Now Reading
Imaginea de ansamblu: grădinarul Edenului de Robbie Lawrence

Imaginea de ansamblu: grădinarul Edenului de Robbie Lawrence

Acest portret al Dr. Jim Taggart, un renumit botanist și activist în domeniul climei, a fost realizat nu cu mult timp înainte de a muri, anul trecut, la vârsta de 84 de ani. Timp de 50 de ani, Taggart a creat una dintre cele mai magice grădini din Scoția din peninsula Rosneath din Argyll și Bute. Cu fiul său, Jamie, Taggart a adunat în jur de 4.000 de specii de plante din întreaga lume, inclusiv magnolii și aceri rari, 40 de tipuri de bambus și 300 de rododendri diferiți. Chiar până la moartea sa, vizitatorii au fost întâmpinați în cele trei acri stâncoși din Grădina Botanică Linn, cu supă și sandvișuri, și au făcut un tur filosofic ghidat al rarităților care au prosperat în microclimatul său curios subtropical.

Printre acei vizitatori la Linn în 2016 s-a numărat fotograful Robbie Lawrence, care s-a întors pentru a captura grădina în toate anotimpurile sale și a încheiat o prietenie cu Taggart. O carte cu fotografiile lui Lawrence, A Voice Above the Linn, a fost publicată luna aceasta, cu poezii de John Burnside. Cartea este o celebrare a unei vieți singulare. Deasupra vilei italianizate din centrul junglei sale private, Taggart arborase steagul roșu. El a fost un stalwart al protestelor anti-nucleare la baza Trident din apropierea Faslane, pe malul îndepărtat al Gare Loch.

Taggart studiase botanica și teologia la Oxford. Dacă grădina lui ar fi început într-un spirit revoluționar, ca un paradis alternativ, până la momentul fotografiilor lui Lawrence, aceasta se maturizase în ceva mult mai intens. Într-o excursie de vânătoare de plante într-o regiune muntoasă din nordul Vietnamului în 2013, iubitul Jamie al lui Taggart a dispărut; trupul său a fost găsit doar câțiva ani mai târziu, într-unul din pasurile înalte ale muntelui, unde căzuse. De atunci, în ciuda nesănătății, Taggart a menținut grădina, mai întâi în speranța întoarcerii miraculoase a fiului său și apoi în memoria viziunii lor comune asupra utopiei.

Jim Taggart by Robbie Lawrence, from the book A Voice Above the Linn. Photograph: Robbie Lawrence
What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top