Now Reading
„reStart”, primul film de animaţie românesc, conceput şi realizat integral în perioada de pandemie Citeste mai mult: adev.ro/qay5n5

„reStart”, primul film de animaţie românesc, conceput şi realizat integral în perioada de pandemie Citeste mai mult: adev.ro/qay5n5

Primul film de animaţie românesc conceput şi realizat în perioada de izolare impusă de pandemia Covid-19, intitulat „reStart” şi regizat de Marius Donici, a fost lansat în premieră în mediul online. Animaţia de 2 minute şi jumătate a fost realizată prin complicata tehnică de stop motion, cu nu mai puţin de 1.700 de frame-uri gândite şi realizate de Marius Donici în perioada în care a stat izolat la domiciliul din Bucureşti.

„reStart” este un eseu video creat în singurătate, cu un laptop şi o cameră de filmat: un mic film de animaţie care trimite cu gândul atât la Frankenstein, cât şi la Pygmalion. „Trecem printr-un moment unic în istoria umanităţii. Am devenit atât de zgomotoşi şi atât de agitaţi, încât natura a zis Stop! Închisă în casă, omenirea aşteaptă ca ştiinţa şi nu religia sau filosofia (citeşte: El însuşi!) să găsească soluţia salvatoare. Săptămâni întregi, Omul a stat în loc, între patru pereţi, singur, cu gândurile, anxietăţile şi emoţiile sale. Mai mult ca niciodată am avut timp să reflectăm asupra marilor, dar şi mai micilor întrebări ale vieţii, la fel de importante, deopotrivă. Artişti în izolare au creat eseuri bazate pe meditaţia lor în izolare.

Pe parcursul a două minute, sunete din Univers precum cel al Soarelui, al Pământului, sunetul de contopire dintre două găuri negre sau al planetei pitice Pluto redau trăiri din autoizolare, pe care fiecare pământean le poate interpreta din punctul său de vedere. Covid-19 pare a fi numele unei noi planete, a unei noi ordini în lume, cu locuitori ce se vor ghida după alte principii. Covid-19, a noua planetă, o planetă nouă. Dezasamblare şi reasamblare. Restart-ul inevitabil. Cu alte reguli. Cu alte emoţii. Mai sincere. Umile. Umane”, îşi descrie regizorul animaţia, care a fost lansată chiar în ultima zi de stare de urgenţă, pe CinePub, cea mai mare platformă gratuită de film românesc.

See Also

Marius Donici este absolvent la Facultăţii de Imagine şi Film – Universitatea Media Pro şi activează ca freelancer de mai bine de 15 ani. A fost implicat în proiecte şi colaborări din domenii diferite de activitate – ariile sale de interes fiind cinematografia, teatrul, fotografia si online-ul. În ultima perioadă a fost prezent mai ales în mediul online şi în cadrul festivalurilor de film, fiind implicat în realizarea mai multor proiecte, printre care filmul documentar „Cartea Soldatului” (în parteneriat cu scriitoarea Doina Ruşti),  scurtmetrajul „The End”, în regia lui Marius Roşu şi lungmetrajul „Experimentul Piteşti” (regia Victoria Baltag). De-a lungul carierei, a colaborat cu instituţii culturale precum Teatrul Naţional din Bucuresti, Teatru Toma Caragiu din Ploieşti, ArCub, Cinepub şi multe altele.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker