Now Reading
De vorbă cu…Andrei Dunuță : “Public speaking-ul aduce după sine o creștere a calității vieții în fiecare context zilnic.”

De vorbă cu…Andrei Dunuță : “Public speaking-ul aduce după sine o creștere a calității vieții în fiecare context zilnic.”

Public speaking-ul, adică vorbitul în public, a trecut de ceva timp granițele unei simple oratorii. Sau ale unui discurs. Pentru că dincolo de ceea ce prezinți, important este modul în care prezinți. Mesajul transmis pentru a fi credibil și pentru a-ți atinge obiectivul propus.

Pentru public speaking există diferite cursuri de inițiere și dezvoltare de abilități. Dar și competiții între cei mai iscusiți. Primul campionat național de public speaking s-a derulat luna trecută în București sub egida SPEAKINGS și a fondatorului său, Andrei Dunuță. Antreprenor care dă noi valențe dezvoltării personale și pe care îl descoperim astăzi, într-un nou interviu.

Bunã, Andrei! Bun venit pe la noi! Suntem la finele unui maraton de public speaking, ce a culminat cu o finalã live, derulatã luna trecută, Personal, ce a însemnat pentru tine acest eveniment de amploare?

Ne-am dorit să le oferim celor înscriși posibilitatea de a-și testa limitele, de a-și antrena abilitatea de a vorbi în public, astfel încât, la finalul acestei competiții, să fie mai încrezători în forțele proprii. Ce m-a impresionat la concurenții acestei prime editii este deschiderea de a se adapta ușor unei situații în dinamică și a de a accepta provocări care să le pună în valoare calitățile de leadership și de profesioniști în domeniu.

Care este scopul unor astfel de evenimente?

Misiunea SPEAKINGS este de a dezvolta public speaking-ul în România și România prin public speaking. Fără să ne dăm seama, suntem cu toții public speakeri în fiecare zi, în toate interacțiunile sociale sau profesionale la care suntem parte. Astfel că vorbitul în public  nu mai este ”nice to have”, ci este un ”must have”, atât în viața personală, dar mai ales în cea profesională,  încă din momentul recrutării și până la avansarea pe scara profesională. Chiar asta urmărim – să dezvoltăm abilitățile de relaționare, printr-un discurs excelent. În plus, efortul de sintetizare și organizare a mesajului are un impact uriaș și asupra modului de gândire, contribuind în același timp la creșterea încrederii în sine și la o motivație sporită.

Care crezi cã sunt calitãţile unui bun speaker? Care sunt diferenţele dintre un simplu speaker şi un speaker motivaţional?

Aș spune că un bun speaker are încredere în el, ceea ce-l face și credibil. Claritatea, gândirea structurată și coerentă, modul în care-și folosește vocea, capacitatea de fi pe acceași lungime de undă cu publicul și de a se adapta la acesta, flexibilitatea și spontaneitatea, pasiunea, capacitatea de a accepta feedback-ul și de a tolera nesiguranța. Nu în ultimul  rând, capacitatea de a captiva prin povestea spusă, de a construi așteptarea în rândul audienței. Dincolo de toate acestea, nu există un discurs excelent fără o exprimare impecabilă din punct de vedere gramatical, dublată de o cultură generală vastă, fapt care permite vorbitorului să dea exemple din multiple domenii și să folosească metafore captivante.

Ce te-a determinat iniţial sã începi activitatea de speaker şi cum simţi cã ai evoluat îndelungul timpului, în domeniu?

 După ce am ieșit din domeniul bancar, având cele mai bune performanțe atât la nivel de consultant, cât și cu echipele mele de vânzări directe, am simțit nevoia să dau mai departe din experiența mea,  atât ca speaker, cât și ca antrenor în acest domeniu. Pentru mine, vorbitul in public este un exercițiu de contribuție. Orice prezentare este un cadou pentru ceilalți.

Am investit extrem de mult timp, energie și resurse materiale și pot spune cu mâna pe inimă că a fost un progres foarte rapid. Care ar fi cea mai importantă lecție? La început, zicala “practice makes it perfect” nu e relevantă. Corect este “perfect practice makes it perfect”. Apoi, când știi regulile: “practice makes it perfect” 😉

 Care sunt subiectele pe care mereu îţi va plãcea sã le abordezi în propriile discursuri?

 Întotdeauna un speaker se va simți excelent pe teritoriul pe care îl stăpânește cel mai bine, acolo unde poate împărtăși cu ceilalți din experiența lui. În cazul meu, cel mai mult am de oferit atât ca speaker, cât și ca expert în domeniile vânzări, leadership în vânzări, presentation skills, public speaking, storytelling, educație, networking,  antreprenoriat, și, pentru că fără el nu am putea vorbi de succes în niciun demers, curajul este iar una dintre temele mele preferate de discurs.

 Cât de simplu/dificil este antrenamentul în public speaking şi cât de mult te ajutã sã evoluezi ca persoanã?

N-am să mint, nu e deloc simplu, însă, odată pornit cu seriozitate pe acest drum, beneficiile sunt uriașe, nu doar la nivel de discurs, ci și din punct de vedere al evoluției personale.

În primul rând, impactul este enorm asupra încrederii în propriile forțe. Faptul că ajungi să poți captiva zeci și sute de oameni, să fii perceput ca un profesionist, să poți stabili cu ușurință relații și parteneriate care să-ți aducă profit, să-ți poți transmite mesajele în mod eficient – sunt doar câteva din câștigurile în urma unui antrenament de public speaking. În plus, în urma unui astfel de training devii mai flexibil, adaptabil și mai spontan, iar asta aduce după sine o creștere a calității vieții în fiecare context zilnic.

See Also

Cum crezi tu cã va arãta jobul/relaţiile umane din viitor, atât timp cât ne confruntãm cu o lipsã de comunicare face 2 face şi o prezenţã din ce în ce mai accentualã a virtualului în vieţile noastre?

Aș începe prin a spune că schimbarea este o constantă a vieții: Dacă în ’90 oamenii citeau ziarul în metrou, azi citesc din telefon, kindle sau din tabletă. Întrebarea nu este dacă “e normal?”, ci “cum ne adaptăm?”. Sigur, la fel ca în public speaking, uneori mai puțin (virtual) înseamnă mai mult. Însă nu putem opri evoluția, ci putem doar să-i exploatăm beneficiile. Paradoxal, în contextul  digitalizării și automatizării, omul devine din ce în ce mai important din următoarele perspective, ce nu pot fi, încă, cel puțin, replicate de mașini: creativitate, persuasiune, public speaking, colaborare în echipă, adaptabilitate, inteligență emoțională. Cât timp avem toate astea, cred că interacțiunea socială va continua să fie valoroasă,chiar dacă pe alocuri va fi mediată de tehnologie.

 Ce ne pregãteşte Speakings pentru viitor?

Succesul de care s-a bucurat prima ediție a campionatului, chiar dacă a presupus un efort de organizare imens, ne-a încurajat să-l transformăm într-o tradiție. Vor fi mai multe ediții pe an și vom avea inclusiv un format dedicat exclusiv studenților. Consider că putem, astfel, să contribuim la o problemă majoră pe piața actuală a forței de muncă: tinerii absolvenți se plâng că nu-și găsesc locuri de muncă, iar companiile spun că studenții nu sunt pregătiți pentru inserția în câmpul muncii. Noi vrem să fim veriga lipsă, vom pune în contact companiile și studenții, astfel încât acestea vor putea recruta ”direct de pe scenă”, cum se spune, tinere talente, gata antrenate. Din toamnă vom da startul noilor proiecte, așa că vă invit să stați cu ochii și urechile pe SPEAKINGS.

 Pentru a fi la curent cu toate evenimentele SPEAKINGS, urmariti-i pe pagina lor oficiala de Facebook

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker