Now Reading
Omul care l-a îmbrăcat pe Picasso

Omul care l-a îmbrăcat pe Picasso

  • Pe măsură ce Michel Sapone a creat sute de articole de îmbrăcăminte pentru Picasso, el a devenit un prieten intim.
  • Alți artiști, de la Joan Miró la Hans Hartung și Zao Wou-Ki, l-au căutat și pe umilul italian - și l-au plătit cu arta lor.

În fotografiile scenei artistice din Nisa făcute între 1950 și începutul anilor 1970, o față apare din nou și din nou. Îmbrăcat imaculat, cu o mustață atât de plină încât îi ascunde în întregime buza superioară, croitorul Michel Sapone planează în fundal – improbabilul confident al artiștilor, printre care Alberto Giacometti, Hans Hartung și Pablo Picasso, de care era deosebit de apropiat.

În februarie 2017, o expoziție la Paris Christie a adus lumină viații remarcabile a lui Sapone. Acesta conținea peste 100 de documente, fotografii de arhivă și opere de artă originale, primite ca plată pentru îmbrăcarea unora dintre cei mai mari artiști ai secolului XX.

„Am crezut că este timpul să plasăm centrul Sapone pe scena centrală”, explică Tudor Davies, șef de artă impresionistă și modernă la Paris.

Sapone a primit prima sa lucrare în schimbul unui costum realizat pentru artistul florentin Manfredo Borsi. Deși croitorul a susținut mai târziu, „Nu m-am uitat niciodată la o pictură în viața mea; M-am uitat la femei„ metoda de plată neconvențională a lui Borsi. Pe măsură ce știrile despre munca lui Sapone călătoreau în jurul orașului Nisa, el s-a trezit îmbrăcând un cerc în creștere de artiști, fiecare piesă vestimentară rezultând într-o nouă operă de artă dedicată lui și familiei sale.

‘Picasso a căutat să îndepărteze lucruri; pentru a crea arta care a ajuns la esențialul gol. A fost ceva din asta în croiala lui Sapone ”

Cu toate acestea, relația lui Sapone cu Picasso a devenit cea mai semnificativă și mai durabilă relatie avută. „Sapone a fost prezentat lui Picasso de către alți doi artiști când a ajuns la Nisa în 1948”, explică Davies. „A devenit imediat evident că cei doi aveau o legătură: amândoi erau din Marea Mediterană și împărtășeau temperamentul regiunii. Au vorbit despre peisajele sale; de locuri pe care le vizitaseră când erau copii. ”

În Sapone, Picasso a găsit pe cineva care împărtășea aceeași abordare a operei sale. ‘Picasso a căutat să îndepărteze lucrurile; pentru a crea arta care a ajuns la esențialul gol. A fost ceva din asta în croiala lui Sapone ”, spune Davies. Potrivit lui Luca Masia, autorul Il sarto di Picasso (Croitorul lui Picasso), Sapone l-a îmbrăcat pe Picasso timp de 16 ani, producând peste 100 de jachete și 200 de perechi de pantaloni – întotdeauna fără îndrumarea artistului.

Măsurători ale clienților Sapone, inclusiv Picasso, Giacometti, Miró și Zao Wou-Ki

„[Sapone] a reușit rapid să„ mărească ”caracterul cuiva, folosindu-l pentru a informa hainele pe care le-a făcut”, continuă Davies. Una dintre primele articole de îmbrăcăminte pe care le-a creat pentru Picasso a fost o pereche de pantaloni cu dungi „à la Courbet” – un omagiu Autoportrait au col rayé de Gustave Courbet. Alte articole de îmbrăcăminte includeau o cămașă în stil cubist pe care artistul o va purta doar în privat și ținute concepute pentru a prelungi cadrul micut al lui Picasso.

Deși hainele sale făceau referire la multe dintre cele mai mari influențe artistice ale lui Picasso, Sapone însuși nu avea prea multe cunoștințe despre lumea artei. „A crescut într-o familie săracă din clasa muncitoare, dar avea un simț înnăscut pentru ceea ce era frumos”, dezvăluie Davies. „Artiștii din Nisa au fost primii pe care i-a cunoscut și a simțit o mare curiozitate pentru felul în care au creat. A construit o cunoaștere a artei, nu printr-o educație formală, ci prin schimburile sale cu ei. ‘

Dacă Sapone a fost captivat de artiștii săi clienți, aceștia au apărut la fel de interesați de el. ‘Sapone era discret; era cineva care opera la marginea lucrurilor ”, spune Davies. „Cred că de aceea artiștii au gravitat către el, nu doar ca croitor, ci ca confidențial.” Această încredere s-a manifestat ocazional în moduri neașteptate. „Expoziția include o scrisoare de la Zao Wou-Ki, care i-a cerut lui Sapone să se uite la o bucată de pământ și să sfătuiască dacă ar trebui să o cumpere.”

Cererea neobișnuită a fost imitată de artistul Hans Hartung, care i-a cerut lui Sapone să obțină o bucată de pământ pe care ar putea să o folosească drept site pentru „casa sa ideală”. „Cei care i-au cerut favori nu au părut niciodată în largul lor atunci când fac acest lucru”, adaugă Davies. ‘Bineînțeles că a primit lucruri în schimb, dar oamenii au avut încredere în el; nu s-a simțit niciodată că a plecat să obțină profit. ”

Într-adevăr, artiștii îmbrăcați de Sapone au avut multe de recunoscut; priceput la lucrul pentru mari personalități, ținutele sale le-au permis purtătorilor lor să își creeze și să proiecteze o identitate. ‘Mulți dintre artiștii cu care a lucrat erau auto-promotori. Picasso, în special, era dornic să se îmbrace într-un mod care îl făcea să pară impresionant și i-a cerut lui Sapone să creeze haine care să-i facă pe oameni să spună: „Uau, de unde ai luat asta?”. ‘

See Also

Printre cererile mai excentrice ale lui Picasso se număra un kilt, cumpărat nu pentru că avea moștenire celtică, ci pentru că îi place ideea. O fotografie, prezentată în expoziția de la Paris, arată artistul purtând o haină de munte gigantică în stil iugoslav, cumpărată direct din țară de Sapone. ‘Avea mase de broderie și era complet suprasolicitat. Picasso a purtat-o ​​de parcă ar fi fost regele Iugoslaviei ”, spune Davies.

Alte ținute au devenit componente centrale ale evenimentelor majore. „Fotografiile făcute la împlinirea a 75 de ani de la Picasso îl arată purtând o haină uimitoare de catifea cu dungi, care era un cadou de la Sapone. Picasso l-a îmbrăcat imediat și l-a purtat toată ziua ”, continuă Davies. ‘Hainele lui Sapone erau incredibil de distinctive; Cred că lui Picasso i-a plăcut asta, deoarece l-a ajutat să proiecteze această personalitate mai mare decât viața. ”

Măsurători ale clienților Sapone, inclusiv Picasso, Giacometti, Miró și Zao Wou-Ki

Pe măsură ce Sapone aduna lucrări de artă, pereții magazinului său au devenit acoperiți. „A spânzurat artă în vestiare – există o fotografie a lui Sapone reflectată într-una din oglinzi, înconjurată de sute de lucrări încadrate.” De asemenea, în expoziție este prezentat cartea de lucru originală a lui Sapone, care înregistrează măsurătorile clienților, inclusiv Picasso, Miró și Alberto. Giacometti – acesta din urmă fiind celebru înalt.

Adresată personal lui Sapone, o mare parte din arta sa oferă o perspectivă asupra relațiilor dintre croitor și clienții săi. Recunoscând că „este un pic nepoliticos, punctul culminant al lui Davies este un portret al lui Picasso, dedicat„ Bandito Sapone ”la 1 aprilie 1960.„ Picasso a desenat croitorul cu un pește mare, dar l-a făcut excepțional de falic.

Pe măsură ce Picasso a crescut, Sapone a devenit unul dintre cei mai apropiați cunoscuți ai săi. „A ajuns într-un moment în care nu avea nevoie să se întâlnească cu oameni, iar Jacqueline [ultima sa soție] a restricționat accesul la el”, spune Davies. „Saponii erau discreti. Familia venea duminică cu un fel de mâncare de paste și luau prânzul împreună.”.

În 1972, arta lui Sapone a devenit fundația Galeriei Sapone, fondată de fiica și ginerele său, Aïka și Antonio Sapone. Continuând moștenirea lui Sapone în orașul care i-a devenit casa, galeria a devenit un mijloc de susținere a artiștilor, inclusiv Hans Hartung, Alberto Burri și Alberto Magnelli. Croitorul dintr-o familie italiană săracă din clasa muncitoare a devenit, neintenționat, o legătură cheie între artiștii care au definit arta secolului trecut.

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top