Now Reading
“Magnificul” – spectacol manifest cu ocazia Zilei Unirii, in premiera, la Teatrul Nottara

“Magnificul” – spectacol manifest cu ocazia Zilei Unirii, in premiera, la Teatrul Nottara

Dupa ce a devenit renumit la nivel national, in toti anii de activitate, drept un manager teatral de prestigiu, regizorul Lucian Sabados, directorul Teatrului “Maria Filotti” Braila, face un nou pas in cariera dumnealui de regizor de nivel national.
Cu ocazia Zilei Unirii, 24 ianuarie, dar si pe 25 ianuarie, Lucian Sabados va monta la Teatrul Nottara noua premiera, spectacol manifest despre o Romanie “ca atare” – “Magnificul”.

Distributia:
Herold Banache (Magnificul) – Mihai Marinescu
Adelina Banache – Isabela Neamtu
Fredi Paisie / Gigi Giolgau / Colonel Mircea Topa – Alexandru Mike Gheorghiu
Ovi Boncu – Cristian Nicolaie
Tibi Albu – Alexandru Jitea
Teo Vancea – Sorin Cocis
Nicu Buza – Razvan Banica
Tutu Varlan – Filip Ristovski
Cici Smoleanu – Laura Anghel

Muzica: Alexandru Suciu
Scenografia: Vladimir Turturica

In Romania, paradoxurile se tin lant! Suntem un popor creativ, talentat, dar predispus la exagerari (de viziune, de exprimare, de autocritica, dar si de supraapreciere)! La noi, drumul de la sublim la derizoriu este foarte scurt. Nu avem (prea multe…) complexe, ci numai certitudini! Asta e si bine, si rau! Modelele ne sunt trecatoare, pernicioase, cu sclipici si profund conjuncturale! O tara de potentiali Magnifici!

Despre o serie de lucruri, fenomene politice si mecanisme psihologice, tangente cu acest parcurs este vorba, teatral vorbind, si in aceasta piesa. Mihai Ispirescu, unul dintre foarte putinii supravietuitori (biologic si artistic) ai marii dramaturgii romanesti din deceniile 6,7 si partial 8 ale secolului trecut, un Print Levantin ratacit intr-o Europa corporatista ma (si ne…) provoaca cu acest text sa facem o sedinta de terapie de grup, care sa vizeze limitele suportabilitatii romanului in fata unui Mondialism ademenitor.

O piesa aparent realista, cu o punctuatie clara, dar cu mize si mesaje subliminale ce depasesc conjunctura politica si sociala. O lume urata, fara viitor, cumetrii, manipulari, confrerii, tradari si, deasupra tuturor,… Compromisul, ca regula si reteta infailibila de supravietuire. Comic, laolalta cu tragic, absurd si grotesc, livresc deopotriva cu burlesc si, dominant, virulenta si sarcasm. O lume agresiva, cu sisteme de autoaparare verificate in timp.

See Also

Am bucuria si onoarea de a lucra intr-un teatru, Nottara, puternic si profund creativ, o CASA a lui Mihai Ispirescu, cu un colectiv actoricesc exersat in spectacole cu cheie si cu doi alti artisti, un scenograf si un muzician, contemporani cu vremea lor!

MAGNIFICUL, un spectacol-interogatie, o posibila cheie de interpretare a ceea ce traim noi, romanii, Acum si Aici! – Lucian Sabados, regizor

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker