Now Reading
De vorba cu Alexandru Mazgareanu- regizorul piesei “Tartuffe”, noua premiera a Teatrului “Maria Filotti” Braila

De vorba cu Alexandru Mazgareanu- regizorul piesei “Tartuffe”, noua premiera a Teatrului “Maria Filotti” Braila

Duminica, 11 martie, teatrul brailean Maria Filotti va invita la avanpremiera celebrei piese a lui Moliere, “Tartuffe“, al carei comic de situatie si de caractere se situeaza mereu in contemporan.
Cu o distributie de zile mari, formata din Emilian Oprea si Andreea Vasile – in rolurile principale, alaturi de Valentin Terente, Corina Bors, Liviu Pintileasa, Narcisa Novac, Adrian Stefan, Emilia Mocanu si Vlad Galer, piesa este un poem despre pasiune, obsesie, intriga si iubire.
Ne-am intalnit astazi cu Alexandru Mazgareanu, regizorul acestei piese si unul din cei mai prolifici regizori tineri de nivel national, pentru a afla mai multe despre culisele acestui spectacol.

Buna, Alexandru, si bine te-am gasit! Pentru inceput, spune-ne ce inseamna pentru tine aceasta prima productie montata in teatrul de la Braila?

In primul rand inseamna continuarea unui program personal, de a aduce intr-o lumina noua anumite piese ale lui Moliere care imi plac foarte mult si pe care le consider foarte actuale. Este a treia montare pe care o am asupra unui text de Moliere. Si, in al doilea rand, inseamna intalnirea cu o trupa foarte buna, cu care mi-a facut placere sa lucrez. M-am bucurat sa descopar profesionalismul actorilor de la Braila si a fost o intalnire buna, zic eu, din toate punctele de vedere.

Tu l-ai ales pe Moliere sau el te-a ales pe tine si de ce ai ales tocmai “Tartuffe” pentru montarea de la Braila?

Cred ca eu l-am ales pentru ca am citit textul si mi-a placut mult. Am ales “Tartuffe” pentru ca este un text extrem de actual pentru ceea ce se intampla in societatea noastra. Ceea ce face deosebite comediile lui Moliere este ca pun in discutie niste teme sociale si nu se rezuma doar la un mecanism comic si la niste situatii comice clasice. Asa cum pe vremea lui, piesele lui erau si o satira la adresa societatii de atunci, iata ca acelasi impact il au si acum, la 400 de ani de cand au fost scrise.

Cat este readaptare si cat ai respectat textul clasic din “Tartuffe”?

Este o traducere noua, in primul rand. Si orice traducere noua presupune si un soi de adaptare, mai ales in conditiile in care vorbim despre teatru in versuri. In principiu nu au fost modificari majore aduse textului. S-a renuntat la anumite personaje, s-au mai scurtat unele scene, dar nu sunt niste modificari care contravin sensului piesei si mesajului pe care Moliere a vrut sa il transmita cu piesa asta.

Tu ai ales 100% distributia acestei piese? Pe ce criterii? Cum a fost sa lucrezi impreuna cu Emilian Oprea, unul din numele de elita al scenei brailene si nationale?

Da, eu am ales integral distributia piesei, in functie de cat de bun este fiecare pentru rolul in care a fost distribuit. Emilian este un actor foarte bun, am colaborat foarte bine. E un tip carismatic si care cred ca face un rol deosebit de interesant. Atat el, cat si ceilalti actori din distributie, si cred ca acesta este unul din motivele pentru care trebuie vazut spectacolul, pentru ca fiecare actor reuseste o performanta.

See Also

De ce sa vina lumea sa vada acest spectacol?

Pentru ca vor vedea ca o comedie scrisa acum 400 de ani este la fel de valabila si de actuala si in zilele noastre. Este un spectacol care nu ramane doar la nivelul unui comic burlesc, ci abordeaza in profunzime si niste probleme ale societatii noastre. Piesa are o distributie de exceptie si fiecare actor inclus face un rol deosebit de interesant.

Cum arata viitorul pentru tine, ce ai in plan? Iti doresti sa te reintorci in teatrul brailean?

Daca voi fi invitat, cu siguranta voi reveni. Iar in viitorul apropiat urmeaza sa incep repetitiile la un nou spectacol, in Bucuresti, la Teatrul Nottara.

Biletele pentru piesa “Tartuffe” s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a Teatrului “Maria Filotti”.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top