Now Reading
Radu Jude, primul regizor roman cu trei productii la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor roman cu trei productii la Berlinale 2020

Filmele „TIPOGRAFIC MAJUSCUL” si „IESIREA TRENURILOR DIN GARA”, regizate de Radu Jude (cel de-al doilea in colaborare cu Adrian Cioflanca, istoric de profesie, care debuteaza astfel ca regizor) vor avea premiera internationala in sectiunea FORUM a Festivalului de Film de la Berlin.
Este pentru prima data cand un regizor roman are selectate in aceeasi sectiune doua filme.

Radu Jude va participa si la Berlinale Co-Production Market, una dintre cele mai importante piete de proiecte cinematografice ce reuneste producatori, agenti de vanzari, distribuitori si finantatori din intreaga lume, cu proiectul de lungmetraj „Somnambulii”.

Cea de-a 70-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin se va desfasura intre 20 februarie – 1 martie 2020.

„Tipografic Majuscul”, o adaptare dupa spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Carbunariu, va avea premiera in cinematografele din Romania pe 21 februarie 2020.

Filmul pune in legatura, prin tehnica montajului, doua povesti si doua istorii. Una este povestea reala a adolescentului Mugur Calinescu, care, in 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte impotriva dictaturii lui Nicolae Ceausescu. Povestea lui e pusa in scena asa cum a reconstituit-o Gianina Carbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficiala a Romaniei: imagini din arhiva Televiziunii Nationale, exact din acelasi timp.

Din distributia celui de-al saptelea lungmetraj semnat de Radu Jude fac parte actorii Serban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Serban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Biscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vilcu, Ion Rizea, Rares Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Rauta, Constantin Dogioiu.

Scenariul este semnat de Radu Jude si Gianina Carbunariu, director de imagine este Marius Panduru, montajul este realizat de Catalin Cristutiu, Irina Moscu s-a ocupat de scenografie si Dorin Negrau de costume. Producator este Ada Solomon.

„Tipografic Majuscul” este o productie microFILM in coproductie cu Televiziunea Romana si Hi Film Productions. Cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, cofinantat prin Programul Europa Creativa al Uniunii Europene, in asociere cu nomada.solo, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, MediaCom, Zenith Media Communications. Vanzari internationale Best Friend Forever, distribuit in cinematografe de Hi Film Productions.

„Iesirea trenurilor din gara” este un film de montaj compus in intregime din fotografii de arhiva si documente referitoare la Pogromul de la Iasi din iunie 1941. Prima parte a filmului e alcatuita din fotografii ale victimelor, insotite pe coloana sonora de declaratii si marturii despre soarta acestora. Partea a doua, mai scurta, reprezinta un montaj din fotografiile propriu-zise ale Pogromului, unele din ele inedite.

Scenariul si regia sunt semnate de Radu Jude si Adrian Cioflanca, sunetul este realizat de Dana Bunescu, iar montajul de Catalin Cristutiu. Producatori: Ada Solomon, Carla Fotea si Radu Jude, iar producator asociat este Adrian Cioflanca.

See Also

„Iesirea trenurilor din gara” este o productie microFILM si nomada.solo si va avea premiera in cinematografele din Romania in toamna acestui an.

Sectiunea Forum a Festivalului International de Film de la Berlin prezinta anual o selectie de filme care pun accent pe inovatie sau experiment. De-a lungul anilor, aici au avut premiera filmele unor cineasti ca Jean-Luc Godard, Claude Lanzmann, Harun Farocki, Alexander Kluge, Danielle Huillet si Jean-Marie Straub, Aki Kaurismäki, etc.

„Somnambulii”, cel mai recent proiect de fictiune scris de Radu Jude si produs de Ada Solomon prin microFILM, este o comedie spumoasa despre corp, sex, tehnologie si societate. Filmarile vor incepe in vara anului 2020, iar Katia Pascariu va interpreta rolul principal.

Proiectul beneficiaza de sprijinul Centrului National al Cinematografiei si este inclus in sectiunea Rotterdam – Berlinale Express a Berlinale Co-Production Market, imediat dupa prezentarea in premiera la CineMart (26 – 29 ianuarie 2020).

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top