Now Reading
Cum tratam cicatricile aparute dupa o operatie estetica?

Cum tratam cicatricile aparute dupa o operatie estetica?

Un aspect mai putin placut al operatiilor estetice sunt cicatricile. Insa, procesul de cicatrizare nu este decat o reactie de regenerare a pielii si o dovada ca organismul nostru functioneaza in mod normal.

Fiecare cicatrice urmeaza un ciclu normal de evolutie, de pana la un an. In urma unei leziuni sau a unei agresiuni la nivelul epidermei, corpul incepe sa genereze un tesut nou, in locul portiunii afectate. Perioada de maturare a unei cicatrici este indelungata si parcurge mai multe stadii. In primele 6-9 luni, cicatricea evolueaza, se modifica, are un aspect neuniform si o culoare rosie. Dupa acest interval, cicatricea incepe sa se stabilizeze, sa capete o culoare alba si o forma uniforma.

Pentru Dr. Adrian Rebosapca, medic primar chirurgie plastica reconstructiva si estetica la clinica ATO, obtinerea unei cicatrici cat mai putin vizibile este unul dintre aspectele principale pe care le are in vedere atunci cand realizeaza o operatie chirurgicala si in perioada de ingrijire post-interventie.

Foarte important este sa se actioneze corect in perioada activa de formare a cicatricii.

Spre exemplu, Dr. Adrian Rebosapca utilizeaza in cabinetul sau benzi de steristripuri pentru relaxarea cicatricilor, precum si folii speciale cu gel siliconic pentru a stimula o vindecare rapida si naturala.

Dupa o luna si jumatate de folosire a acestor folii speciale, se folosesc unguente cu rol de curatare a pielii si cicatrizare. Apoi, se aplica noi plasturi, cu mentiunea ca zona respectiva trebuie menajata.

See Also

Pe termen lung, se recomanda un comportament precaut. De exemplu, este bine sa se evite expunerea directa a cicatricii la soare cat timp se afla in stare evolutiva, respectiv intre 4 si 8 luni, in functie de specificul tegumentar al fiecarui pacient.

De asemenea, este dovedit faptul ca persoanele care duc o viata activa sau sportivii de performanta au capacitatea sa se refaca mai repede.

Oricat de mult ne-am dori, cicatricile nu pot fi inlaturate definitiv. Insa exista posibilitatea sa le estompam si sa obtinem un aspect estetic mai placut. Iar acest lucru nu se poate face decat sub indrumarea medicului specialist.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top