De vorba cu…Eugen Jebeleanu | Festivalul Zile si Nopti de Teatru la Braila : „In fapt, familia contribuie la constructia identitatii noastre.”

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Intre Eugen Jebeleanu si Braila exista o legatura foarte puternica, foarte frumoasa, creata in timp, in cadrul Teatrului „Maria Filotti”, care il gazduieste din nou in acest an, in cadrul „Festivalului Zile si Nopti de Teatru la Braila”, de data aceasta in ipostaza de regizor, in coproductia internationala realizata de ARCUB si Compagnie des Ogres Franta „Itinerarii. Intr-o zi lumea se va schimba”(duminica, 15 septembrie,ora 18).
De ce teatru?
Pentru ca teatrul e locul acela care inca permite intalnirea dintre oameni si un schimb de energii, iar prin intermediul teatrului putem sa chestionam lumea in care traim, intr-un mod empatic.
Ce inseamna pentru dvs, personal si profesional, participarea in cadrul celei de-a XIII-a editii a Festivalului de Teatru de la Braila si intalnirea cu spatiul Teatrului ‘Maria Filotti’ si cu publicul brailean?
Ma bucur ca venim sa jucam Itinerarii la Braila, pe scena teatrului unde am jucat in Omul perna, spectacolul regizat de Radu Afrim si unde am fost in turneu cu spectacolul meu Familii, de la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu in cadrul proiectului « Manifest pentru dialog ». Nu pot uita tanarul publicul brailean cu care m-am intalnit prima data in 2009, acum zece ani deci, dupa reprezentatiile cu Omul perna, un public doritor de nou atat din punct de vedere estetic, cat si la nivel de discurs. Teatrul « Maria Filotti » este unul dintre cele mai frumoase teatre pe care le-am vazut si abia astept reintalnirea cu Braila cu ocazia prezentarii spectacolului Itinerarii in cadrul Festivalului.
Pornind de la tema din acest an, cat de importanta considerati ca este conceptul basic de familie in societatea cotidiana si care sunt valorile ce o reprezinta actualmente?
Familia este factorul central al educatiei noastre intelectuale si emotionale. Cred ca putem vorbi despre familii la plural in societatea actuala, aceste micro-institutii in care convietuim, cu care ne confruntam, cu care ne definim, fie ca e vorba de parinti, scoala, etnie, in fapt ea contribuie la constructia identitatii noastre.
De ce sa vina spectatorii sa vizioneze spectacolul “Itinerarii”?
Itinerarii este un spectacol care vorbeste despre tineretul european, cu revoltele sale si vulnerabilitatiile sale. E un spectacol multicultural si plurilingv cu o echipa formidabila de actori francezi si romani care cu multa emotie si angajament sparg barierele conservatoare contemporane.
Cel mai important obiectiv de atins in viitor?
Daca e sa vorbim despre Itinerarii, imi doresc ca acest spectacol sa fie vazut de cat mai multa lume, pentru ca este un proiect, zic eu, extrem de ancorat in problemele realitatii actuale in care traim. Daca e sa vorbesc despre Compania noastra de teatru, Yann Verburgh, autor, si cu mine ne dorim sa continuam sa cream spectacole de acest tip, in co-productie franco-romana si sa ajungem sa punem bazele unui proiect mai amplu, destinat teatrului european. Daca e sa vorbesc despre mine, ca regizor, imi doresc sa continui sa lucrez atat in tara, cat si in strainatate, in domeniul teatrului si cinematografiei.