Acum citește
EXCLUSIV! INTERVIU: OVIDIU USVAT & IULIA SAMSON | „JUCARII PIERDUTE” @ TEATRUL EXCELSIOR

EXCLUSIV! INTERVIU: OVIDIU USVAT & IULIA SAMSON | „JUCARII PIERDUTE” @ TEATRUL EXCELSIOR

In acest weekend, Teatrul Excelsior Bucuresti, institutie culturala de mare rezonanta, in randul tinerilor, va oferi celor mici un deliciu – premiera spectacolului “Jucarii pierdute”, in datele de 11 si 12 octombrie. O poveste despre curaj, adevar si loialitate. Pentru cei mici, dar si pentru cei mari.
Stam de vorba azi intr-un nou interviu exclusiv cu regizorul, scenaristul, scenograful acestui spectacol, Ovidiu Usvat, si cu Iulia-Diana Samson, actrita care a facut trecerea rapida de la musical („Familia Addams”) la aceasta productie pentru copii.

Buna, Ovidiu, buna, Iulia, si bun venit in cadrul revistei noastre online, Star Gossip Magazine. In prezent sunteti “prinsi” intr-o noua productie artistica, de data aceasta una dedicata copiilor. Ce diferente resimtiti intre a juca pentru cei mari si a juca pentru cei mici?

Ovidiu Usvat: In prima faza, poti spune ca nu exista diferente, pregatesti un rol dintr-un spectacol ptentru copii cu aceeasi implicare si seriozitate ca atunci cand construiesti un rol pentru un spectacol de seara. Dar atunci cand esti pe scena, situatia se schimba. Daca un adult este mai indulgent atunci cand nu ai o seara prea buna, copilul nu te iarta. Pentru el nu exista actorul care interpreteaza un rol. Daca nu devii personajul din poveste, l-ai pierdut. Incepe sa se foiasca, sa vorbeasca, sa faca orice altceva in afara de a-ti mai acorda atentie. Copii sunt cei mai sinceri spectatori. Nu iti vor spune niciodata, „Ce costum frumos ai avut” daca nu iti iese rolul.
Iulia Samson: Mi se pare ca spectatorii mai mici au mult mai mult curaj sa exprime pareri sau emotii in legatura cu ce vad pe scena. Au mai putine filtre si asta imi place. Cu ei nu prea exista „al patrulea perete”, nu ai cum sa nu bagi de seama energia lor. Cei mari au invatat sa taca si sa stea cuminti – lucru pe care eu, personal, nu il gasesc neaparat bun.

Care este povestea spectacolului “Jucarii pierdute” si ce ar trebui sa inteleaga cei mici dincolo de magia in sine?

Iulia Samson: Este o poveste despre prietenie si despre sprijin orice s-ar intampla in viata, despre curajul de a te aventura si a te bucura de fiecare experienta. Sper ca spectatorii mai mici sa inteleaga ca e ok sa fii diferit si e important sa ai grija de celalalt, chiar si atunci cand celalalt este un obiect. Eu chiar cred ca tu dai din energia ta, dai o parte din tine fiecarei persoane sau fiecarui lucru intalnit in viata.
Ovidiu Usvat: „Jucarii pierdute” este spectacolul care iti raspunde la intrebarea: Ce fac jucariile atunci cand raman singure? Jucariile Magdei se hotarasc sa plece din camera ei in cautarea unui alt copil, un copil care le va aprecia mai mult. Din acel moment cei 6 prieteni pleaca intr-o aventura prin intreaga casa pana la usa de la iesire, poarta spre taramul copilului ideal. Lipsa jucariilor o fac pe Magda sa regrete modul in care le-a tratat si sa se schimbe. „Jucarii pierdute” este spectacolul care arata o lume a copiilor din perspectiva jucariilor.

Daca v-ati reintoarce in copilarie, ce jucarii v-ati dori sa nu pierdeti niciodata?

Ovidiu Usvat: Machetele metalice ale amfibilor si tancurilor pe care le-am primit de la tata. Erau copii fidele ale vehiculelor de razboi construite la Automecanica Moreni.
Iulia Samson: Pe cainele meu de jucarie, Tambur. Cind l-am primit era aproape cat mine. E cel mai urat caine de jucarie, zic unii, dar eu il ador. Nu l-am pierdut, doar ca nu e cu mine aici, ci e acasa, la Brasov. Il scot in fiecare an de Craciun, il pun sub brad si il mangai.

Faceti parte si din distributia celebrului, de acum, musical “Familia Addams”. Cum simtiti artistic si personal trecerea de la teatrul pur la musical si ce inseamna acest spectacol pentru voi?

Iulia Samson: Imi doream de mult timp sa joc intr-un musical si acum consider ca am fost super norocoasa sa intru in „Familia Addams”. Experienta lucrului la un musical este foarte diferita si complexa fata de un spectacol de teatru obisnuit pentru ca in musical se folosesc mult mai multe mijloace. Am invatat enorm pe parcursul repetitiilor si invat in continuare in timpul spectacolelor. Este inexprimabil de fain sa faci parte din mecanismul care creeaza povestea Familiei Addams.
Ovidiu Usvat: „Familia Addams” este un proiect special, in care trebuie sa te autodepasesti. Este un spectacol care te „obliga” sa apelezi la cea mai buna versiune a ta. Un spectacol complet, cu muzica, dans, comedie si fantezie. Pentru mine este mai mult decat o provocare sa fac parte din distributia „Familiei Addams”.

Ovidiu, stim ca in “Jucarii pierdute” esti un artist complet. Scenograf, scenarist, regizor si actor. Ce te-a inspirat in crearea acestui spectacol si cat de greu este sa imbraci toate aceste haine intr-o singura productie?

Nu m-am gandit niciun moment ca trebuie sa-mi atribui toate aceste titulaturi. Probabil daca as fi facut asta, nu as fi trecut de prima pagina atunci cand am scris textul. Am gandit totul ca pe un joc, un joc pe care l-am „furat” in mare parte de la fiul meu Filip. Este fascinant cum un copil poate sa creeze un univers intreg cu ajutorul a cateva jucarii. Cand am realizat ca trebuie sa tratez acest spectacol cu bucuria si implicarea unui copil in joc, totul a devenit mult mai simplu.

Vezi și

Cum v? sim?i?i în marea familie a Teatrului Excelsior? Cât de puternice sunt legaturile artistice de familie create aici?

Iulia Samson: Eu sunt in Excelsior de cativa ani buni, am prins sala inca de cand era in constructie, asa ca sunt legata emotional de tot ce se intampla in acest teatru. Imi place ca pot sa ii urmaresc cresterea si ma bucur super tare sa fiu prietena cu colegii mei.
Ovidiu Usvat: Ca un copil rasfatat. Realizezi cat de puternice sunt legaturile create in Teatrul Excelsior atunci cand nu te vezi in alta parte.

Cum arata viitorul vostru ideal artistic si ce surprize ne rezervati?

Iulia Samson: Viitorul ideal este acela in care reusesc sa joc in toate spectacolele din stagiunea aceasta a teatrului, dar si sa combin cu lucrul la proiecte noi. In aceeasi perioada imi fac timp si pentru calatorii, si pentru Acasa – intotdeauna ma intorc de pe alte taramuri mult mai inspirata.
In curand reincep lucrul la un proiect independent, un spectacol pentru adolescenti, un pic mai diferit ca forma fata de teatrul clasic, „Kit de supravietuire”, dar asta dupa cateva zile de pauza de la „Jucarii pierdute”.

Pe scurt, de ce sa venim la teatru?

Ovidiu Usvat: Ca sa plangi, sa razi, sa uiti de tine. Sa descoperi lumi diferite care te vor fascina.
Iulia Samson: Pentru ca la teatru urmaresti povesti, despre tine sau despre altii. Vezi alte vieti spuse de oameni vii si pleci, uneori, un pic mai imbogatit sufleteste sau cu intrebari pe care poate nu ai avut curaj sau timp pana acum sa ti le adresezi.

Care este reacția ta?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus