Now Reading
Smoking: O scurtă istorie, de la începuturi până în prezent.

Smoking: O scurtă istorie, de la începuturi până în prezent.

Dacă smokingul sau tuxedo este acum o ținută de seară pretențioasă și rafinată, atunci când a apărut aceasta, în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, situația era exact invers. Inițial, în 1856, un cunoscut croitor londonez, Henry Poole, a fost rugat să proiecteze haine formale pentru regele Edward al VII-lea, dar era mai ușoară decât o vestă. Prin urmare, Poole a renunțat la „smoching” și a tăiat o bucată de lenjerie intimă și a realizat un veston de interior, pe care bărbații le purtau când fumau pentru a proteja restul hainelor de miros.

Când au ieșit din fum, au scăpat de smochinguri pentru a nu deranja simțul delicat al mirosului doamnelor care i-au însoțit. Nepotul regelui – Ducele de Windsor – a pus cumva capăt acestei domnii eroice, ținând smochingul în fața oaspeților în fiecare seară sau cină. 20-30 de ani mai târziu, în Statele Unite, milionarul James Potter este membru al unui club privat din New York (Tuxedo Park Country Club), stipulând un cod vestimentar extrem de elegant, inclusiv purtarea britanicilor când ieseu la fumat. Purtând un model de jachetă cu rever din satin lucios. După ce ducele de Windsor a vizitat Anglia, a descoperit acest stil de îmbrăcăminte, după ce s-a întors în Statele Unite, toți membrii clubului Porter l-au imitat, numind acest costum nou „smoching sau tuxedo”.

Sursă: www.suitsbydavidc.com

Ținuta de ocazie (smokingul) se îmbracă în momentul partciparii la evenimente festive care solicită respectarea unor reguli de conduită vestimentară.

Black-Tie presupune o ținută obligatorie în smoking, alternativă acesteia fiind costumul din două sau trei piese, cămașă albă și cravată neagră.

See Also

Smoking-ul
Smokingul are la bază un sacou al fracului mai scurt, mai asemănător cu cel obijnuit, păstrând culoarea neagră, combinat fiind cu pantaloni drepți. Această variantă a fost destinată a fi ”sacoul pentru fumatori”. Clasicul smoking este fie negru, fie albastru-profund, cu un rând sau două de nasturi, fie strălucitori, fie îmbrăcați cu materialul propriu, cu reverul îmbracat în mătase, cu buzunare tăiate, fără clapete.

Cele mai sofisticate smokinguri sunt cele la un rând de nasturi. Smokingul este vestimentația de ocazie formală, care se poartă de regulă după apusul soarelui și niciodată la evenimente care au loc înainte de masă sau după amiază.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker