Now Reading
EXCLUSIV! De vorba cu….Cristian Gheorghe | Festivalul “Zile si Nopti de Teatru la Braila”

EXCLUSIV! De vorba cu….Cristian Gheorghe | Festivalul “Zile si Nopti de Teatru la Braila”

Prietenia dintre Teatrul “Maria Filotti” Braila si Teatrul “Fani Tardini” Galati este de mult bine stiuta si intemeiata. De data aceasta, teatrul de la Galati vine in cadrul Festivalului Zile si Nopti de Teatru la Braila, duminica, 23 septembrie ( ora 18.00), in Sala Mare a TMF, cu un spectacol realmente exceptional. De la distributie, la decoruri, muzica, grafica, costume, totul este la superlativ! Iar povestea nuanteaza perfect tema festivalului din acest an – Comedia – intre hohote si lacrima.
Uluitoarele numere de singuratate ale lui Edward Gant vorbeste despre capacitatea omului de a fi pacalit cu iluzii, cu nascociri, cu deosebire omul bantuit de singuratate, care-si cauta salvarea evadand din realitate.
Stam de vorba azi cu un actor de exceptie, cu radacini galatene, protagonistul acestui minunat spectacol – Cristian Gheorghe.

De ce teatru?

Il consider un loc al regasirii. In care tu, cel de acum, te poti intalni pe tine, cel ce ai fi putut fi si poti trai exercitiul refiintarii intru altul, ramanând totusi acelasi. Este locul in care, intr-o singura viata, pot trai de mai multe ori si de fiecare data diferit.

Ce inseamna pentru dvs, personal si profesional, participarea in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului de Teatru de la Braila si intalnirea cu spatiul Teatrului ‘Maria Filotti’ si cu publicul brailean?

Am mai participat la acest festival, gratie aproprierii dintre cele doua orase dunarene, dar si pentru ca dintotdeauna cele doua teatre au colaborat admirabil, lucru care ar merita dezvoltat din ce in ce mai serios pe viitor. Este unul din festivalurile de teatru importante, un festival matur, bine organizat, extrem de util pentru participanti si, mai ales, pentru spectatori.

Pornind de la tema din acest an, ce defineste si cat de importanta considerati ca este comedia in spatiul realistico-cultural romanesc?

Cea mai buna definitie a comediei este una simpla: omul. Prin tot ceea ce este el, prin tot ceea ce intrupeaza el, prin felul in care activeaza, gandeste, spera, cauta, construieste, simte, prin toata forta si vulnerabilitatea lui, el omul, este…comedia pe care Dumnezeu a lasat-o tot lui, omului, pentru a se mira mereu, pentru a intelege mereu, din ce in ce mai mult, luminand sau intunecand cu prezenta lui aceasta imensa scena – lumea – in care mereu omul se va agita cautandu-si regizorul ideal. Si nu e nimic ireal, este exact ceea ce am trait si vom trai atata timp cat universul o sa roteasca acest glob pe care am inventat teatrul, ca sa ne vina mai usor sa fiintam. In spatiul romanesc? Nu. Ci universal importanta…

De ce sa vina spectatorii sa vizioneze piesa participanta in cadrul festivalului din acest an?

See Also

Pentru ca este un spectacol care, cu umor, grotesc, duritate, inteligenta, inspiratie, ne arata cum suntem de fapt. Pentru ca este un spectacol care trece din fantastic si tusa groasa intr-un oarecare realism ambiguu, pentru ca mai apoi sa se transforme in realism psihologic aducand in final spectatorul in realitate. Pentru ca este un spectacol care are toate ingredientle unei calatorii teatrale interesante, captivante, adusa in fata spectatorilor de un creator tanar, extrem de inventiv ale carui instrumente regizorale prefigureaza un viitor minunat atat pentru el, dar mai ales pentru actorii cu care se va intalni.

Cel mai important obiectiv de atins in viitor?

Iubire…Credinta…Teatru…sa fiu si sa invat mereu cum e sa fii aici si acolo – in lumea aia de dincolo de lume.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top