe Scena9, ICAR, o istorie alternativa a cinemaului romanesc

CINEPUB prezinta, pe Scena9, ICAR, o istorie alternativa a cinemaului romanesc

Joi, 3 decembrie, CINEPUB a lansat ICAR, o istorie alternativa a cinematografului romanesc, produsa pentru Scena9, hotspotul cultural al BRD – Groupe Société Générale.

In prezenta jurnalistilor, bloggerilor interesati de cinema si a unui grup de cineasti ale caror filme se regasesc pe CINEPUB, fondatorul platformei, Lucian Georgescu, si invitatul special al serii, Dan Bulucea, CEO Google Romania, au vorbit despre necesitatea si importanta unor astfel de proiecte pentru imbogatirea ambiantei artistice si culturale a mediului online romanesc si international.

”Am vrut in mod special sa fiu aici si ma bucur alaturi de voi de existenta CINEPUB, pentru ca este cu adevarat un proiect unic. Avem vizibilitate la tot ce se face pe YouTube si se fac multe. Si orice pe lumea asta este YouTube. Dar nu exista un alt proiect de acest gen in lume. Atata continut de calitate, valoros, ceva ce sa ne reprezinte pe noi, identitatea noastra nationala, cultura noastra, sa fie disponibil, sa putem sa ne uitam la el atunci cand dorim. Eu nu stiu sa mai existe undeva in lume un astfel de proiect. Avem toate motivele sa ne mandrim cu el. Avem toate motivele sa il facem cunoscut”, a spus Dan Bulucea, CEO Google Romania.

Lucian Georgescu, fondatorul CINEPUB, a prezentat publicului ICAR, o istorie alternativa a cinematografului romanesc. Proiectul consta intr-o serie de eseuri web video care readuc lunar in atentia publicului unele dintre momentele importante ale cinematografulului romanesc, in contextul  premierelor saptamanale de lung metraj ale site-ului al carui slogan asumat este film_romanesc.rar. Premiera lunara va putea fi vazuta exclusiv pe scena9.ro in prima saptamana de la lansare, ulterior disponibila si pe cinepub.ro si pe site-urile partenere.

See Also

Am denumit aceasta mini-serie ”o istorie alternativa”, pentru a exclude ipostaza academica, sau – doamne-fereste – ”oficiala”. ICAR nu isi propune sa epuizeze subiectul – uitat de altfel – al unei istorii a cinematografului autohton, pentru ca punctele de vedere, modalitatea de receptare si mai ales de transmitere a acestora s-au schimbat radical. ICAR este modalitatea prin care cinepub.ro isi propune sa sustina comunicarea premierelor de lung metraj de pe cinepub.ro si sa extraga din acestea esenta contextului istoric in care au fost create. Este o perspectiva diacronica, dar nu cronologica, axiologica, dar nu ierarhica. Episoadele ICAR nu sint filmulete de sau pentru scoala si nici documentare exhaustive, ci doar pastile de continut video online, teasere web menite sa intrige si sa sporeasca apetitul pierdut pentru cinematograful romanesc in toate formele lui de existenta. Discursul magistral de la catedra al profesorului George Littera, despre generozitatea actului receptarii filmului, a disparut din scoala de film si din societatea romaneasca odata cu marele filmolog si a fost inlocuit de monologul dictaturii stilistice unice. O noua generatie poate schimba punctul de vedere si starea de fapt, datorita neapartenentei sale la o istorie sau alta. Alternativ inseamna posibilitatea de a schimba neincetat punctul de vedere, iar asta este definitia libertatii, iar ICAR este un proiect liber”, considera Lucian Georgescu, profesor de film, scenarist si producator.

Episodul-pilot ICAR (disponibil online: www.scena9.ro/icar) este un video-eseu, un colaj scurt (4 minute), o panorama subiectiva a centenarului de film autohton, teaser subiectiv, diacronic si pseudo-non-discursiv, o introducere in unele dintre temele pe care seria le va dezbate in episoadele ulterioare, in contextul materialului originar: premiera de lung metraj selectata de pe cinepub.ro. Primul episod tematic, care va fi lansat in a doua jumatate a lunii decembrie, va fi legat de premiera unei pietre de hotar a adaptarii cinematografice, Morometii in regia lui Stere Gulea si lanseaza dezbaterea (la 30 de ani de la productia filmului si 60 de ani de la editia princeps a cartii lui Preda) – actualitatii acestui personaj-cheie al culturii romanesti. Filmul “Morometii” este disponibil online, pe CINEPUB (www.cinepub.ro).

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top