Now Reading
In plina toamna, Teatrul “Maria Filotti” Braila iese la rampa cu o premiera de zile mari – “Cantareata cheala”

In plina toamna, Teatrul “Maria Filotti” Braila iese la rampa cu o premiera de zile mari – “Cantareata cheala”

Teatrul „Maria Filotti” Braila invita publicul amator de teatru de calitate duminica, 21 octombrie, la Sala „Bujor Macrin” la premiera spectacolului ”CANTAREATA CHEALA” de Eugène Ionesco, in regia lui Radu Iacoban .
„Cantareata cheala” (1950) constituie debutul fulminant in dramaturgie al lui Eugène Ionesco, piesa care inaugureaza teatrul absurdului si demoleaza toate conventiile dramaturgiei traditionale,urmata apoi de piesele „Lectia”( 1951) si „Scaunele” (1952). Aceste opere dramatice au starnit reactii dintre cele mai diverse, dar originalitatea si valoarea incontestabila au impus, piesele lui Eugène Ionesco beneficiind de prestigiosi regizori si actori de prima importanta din teatrul francez sau cel londonez, precum Jean Louis Barrault, Orson Welles, Lawrence Olivier etc.
„Cantareata Cheala” a fost jucata pentru prima data in 11 mai 1950 la Théâtre des Noctambules (Paris , Franta). Dupa un numar mare de interpretari a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franta, primind in 1989 premiul „Molière d’honneur”.
M-am tot intrebat daca Eugène Ionesco vorbeste serios atunci cand numeste ”Cantareata cheala” o anti piesa. Exista personaje, exista scene cu iz de cauzalitate care genereaza situatii dramatice si dialog intre personaje. Aparent avem de-a face cu o piesa.
Aparent, deorece repetand cu actorii faini din trupa Teatrului Maria Filotti din Braila si inotand prin marea lingvistica a textului, ne-am dat seama ca, pana la un punct, Ionesco vorbeste serios, dar si glumeste…
” – declara regizorul spectacolului, Radu Iacoban
Numele lui Radu Iacoban s-a conturat din ce in ce mai mult in ultimii ani in teatru, regasindu-l in prezent, sub o tripla eticheta, de actor, de regizor si de dramaturg.
Distributia spectacolului ii include pe:
DOAMNA SMITH – RAMONA GiNGA
– DOMNUL SMITH – VALENTIN TERENTE
– DOAMNA MARTIN – CORINA BORS
– DOMNUL MARTIN – SILVIU DEBU
– MARY – MADALINA ANEA
– POMPIERUL – ADRIAN STEFAN

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top