Now Reading
EXPOZITII IN FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU 2017

EXPOZITII IN FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU 2017

Festivalul National de Teatru implica si in acest an memoria vizuala a iubitorilor de arte ale spectacolului prin organizarea unor evenimente si manifestari expozitionale menite sa se adauge scopului principal al FNT – prezentarea celor mai semnificative creatii scenice romanesti din stagiunea trecuta.
Astfel, pe parcursul celor unsprezece zile de Festival, publicul va putea viziona opt expozitii si se va bucura de opt locuri de popas care pot induce o dimensiune precisa a efemerului teatrului, prin valoarea de simbol a momentului artistic surprins in imagine: prin intermediul tehnicii fotografice, prin schite de decor si costume, prin afis, pictura, sau chiar prin obiectul de teatru insusi.
Cele opt expozitii – productii proprii ale FNT, sau realizate in colaborare cu valoroase institutii de cultura din Bucuresti – sunt urmatoarele:

Expozitie de fotografie – MARIANA MIHUT
Teatrul Bulandra, foaierul salii „Liviu Ciulei” (Izvor) – un autentic templu al artelor scenei care a masurat pasii atator treceri extraordinare ale istoriei teatrului romanesc – este gazda generoasa a unei ample expozitii de fotografii, dedicata unei actrite foarte iubite de public in toate momentele bogatei sale cariere, cu un palmares senzational de roluri: Mariana Mihut.
Fotografiile pe suprafete supradimensionate, coplesitoare chiar (pana la 144 x 240 cm), vor conduce privitorul printr-un slalom fluid de imagini izvorate din roluri-cheie. Odata intrat in acest traseu, te afli in lumea elitelor actoricesti si regizorale. Varfurile unei generatii de aur coexista in jurul Marianei Mihut, iar ea este ACTRITA prin excelenta.
O actrita unica, generoasa, care continua sa ne bucure, cu fiecare noua aparitie…

Expozitie de scenografie – „PANTOFUL DE TEATRU”
Pastrand traditia colaborarii cu Festivalul National de Teatru, Galeria Kube Musette de pe Calea Victoriei 114 este si in acest an gazda unei expozitii inedite: Pantoful de teatru.
Un personaj in sine, pantoful poate dezvalui cele mai intime si discrete semne ale personajului care-l poarta, atitudini, tensiuni, mister. Inzorzonat sau doar utilitar, voit frust sau regal de-a dreptul, pantoful e un element care atrage intotdeauna privirea spectatorului si contribuie esential la definirea, la caracterul si echilibrul personajului intruchipat.
Expozitia de fata este rezultatul incursiunii in laboratorul de creatie a patru scenografi de mare anvergura: Doina Levintza, Lia Man?oc, Helmut Stürmer si Drago? Buhagiar.

Expozitie de fotografie – LABORATOR DE TEATRU. CEHOV | KORDONSKY
Intre 22 si 28 iulie 2017, Teatrul National „I. L. Caragiale” din Bucuresti a gazduit primul eveniment din cadrul celei de-a 27-a editii a Festivalului National de Teatru: laboratorul intensiv de creatie „Cehov / Kordonsky”, pe care consacratul regizor l-a sustinut pentru 27 de tineri actori ai momentului.
Timp de sapte zile, impreuna cu Yuri Kordonsky, regizor, actor si pedagog, actorii s-au aflat intr-o intimitate de creatie in care nimeni nu a putut patrunde. Au lucrat in spatele usilor inchise, „o saptamana in filigran”, deschizandu-le, insa, actorilor „o usa c?tre viata” – asa cum descriau participantii experienta de lucru pe texte dramatice de Cehov.
In urma evenimentului, o expozitie ce reia tema workshopului, semnata de fotograful Adi Bulboaca, va putea fi vazuta in perioada Festivalului National de Teatru.
Fotografiile realizate de Adi Bulboaca cu tinerii actori participanti la Laborator vor fi gazduite de foaierul salii Studio a Teatrului Odeon. In acest spatiu, in care peretii de beton se combina eclectic cu elemente decorative neoclasice, vor fi expuse imagini cu scenele lucrate de Yury Kordonsky cu artistii cursanti. Expozitia este gandita sub foma unei instalatii ce se doreste a fi descoperita, inteleasa si acceptata in cheia modernismului contemporan, sau a minimalismului secolului XXI.

Expozitie „NICU ALIFANTIS 45 • 118 • 54 • 61 / A Treisprezecea Noapte”
Cifrele din titlul ales de cunoscutul artist pentru a ilustra aceasta expozitie de afise ale spectacolelor din cariera muzicianului Nicu Alifantis, semnifica: 45 de ani de cariera in care a lucrat la 118 spectacole montate pe scenele a 54 de teatre, alaturi de 61 de regizori. Iar „A treisprezecea noapte” este si titlul spectacolului produs de Festivalul National de Teatru impreuna cu celebrul cantautor si compozitor de muzica de scena, care va avea loc pe scena Teatrului Bulandra in data de 27 octombrie.

„HAPPINESS” – Expozitie de fotografie a artistei Dimitra Stasinopoulou
Dimitra Stasinopoulou este o fotografa, originara din Grecia, autoare a imaginii pe care Festivalul National de Teatru o foloseste ca logo in ultimele patru editii. Valoarea artistica a fotografiilor ei, facute in calatorii indepartate, in zone greu accesibile din India, China, Butan, Papua-Noua Guinee, Etiopia, a fost recunoscuta prin premii de prestigiu, iar expozitiile si cartile a carei autoare este, s-au bucurat de aprecierea entuziasta a publicului. Expozitia de la ARCUB Gabroveni, Sala „Lipscani”, poarta titlul „Happiness” si surprinde fericirea acolo unde te astepti cel mai putin sa o intalnesti.

Expozitia „TEATRUL SCHIMBA LUMEA” – spectacolele editiei 27, in Pasajul FNT
Spatiul rece al Pasajului Universitatii se va transforma si in 2017, intre 16 si 30 octombrie, in Pasajul FNT – un spatiu care isi schimba fata in fiecare toamna, un fel de oglinda deschisa a Festivalului care prefateaza, pregateste si informeaza publicul despre eveniment. Expozitia inedita care va anima acest loc din inima Capitalei va fi primul contact al marelui public cu lumea teatrului romanesc descrisa, anual, de FNT. Un mod inedit de a face cunoscut Catalogul Festivalului prin care cei interesati vor putea afla informatii detaliate despre fiecare din cele 57 de spectacole prezente in Festival, insotite de imagini. Acestea vor putea fi completate cu amanunte suplimentare obtinute de la Biroul de informare FNT.

See Also

In vizita la Galeria de costume de teatru Levintza
O invitatie facuta cu generozitate de marea scenografa Doina Levintza, care-si primeste vizitatorii intr-un spatiu de poveste – de povesti teatrale ale spectacolelor ce i-au marcat cariera. Privitorul se va regasi intr-un spatiu baroc in care somptuozitatea texturilor si diversitatea accesoriilor il vor duce catre un univers fara de timp, in care doar spiritul personajului conteaza. O nesperata ocazie de a descoperi creatiile unui mare artist, prin care arta scenei se reveleaza in alte dimensiuni: de la liniile fatise ale contemporaneitatii, la arabescurile somptuoase ale costumului de teatru. Adresa: Galeria Doina Levintza, Bulevardul Ion Mihalache, 113.

Expozitie – „IN LUMEA PERSONAJELOR LUI LWENDAL”
Dedicata operei lui George Löwendal cu ocazia aniversarii a 120 de ani de la nasterea artistului, expozitia „In lumea personajelor lui Löwendal” doreste sa evidentieze forta creatoare cu care Löwendal a abordat in opera sa o multitudine de genuri si stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vana expresionista, de la peisajele influentate de lectia impresionismului si postimpresionismului la pictura religioasa neobizantina.
Selectia propusa (in jur de 120 de lucrari apartinand Fundatiei Löwendal), va ilustra diversitatea activitatii sale artistice, prezentand: pictura, schitele scenografice si de costum realizate in perioada Cernauti, dar si afise ce ilustreaza interesul artistului pentru grafica publicitara. Expozitia-eveniment curatoriata de Ruxandra Demetrescu si Cristina Cojocaru este realizata de Fundatia Löwendal in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul Colec?iilor de Arta din Bucuresti in parteneriat cu Festivalul National de Teatru (FNT) si va fi deschisa la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti (Calea Victoriei nr. 111).

Cele 8 (opt) expozitii propuse in aceasta toamna marelui public de Festivalul National de Teatru vor fi deschise pe intreaga durata a manifestarii, intre 20 si 30 octombrie.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top