Acum citește
„Zavera”, de Andrei Gruzsniczki, premiera mondiala la Cairo IFF

„Zavera”, de Andrei Gruzsniczki, premiera mondiala la Cairo IFF

Lungmetrajul „Zavera”, de Andrei Gruzsniczki, cu Dorian Boguta, Serban Pavlu si Ioana Flora in distributie, va avea premiera mondiala in competitia celei de-a 41-a editii a Festivalului International de Film de la Cairo, care se va desfasura in perioada 20 – 29 noiembrie 2019.
Festivalul de la Cairo se numara printre evenimentele de gen de clasa A, fiind recunoscut de Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Film (FIAPF) ca festival international, alaturi de Cannes, Venetia, Berlin, Locarno, San Sebastián, Karlovy Vary, Tokyo, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Varsovia, Goa si Tallinn.
In competitie au fost selectate, intre altele, productii din Columbia, Brazilia, Iordania si China. Juriul va acorda Golden Pyramid Award pentru cel mai bun film, Silver Pyramid Award – premiul special al juriului – pentru cel mai bun regizor, Bronze Pyramid Award pentru cel mai bun film de debut sau al doilea film, „Naguib Mahfouz” Award pentru cel mai bun scenariu, premii pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor si „Henry Barakat” Award pentru contributia artistica. In plus, Federatia Internationala a Criticilor de Film (FIPRESCI) va premia un film din competitia internationala.
Drama „Zavera” il are in centru pe Stefan Caragioiu (Dorian Boguta), inginer constructor in varsta de 50 de ani. Existenta lui intra intr-un blocaj odata cu moartea celui mai bun prieten al sau, arhitectul Nic Papahontu (Serban Pavlu), de care e legat prin tot ce a facut pana acum. Nic reprezinta tot ceea ce si-ar fi dorit Stefan de la viata: carisma, talent, dezinvoltura, o mare cultura si o stiinta a oamenilor. El moare accidental, iar Stefan este obligat sa deschida ochii asupra vietii din jurul lui si sa ia decizii. Descopera ca toate adevarurile in care a crezut pana acum se clatina serios, inclusiv prietenia lui cu Nic.
„Este o poveste contemporana despre autoritate, respect, control, bani, familie si idealuri pierdute. Pune in pagina realitatile din Romania post-comunista, ca o incursiune prin «Infernul» lui Dante: lacomie, prostie, incultura, tradarea prieteniei, lupta pentru intaietate. O poveste in care protagonistul este obligat sa lase in urma tot ce-a construit ca sa-si traiasca viata altfel, dupa o lunga perioada in care s-a complacut intr-o existenta comoda, dar lipsita de orizonturi”, declara regizorul Andrei Gruzsniczki.
Din distributie mai fac parte Ioana Talasman, Maria Talasman, Medeea Marinescu, Ana Ioana Macaria, Liana Margineanu, Dan Tudor, Floriela Grapini, Viorel Iosif, Florentina Nastase, Coca Bloos, Ioan Isaiu, Ciprian-Valentin Lighean, Ilie Galea, Ioana Abur, Richard Bovnoczki, Irina Cornisteanu, Ioana Chitu si Silvia Nastase.
Absolvent al Universitatii de Teatru si Film din Bucuresti in 1994, Andrei Gruzsniczki a devenit regizor secund al lui Lucian Pintilie si a fost implicat in proiectele „Terminus Paradis” si „Niki Ardelean, colonel in rezerva”.
Filmul de debut „Cealalta Irina” a castigat Marele Premiu si Premiul FIPRESCI la CinePécs Moveast IFF 2008, a fost desemnat cel mai bun film romanesc la Festivalul de Film Transilvania – editia 2009 si a primit Trofeul ANONIMUL in acelasi an.
Al doilea lungmetraj al lui, „Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.)”, a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Roma in 2013 si The Golden Taiga Award la IDFF Spirit of Fire – 2014, Prix de Syndicat Francais de la Critique de Cinema la Arras IFF 2014.
„Zavera” este cel de-al treilea lungmetraj, cu un scenariu dezvoltat in cadrul programului Script Development Workshop Sources 2 si prezentat la Cinelink – work in progress (Sarajevo IFF, 2018), unde a obtinut premiul TRT.
Urmatorul proiect cinematografic scris si regizat de Andrei Gruzsniczki este „Emil” (titlu de lucru), care se afla in etapa de post-productie (selectat la MIA, Rome IFF 2018 si prezentat in cadrul Glocal in Progress – San Sebastián IFF, 2019).
Andrei Gruzsniczki a regizat „Zavera” dupa un scenariu pe care l-a scris impreuna cu Mircea Staiculescu, iar Lia Bugnar a fost consultat pentru scenariu. Imaginea este semnata de Tudor Vladimir Panduru, in timp ce Dana Bunescu s-a ocupat de montaj si sound design. Muzica a fost compusa de Cristian Lolea, scenografia a fost realizata de Raluca Ioanovici, iar costumele, de Brandusa Ioan. Machiajul si coafura au fost realizate de Sandra Patrauceanu, respectiv Sorina Giurescu. Marius Obretin s-a ocupat de sunet. Producator este Alexandru Teodorescu.

Care este reacția ta?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus