Now Reading
Claudiu Dumitrache, artistul care șochează cu realizările sale până la 20 de ani

Claudiu Dumitrache, artistul care șochează cu realizările sale până la 20 de ani

Claudiu Dumitrache are aproape 21 de ani și deja o viață trăită. Până la 20 de ani, Claudiu a lansat o melodie proprie (Lumea Mea), a câștigat peste 10 premii de excelență în muzică, a lansat două cărți (“Boemia unui mort” și cartea biografică “20”), a fost certificat în Jurnalism și Dezvoltare Personală, a adaptat mai multe melodii din limbi străine în limba română și a călătorit în locuri de vis. A  fost membru în Trupa Artistică “Anton Pann” București, a avut peste 400 de spectacole în țară și în străinătate și mai multe aprecieri de la personalități importante din întreaga lume. 
 
 
Filosofie și poezie
 
Claudiu a început să scrie filosofie din clasa a XII-a, fiind mai târziu apreciat de mai mulți scriitori, folosofi, critici literari sau antopologi. Profesorul Ștefan Lucian Mureșanu (scriitor, etnograf și antropolog al Academiei Române, a scris un tratat raportat la volumul de pozeie și filosofie “Boemia unui Mort”, publicat în 2018 de Claudiu la Editura Amurg Sentimental: 
 
Volumul de poezii care, sugestiv este intitulat ”Boemia unui mort”, mi-a articulat una dintre simțirile mele, dorința, o manifestare spirituală a încercării descifrării, ca filolog antropolog, a unui rit de trecere, capăt al vieții albe și treacăt în eternitatea vieții de dincolo. Poetul Claudiu Dumitrache, debutant și stăruitor în ticluirea cuvintelor în versuri, mi-a dăruit spre neuitare o parte din ceea ce este și se dorește el să existe, ”mort-viu”. Fiindul acesta care trăiește și bântuie pământul este tânărul de douăzeci de ani care când aleargă pe drumurile fără sfârșit ale dorințelor lui, când pășește pe Calea dăruită de Cel de Sus cu harul său, umple în binefacere inimile doritoare de umplere cu frumos.
 
”Un suflet de copil/ Fugea de tot ce-i viu…” (p.11). Însă, fuga aceasta este însuși timpul care trece și lovește stăruitor în boemia ce îi umple golul din existența lui terestră. În timp, el se va echilibra în nemărginirea universului care-l inspiră și îl hrănește spiritual. Poezia ”Chemare”, a doua din volumul său de poezii, prezintă această legătură cu înaltul nedeslușit: ”Aud un glas astral demult/ Nu pot răspunde, cred că-s mut/ Aud un râu ducând spre nord/ Eu sunt în mare, nu știu să înot…” (p.15). Versurile chemării din înalt spre marea vieții pământești demonstrează apartența poetului la lumea lumilor și, pe cât de strălucitoare îi este evoluția pe atât de conștient este că într-un timp al său viața i se va întrerupe: ”nu știu să înot”.
 
El dăruiește tot ceea ce simte, se poate, unei iubiri apuse, unei ființe care nu a putut să-i înțeleagă menirea. Claudiu Dumitrache este un poet, trăiește, admiră însă naiv îndură: ”Întristându-mă frumos/ Cu bun gust, dar și grețos/ Îndrăznesc să scriu un vers/ Și să-ți spun că te iubesc” (p.30). Boemia este lumea lui, imaginară, în care trăiesc boemii, o viață lipsită de siguranța zilei de mâine pe care un mort, cu siguranță, nu se știe dacă o mai are: ”Agonia mi-e plăcută”, spune el într-o altă poezie, ”Alb închis”, titlu semnificativ, o supraconductibilitate poetică, în stilul poetului, o cromatică menită să producă un maxim de extaz și să masivizeze cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic.
 
Sinceritatea acestor poezii din volumul ”Boemia unui mort” a poetului debutant Claudiu Dumitrache, e mai presus de cuvintele pe care am încercat să le exprim. În fața sincerității lui, a sensurilor pe care le administrează cu talent deosebit în versurile sale trebuie să rămâi și să meditezi mult. Cuvintele poeziei nu se găsesc explicate la modul în care dorește poetul să le expună în dicționare. Dincolo de aceste cuvinte este absolut orice sau absolut totul, poezia lui Claudiu Dumitrache progresează de la a crede în ceva la a crede în altceva. Și acela este absolutul de sine.
 
Observăm, în poezia lui Claudiu Dumitrache, o îmbinare de două tehnici: aceea a versului alb cu toate atributele versului classic, însă fără rimă, și a tehnicii folosirii versului liber în care regulile sunt aplicate/eludate după cum doreşte poetul, neţinând cont de unele dintre acestea. Strofele, în marea lor majoritate, sunt compuse din patru versuri, o modalitate de apropiere stilului poeziei clasice însă măsura, ca număr al silabelor dintr-un vers, variază de la șapte silabe la zece silabe (poezia ”Strig la tine să mă lași să zbor”). Ritmul este trohaic, coborâtor și vioi, o succesiune regulată a unor silabe neaccentuate, dar şi a pauzelor cu sens meditativ.
 
De asemenea, prof. istoric și scriitor Valentina Vasile, îl compară pe tânărul artist cu mari nume ale literaturii: 
 
“Boemia unui Mort ne convinge că tinerii ies din tipare și că tânărul Claudiu Dumitrache este o alternativă a timpului prezent. Trăiește pentru acum, iubește pentru acum și nu condiţionează. Acestea sunt niște valori care străbat ca un fior și ca un vin roșu, întreaga declaraţie lirică a acestui suflet năpăstuit de iubire, disperare, așteptare și trădare. 
 
Claudiu Dumitrache este un neosimbolist al timpului actual. Întreaga lui operă este plină de simboluri. 
Lumea este o coordonată pentru tânărul poet: să putem visa, dar să putem ierta. Acestea sunt niște adevăruri ale timpului prezent pe care ar trebui să ne construim cunoștinţele, să ne reconsiderăm prieteniile, să întindem o mâna, să ajutăm și să spunem „mulţumesc” sau „iartă-mă”. Dar câţi dintre noi mai fac lucrurile acestea? Suntem într-o lume a non-valorilor, a echivocului, a absurdului, a lipsei de respect și de recunoștinţă. Nu nu le mai avem. Această alternanţa între alb și negru, între bine și rău ne învaţă că viaţa trebuie trăită cu deziluzii, dar și cu speranţe.
 
Viaţa este pentru Claudiu de culoarea violet . Aici, îl putem identifica cu poezia lui George Bacovia, care a plâns pe violet, după cum mai înainte și Macedonski plânsese pe violet. „…Sufletul mi-e violet / Cât am iubit /Cât am visat / M-am scufundat…”
C. Dumitrache este profetic, dăruiește o iubire totală. 
Iată un tânăr de 20 de ani, care ne aduce în paginile lucrărilor lui o revelaţie – revelaţia tânărului care e ancorat în viaţă de adevăr, care vrea să iubească, care vrea în fiecare zi să ridice altare de mulţumire pentru că trăiește, pentru că știe să mângâie cuvintele, pentru că știe să asculte notele și pentru că iubește oamenii.
 
Claudiu Dumitrache este un poet al astrelor și al infinitului, aducându-ne aminte de Eminescu. M. Eminescu străbătea spaţiile Luceafărului, Claudiu străbate spaţiile unui alt demiurg, pe inelul lui Saturn. În poezia „Dansează-mă pe inelul lui Saturn” , putem identifica cu ușurinţă valori naţionale și universale, coordonate ale permanenţelor românești și filozofice, iar toate acestea se regăsesc în tot volumul de versuri Boemia unui Mort care este o viaţă, o trăire și o credinţă.”
 
 
Pasionat de istorie și mitologie, Claudiu, ca și scriitor, a introdus mai multe influențe mitologice în cel mai controversat poem al său – “Slujitorii lui Apollo”, pe care el însuși, îl consideră un poem frustrat, dar criticii încă încearcă să descifreze “enigma” autorului și să pună o etichetă modului inovator de exprimare.
 
În 2020, Claudiu a primit premiul de merit pentru volumul “Boemia unui mort” din partea Revistei Solitudinea – Revista tineretului literat. 
 
 
Muzică și dăruire
Încă din anul 2012, Claudiu a participat la festivaluri și concursuri în România, de unde a reușit să plece cu nenumărate premii. Anii 2016 – 2019 i-au împlinit tânărului visător dorințele de a avea tunrnee naționale și internaționale alături de impresarii Florin Apostol, Florența Marin, Radu Groza sau Rareș Borlea, cu care a avut și o colaborare muzicală de Crăciun. 
A câștigat premiul special “Music Awards Tv” în 2016 la Battle Of The Voices și a lansat primul single: Lumea Mea – melodie apreciată de mulți artiști români.
 
Printre zecile de cover-uri și adaptări în limba română ale unor melodii internaționale, se numără și “Iubirea ce nu s-a vrut”, melodie pusă pe repeat de Romanița Iovan. 
Celebra creatoare de modă i-a scris lui Claudiu câteva cuvinte în cartea biografică recent publicată:
“Cele mai frumoase forme de exprimare ale sensibilităţii s-au închis în sufletul unui artist complex, de doar 20 de ani. Claudiu Dumitrache, trăiește prin muzică și poezie, şlefuindu-şi caracterul cu fiecare notă și ritm, într-un echilibru perfect și o armonie unică. Emoţiile pe care le trăiește, le așază printre cuvinte și tonuri, subtil. Chiar dacă, de multe ori, nostalgia, tandreţea, melancolia, combinate cu tristeţea, ne trimit într-o lume cu prea puţină culoare, îmi place săi ascult muzica.”
 
O altă personalitate care a fost fascinată de Claudiu este un Cavaler de Onoare al României și Artist al Poporului în Rep. Moldova. Dida Drăgan, cu care Claudia a avut ocazia să petreacă timp în cadrul Uniunii Naționale a Artiștilor Români și la evenimente, îl susține pe tânăr cu multă încredere: “Dragul meu, să fii convins că ai talent! Să fii sigur că o să îţi fiu întotdeauna aproape pentru că oamenii cu talent sunt foarte rari, rarisimi.”
 
Putem enumera o varietate de recenzii asupra creațiilor și modului de interpretare ale lui Claudiu Dumitrache, dar cel mai important e faptul că acest tânăr, nu se compromite și nu este comun, reușind să ofere emoții și stări ceva mai rar întâlnite pentru cel ce îl ascultă sau îl citește. 
 
Celebra Michaela Rose din legendara trupă Arabesque, îi atribuie lui Claudiu rolul perfect de entertainer și de persoană spirituală: “I’ve met Claudiu at the Retro Music Festival in Bucharest. We directly clicked, cause of his same sense of humor and positive energy! He‘s an good singer but also a cool entertainer. I was pleasantly surprised to met this very sensitive and romantic voice. It shows, that he‘s also a very spiritual person.”
Claudiu pregătește să lanseze două albume la care lucrează de anul acesta alături de echipa sa.
 
Viața boemă și visurile împlinite
 
Îl putem compara pe tânărul Claudiu Dumitrache cu poet francez Arthur Rimbaud, ca fiind un tânăr prodigy ce a scris poezie doar în adolescență, care și-a lansat propria biografie până la 20 de ani și care a călătorit pe trei continente. 
 
După terminarea liceului din orașul Titu, Claudiu a ales “să nu piardă vremea prețioasă învățând ce vor alțîi” și să meargă pe calea care îl va face fericit, fără a merge la facultate. A urmat cursuri acreditate de London School of Business an Communications la Academia Britanică de Afaceri și Comunicare din Iași, unde a fost certificat in Jurnalism și Dezvoltare personală. 
A deveit membru al mai multor grupuri artistice și mișcări New Age fiind și co-fondatorul Ordinului Luminii, continuând să se educe singur, furând experiențe și secrete de la oameni precum: Adi Gliga, Gabry Fortuna, Radu Groza, Vlad Sauciuc, Florin Apostol, Ioan V. Maftei-Buhaiesti, Ion Machidon, Marian Munteanu, Ozana Barabancea (de la care “a învățat să respire”) sau diverși lideri politici sau scriitori de cenaclu.
 
În viață privată, lui Claudiu îi place să citească cercetări științifice, să călătorească pe maluri de oceane și mări savurând vinul rose, adoră să asculte muzică clasică și să reproducă “Carmina Burana” trimițând fum spre cer. 
 
Pentru un suflet călător ca și tânărul despre care vorbim, este mult prea banală staționarea în România, fapt pentru care Claudiu se gândește a se stabili în America, după călătoriile de aproape două luni în care și-a atins visurile din copilărie. Artistul a călătorit pe trei continente, în peste 20 de state și își dorește a ajunge la Polul Nord și Polul Sud până în 2030. 
Până atunci, când îl vom consideră pe Claudiu că fiind “bipolar”, rămâne un tânăr a cărui ” ingeniozitatea depășește cu mult barierele normalului. Creativitatea sa este o cale viscerală între artist și iubitorii de frumos. Claudiu Dumitrache face parte din acea categorie a tinerilor geniali, dornic și totodată pregătit să își întrebuinţeze la maximum calităţile cu care a fost înzestrat pe această lume în care i s-a dat șansa să reziste. – Dragoș Popa, Radio România. 
 
 
Claudiu Dumitrache ne invită să îi ascultăm cea mai nouă adaptare în limba română, pentru o melodie internațională. Este vorba de “Nu sunt fară tine”.
Aparținându-i interpretei britanice Freya Ridings, melodia “Lost Without You” a fost adaptată în limba romană într-un mod profund și unic, așa cum doar Claudiu ar putea să o facă.
 
De asemenea, în ultima perioadă artistul a postat câteva adaptări noi și cover-uri pe contul de YouTube: Wonderful World; Opere de dramă, suflete în ramă; Blue Suede Shoes.
What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker