Now Reading
Festivalul “Mihail Sebastian” se deschide la Braila!

Festivalul “Mihail Sebastian” se deschide la Braila!

Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania – Cultul Mozaic (F.C.E.R. – C.M.) organizeaza la Braila, in perioada 3-5 noiembrie, FESTIVALUL „MIHAIL SEBASTIAN”.
Evenimentul, aflat la prima editie sub acest nume, s-a dezvoltat firesc din manifestarea ZILELE „MIHAIL SEBASTIAN”, care a avut loc timp de trei ani la rand la Braila si a crescut permanent in amploare si complexitate.
Prima editie a FESTIVALULUI „MIHAIL SEBASTIAN” se va deschide joi, 3 noiembrie, la ora 14.30, in foaierul „Mihail Sebastian” de la Teatrul „Maria Filotti”. Evenimentul este organizat de F.C.E.R. cu sprijinul Ministerului Culturii si in parteneriat cu Teatrul „Maria Filotti” din Braila, Comunitatea Evreilor din Braila, Muzeul Brailei „Carol I”, Primaria Municipiului Braila, Consiliul Judetean Braila, Institutia Prefectului – Judetul Braila, Muzeul Judetean „Panait Istrati” si Biblioteca Judeteana ”Panait Istrati” Braila.
Dupa festivitatea inaugurala vor fi prezentate comunicarile „Mihail Sebastian, un umanist intr-o lume a extremelor” – dr. Ioan Vulpescu, „Nota pe marginea publicisticii lui Mihail Sebastian” – Ionel Candea si va fi lansat volumul „Periplu printre poeti”, un traseu jalonat de scriitorul Geo ?erban. Seara se va incheia cu spectacolul „Jocul de-a vacanta”, in regia lui Erwin Simsensohn si in interpretarea actorilor de la Teatrul „Maria Filotti”.
In cea de-a doua zi, vineri, 4 noiembrie, programul se va desfasura la Sala de Conferinte a Muzeului „Carol I”, incepand de la ora 10, si va include prezentarea „Muzeul de Istorie al Evreilor din Romania” – director Carmen Hannah Iovitu, urmata de masa rotunda „Unchiul meu, Mihail Sebastian” – Micaela Sebastian. Comunicarea ”Mihail Sebastian – cronici literare despre scriitori braileni” va fi realizata de conf. univ. dr. Zamfir Balan; in program figureaza apoi comunicarea „Mihail Sebastian – interpret al operei literare a lui Mircea Eliade”, de dr.Valentin Popa. Comunicarea „Mihail Sebastian si Marcel Proust” este semnata de asist. cercet. Petrus Costea, iar cea cu titlul „Mihail Sebastian – publicistica antinazista” este prezentata de prof. Ioan Munteanu.
Sunt prevazute mai multe momente muzicale, interpretate de Carmen Hannah Iovitu, Bucharest Klezmer Band si corul „Macabi” al C.E. din Braila, dirijor Bogdan Liftin (muzica traditionala evreiasca) si elevi de la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” (muzica clasica). Seara se va incheia la Sala „Studio”, de la Teatrul „Maria Filotti”, unde va avea loc spectacolul cu piesa „Marea iubire a lui Sebastian“ in regia Dianei Mihailopol, cu Rodica Mandache si Marius Manole.
Sambata, 5 noiembrie, programul se va desfasura (de la ora 15) tot la Sala „Studio” de la Teatrul „Maria Filotti”, unde va avea loc o comunicare pe tema „Arta recitirii: De doua mii de ani, de Mihail Sebastian” – prof. dr. Viorel Mortu. Va urma lansarea cartii „Romanul unui evreu” de Carol Feldman, in prezenta autorului, cu participarea ziaristei Eva Galambos (de la revista Realitatea evreiasca), si un moment dramatic in limba idis, „S’a Lign” dupa Salom Alehem – interpreteaza Geni Brenda si Carol Feldman. Festivalul se va incheia cu piesa de teatru „Jocurile lui Sebastian – de-a Vacanta, de-a Steaua si de-a Insula”, in interpretarea actorilor israelieni de la Teatrul „Karov” (Tel Aviv) Luiza Kohn si Nico Nitai, impreuna cu actorul si scriitorul Carol Feldman, moment artistic pregatit de Dorit Nitai – Neeman.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker