De vorba cu…Ciprian Brasoveanu| Festivalul Zile si Nopti de Teatru la Braila: „Familia a fost mereu un subiect fascinant in arta si o sursa constanta de inspiratie.”

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Prietenia dintre Teatrul „Maria Filotti” Braila si Teatrul „Fani Tardini” Galati este binecunoscuta, bine impantenita si bine dezvoltata de-a lungul timpului. Evident ca nici in acest an teatrul din Galati nu putea lipsi din palmaresul Festivalului Zile si Nopti de Teatru la Braila cu „Salba dracului”, o comedie spumoasa, ce pune in evidenta si in relief relatiile de familie (miercuri, 18 septembrie, ora 18) si care include unele dintre cele mai proeminente si vizibile nume actoricesti din spatiul local.
Ciprian Brasoveanu fiind unul dintre aceste nume si unul dintre cei mai eminenti actori-regizori din Galati.
De ce teatru?
Nu m-am gandit la teatru de la bun inceput. Copil fiind, am dezvoltat o pasiune mare pentru cinematografie care a dus in cele din urma la dorinta de a deveni actor de film insa in drumul meu spre film am descoperit teatrul si conjunctura a facut ca in teatru sa ma manifest ca „actor de film”.
Ce inseamna pentru dvs, personal si profesional, participarea in cadrul celei de-a XIII-a editii a Festivalului de Teatru de la Braila si intalnirea cu spatiul Teatrului ‘Maria Filotti’ si cu publicul brailean?
Ma bucura si ma onoreaza. Teatrul brailean are o importanta si consistenta istorie teatrala si ramane unul dintre cele mai de prestigiu teatre din tara, asa ca participarea la acest festival nu poate fi decat un motiv de mandrie.
Pornind de la tema din acest an, cat de importanta considerati ca este conceptul basic de familie in societatea cotidiana si care sunt valorile ce o reprezinta actualmente?
Familia a fost mereu un subiect fascinant in arta si nu numai. E o sursa constanta de inspiratie. Fiecare epoca a avut crizele si punctele ei forte in raport cu familia dar observ ca acum societatea pare mai divizata ca oricand, si implicit, si ideea de familie. Nu cred ca sunt in stare sa spun care ar fi valorile ce o reprezinta actualmente intrucat e o perioada in care familia isi reconfigureaza rolul in societate sau cel putin valorile traditionale ale ei sunt puse la incercare, dar pot sa spun ca buna masura, echilibrul, flexibilitatea si educatia ar fi puncte de pornire vitale pentru ideea de familie si rolul ei in societate.
De ce sa vina spectatorii sa vizioneze spectacolul “Salba dracului”?
In primul rand e un spectacol al unuia dintre cei mai importanti regizori de teatru din tara, Alexandru Dabija. Apoi, “Salba Dracului” e un spectacol al bucuriei si al buna-dispozitiei. Cu siguranta intalnirea publicului cu sugubatul univers popular moldovenesc, pe care Alexandru Dabija il reviziteaza constant in ultimii ani, va fi una de succes.
Cel mai important obiectiv de atins in viitor?
Consider ca uneori obiectivele te pot chiar deraia de la un parcurs profesional evolutiv. Evident, nu promovez ideea unui drum profesional aleatoriu, lipsit de pasiune, pasiuni si de tinte de viitor dar uneori obiectivele, daca devin scopuri in sine, iti antreneaza mai mult orgoliul si vanitatea. In primul rand, pentru mine, cel mai important este sa fiu tot mai bun, de la zi la zi, sa gasesc in mine noi resurse si posibilitati de expresie artistica. Fii sincer cu tine si nu pica in comoditate. Cred ca daca urmaresti acesti pasi relativ simpli in fiecare zi, cu o determinare solida, obiectivele se ating de la sine. Da, si eu am orgolii si vanitati dar incerc sa ma las cat mai putin sedus de ele.