Now Reading
Povesti atemporale de viata spuse de Jacques si stapanul sau, noua premiera a Teatrului “Maria Filotti”

Povesti atemporale de viata spuse de Jacques si stapanul sau, noua premiera a Teatrului “Maria Filotti”

Ce ar fi viata, daca nu un intreg periplu de intamplari, o calatorie initiatica, ce include o suita de destine asupra carora ne interpunem intr-un mod sau altul, o poveste, al carei final il putem alege noi sau poate fi ales de ceilalti?

Teatrul “Maria Filotti” Braila a prezentat in premiera joi, 28 ianuarie, la Teatrul Fani Tardini din Galati, “Jacques si stapanul sau” o piesa memorabila, indrazneata, atat prin firul narativ ce face un du-te-vino cu modul nostru de perceptie, cat si prin distributia sa de oameni dedicati intru totul artei teatrale, si, prin atmosfera de epoca creata prin costumele magistrale, mimica si gestica specifica acelor timpuri, dar cu puternice rezonante in contemporaneitate. Mai ales, pentru ca, indiferent de vremurile in care sau pe care le traim, viata este acelasi drum, acelasi joc de momente, aceeasi calatorie pe care o parcurgem cu totii, bine insotiti sau nu, aceeasi poveste care se repeta la infinit.

Textul abordeaza problema revoltei dintre personaj-autor, om-Dumnezeu, stapan-sclav, cu permanenta intrebare “Spre ce ne indreptam”? Si Jacques, si stapânul lui, care pot fi asemuiti cu Don Quijote si Sancho Panza, iubesc femeile si placerile vietii, dar isi gasesc placerea la finalul calatoriei, in voluptatea mortii.

Privind in aparenta piesa, putem observa ca bate inspre o telenovela siropoasa, cu iubire, tradare, razbunare, prietenie, rasturnari de situatie.
Privind in esenta, insa, constatam ca dincolo de aceste aspecte, “Jacques si stapanul sau”, piesa pusa magistral in scena de catre Cristi Juncu,pe un text scris de Milan Kundera, laureat al premiului Nobel, este mai mult decat atat. Este o poveste despre alegeri, despre destine, despre modul cum intelegem sa ne faurim viitorul, despre faptul ca, indiferent de conditia sociala, soarta nu ne cruta, despre plata si rasplata, despre cum putem ajunge lesne din cersetori-printi si invers. Totodata, este si despre situatia scriitorului sau a omului de cultura, in general, ce nu ar trebui sa priveasca ipostaza in care se afla drept o pozitie superioara fata de ceilalti, ci sa se bucure de creatie si sa caute noi cai prin a fi mai bun, mai in pas cu timpul, fara a se pierde in mediocritate.
In acelasi timp, una din concluziile ce se reliefeaza de departe este aceea ca una din cheile de salvare a omenirii este prietenia pura.

Distributia bine aleasa pentru aceasta productie dovedeste faptul ca Teatrul “Maria Filotti” are o suita de actori profesionisti, dedicati artei, ce cauta in permanenta noi cai de explorare, de depasire a propriei lor personalitati artistice, dar care nu uita sa fie o familie.

Protagonistii, Ionut Visan si Liviu Pintileasa, fac un cuplu actoricesc reusit, dovedind o buna interactiune pe scena, o echipa ce se completeaza atat ca personalitate, cat si ca modalitate de dare a replicilor.
Mihaela Trofimov este o adevarata lady a teatrului romanesc. Emana gratie, eleganta actoriceasca, putere si senzualitate in acelasi timp, fiind una dintre cele mai bune actrite la ora actuala, din punctul nostru de vedere. Modul de a trece de la o ipostaza la alta cu toata suita de gesturi si mimica aferente dovedesc profesionalism si excelenta.
Silviu Debu este actorul din noua generatie a Teatrului “Maria Filotti” despre care putem spune ca a evoluat cel mai mult in acest an. Prin modalitatea de abordare a rolurilor, prin puterea scenica pe care o poate emana si prin atentia cu care se dedica partiturilor ce ii revin.
Un alt cuplu actoricesc ce se completeaza cu feminitate si maiestuozitate este cel format din Narcisa Novac si Corina Bors care, nu sunt doar niste femei frumoase, ci si niste actrite profesioniste si bune prietene, ce dovedesc stapanire de sine, pudoare sau inocenta atunci cand e cazul, si care sunt intr-o permanenta evolutie.
Alin Florea este un adevarat cameleon, o prezenta creativa, ce se poate transpune cu brio in ipostaze diferite pe parcursul aceleiasi piese.
Si ultimul, dar nu cel din urma, Adrian Stefan, este cel ce anima intreaga echipa si piesa numai prin simpla sa aparitie. Insa, pe langa comicul personalitatii sale, dovedeste si o sensibilitate aparte, putand sa abordeze orice tip de personaj.

Pe scurt, va invitam sa traiti, sa va bucurati, sa meditati la povestile spuse si traite de Jacques si stapanul sau, alegandu-va finalul deschis pentru propria voastra viata!

See Also

Distributia:

Jacques – LIVIU PINTILEASA
Stapanul lui Jacques – IONUT VISAN
Hangita/Marchiza – MIHAELA TROFIMOV
Cavalerul Saint – Ouen – SILVIU DEBU
Tanarul Bigre/Comisarul/ Jean, sluga la han – ADRIAN STEFAN
Batranul Bigre/Marchizul/Judecatorul – ALIN FLOREA
Justine/Fiica – CORINA BORS
Mama/Agathe – NARCISA NOVAC

Regia: CRISTI JUNCU
Scenografia: CRISTINA MILEA

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top