Now Reading
3 MOTIVE CU…OANA GHIOCEL

3 MOTIVE CU…OANA GHIOCEL

Dragii noștri începem un drum frumos, un drum pe care vrem să îl creionăm doar cu conținut de cea mai bună calitate și cu mult inedit, cu un prim interviu pentru Daily Magazine, luat unei femei-profesionist absolut remarcabile. Producător, consultant, editor și realizator independent, specializat în lungmetraje și scurtmetraje documentare, cu o carieră prolifică în domeniul cinematografic în SUA, Oana Ghiocel face parte din galeria de femei de succes și mereu inspiraționale din România.

Recent a produs și regizat un documentar absolut fascinant, Enigma Sfinxului din Carpați, care pornește de la o întrebare simplă, dar cu multe revelații – Tu îți cunoști trecutul? Pelicula își așteaptă lansarea în cinematografe în 2021.

Până atunci, însă, astăzi descoperim cele 3 MOTIVE ale Oanei Ghiocel. 

 

  • 3 motive pentru care avem o ţară de poveste

Pentru că avem Sfinxul din Bucegi, pe care mie îmi place cel mai tare să îl numesc Sfinxul din Carpați, pentru a oferi un nume cât mai internațional acestui monument vechi, splendid

Avem ultimele păduri virgine ale Europei, cu animale falnice și copaci seculari de poveste, cu legende fabuloase care vin din cele mai îndepărtate timpuri

Avem unele dintre cele mai frumoase și misterioase peșteri din Europa și din lume, la superlativ, unde pe vremuri trăiau strămoșii nostri daci și cei de dinaintea lor, oamenii de Neanderthal.

  • 3 motive pentru care Sfinxul este un loc de vizitat de către oricine

Este extrem de accesibilă locația Sfinxului atât cu telecabina, din Bușteni, pe poteci de pădure, sau cu mașina, venind dinspre Peșteră, pe Dichiu.

Sfinxul are o istorie și o poveste de dinaintea Sfinxului Egiptean; Sfinxul din Bucegi fiind mult mai vechi decât cel Egiptean, iar aici este punctul de pornire, de unde provine această idee / concept de sculptură de mărime colosală.

Sfinxul este un monument unic, o Mecca preistorică a strămoșului nostru, cu care trebuie să ne mândrim în lumea largă, pe care reputatul geolog American Prof Dr. Robert Schoch l-a văzut ca o locație centrală pentru cultura dispărută a strămoșilor nostrii, un monument de o valoare inestimabilă, uluitoare, cu care putem rebrandui România și Munții Carpați într-un mod original și complet nou, care, după părerea mea, ar avea un succes uluitor.

  • 3 dintre cele mai mari provocări cu care m-am confruntat la filmările pentru “Enigma Sfinxului din Carpaţi”

Am avut puține provocări, poate pentru că acest proiect a fost ‘meant to be’ – s-au aliniat toate planetele în favoarea sa… Dar, dacă stau să mă gândesc puțin, am avut provocări minore legate de vreme: furtuni neplanificate care ne-au perturbat programul de lucru pentru câteva ore – dar, având intotdeauana și planul B pregătit din timp, nu au fost probleme, am filmat alte lucruri pentru film de care aveam nevoie.

La o filmare importantă cu Robert Schoch într-o peșteră foarte frumoasă, aflată sus, în Cheile Tătarului, într-o zonă în care mișună ursii, noaptea, când am terminat filmările și am coborât prin pădurea foarte deasă ne-am întâlnit cu ursul chiar în fața noastră, și el ne-a ignorat, și-a văzut mai departe de drum. Ar fi fost o provocare dacă ar fi zăbovit.. Cu altă ocazie am întâlnit un urs furios care ne-a mârâit și a aruncat cu pietre spre direcția noastră, parcă să ne spună să nu venim în sus, spre el. După câteva minute de așteptare, a plecat mai departe, și am putut trece liniștiți, dar ar fi fost în ambele cazuri mari provocări dacă ursii nu ne-ar fi îngăduit. O altă provocare tot legată de ursi, sunt cameramanii din State cu care venisem să filmez, atât ei, cât și Robert Schoch fiind doritori și entuziaști să vadă ursii cât mai aproape, ceea ce pentru mine a fost destul de neliniștitor, pentru că îmi făceam probleme ca totul să decurgă cât mai bine, și aveam anumite temeri pentru că totuși sunt animale sălbatice, și nu vroiam să se întâmple nimic rău. Din fericire pentru toată lumea, urșii au stat în banca lor și toată lumea a fost încântată de rezultatele muncii noastre de filmare.

La o altă filmare, sunetistul american venit special pentru filmare în România, s-a accidentat la cap în peștera Ialomiței, așadar a trebuit să fie înlocuit cu altcineva din echipa de filmare pentru acea zi. Seara, însă, s-a simțit din nou bine, și a doua zi și-a reluat activitatea. Am mai avut asemenea mici accidente pe parcurs, pentru că, deh, ești în natură, te miști repede, și se pot întâmpla incidente.

  • 3 moduri importante în care am simţit diferită industria de film din State faţă de cea din România

Industria din America este, evident, la o scară și o diversitate mult mai mare, pentru că vorbim de un continent până la urmă și oamenii din industria asta se mișcă extrem de repede de la un capăt al Americii la altul, de la Los Angeles la New York și au parte de o flexibilitate enormă în scheduling și working în general.

În America spiritul independent axat către noutate este mult mai prezent, acolo ai o diversitate imensă de voci de toate culorile, din toate țările, este un adevărat melting pot de idei și talente și inovație

Industria de film din America este mult mai optimistă în general, oamenii sunt de un entuziasm optimist, cu totul special și ieșit din comun; numai în America vezi asta, acolo unde s-a născut visul American

  • 3 (alte) locuri din România/din lume pe care le-aş recomanda oricând pentru o vacanţă

Din România recomand o vacanță la munte – oriunde la munte – la o cabană sau o pensiune este superb, să mergi în natură și să te bucuri de ea- recomand Valea Prahovei pentru că este superbă, deși mai aglomerată, recomand Brasovul și cetățile și bisericile fortificate de la Viscri și alte locuri similare, desigur, recomand Transilvania toată cu mare drag, este absolut minunată.

Recomand un tur al peșterilor din România pentru că avem peșteri la superlativ cum ar fi peștera Ialomicioara din Bucegi, peștera Urșilor, peștera Muierii, peștera Scărișoara, și câte și mai câte. Un tur splendid pentru copii, dar și pentru adulții care își doresc ceva cu totul deosebit, de care să își aducă aminte mai tărziu.

În afară, tot munte recomand. Pentru mine Machu Picchu și Valea Sacră a incașilor din Peru sunt locuri unde fiecare dintre noi ar trebui să ajungă în vacanță măcar o dată în viață!

  • 3 lucruri care îmi aduc mereu zâmbetul pe buze în cotidian

Proiectele la care am lucrat, proiectele la care lucrez acum, și proiectele mele de viitor. Sunt fericită mereu, cu zâmbetul pe buze, pentru că mi-am ales profesia care mi se potrivește cel mai mult și care mă împlinește!

  • 3 elemente de care eu cred că industria de film din România va avea primordial nevoie după pandemie

Spirit de comunitate sporit, spirit civic cât mai mare de a se uni pentru a crea oportunități pentru toți cei din industrie

O strategie integrată și inovativă de dezvoltare sustenabilă pe viitor

See Also

Să fi învățat lecțiile acestei perioade și să caute să se reinventeze cât mai original

  • 3 motto-uri care m-au ghidat/inspirat mereu

“Nu merge unde te duce drumul. Mergi pe unde nu există un drum și lasă o urmă”- Ralph Waldo Emerson

“Învață din ziua de ieri. Trăiește pentru ziua de azi, și speră pentru ziua de mâine. Lucrul important este să nu te oprești din a pune întrebări.” – Albert Einstein

Ce se află în spatele nostru și în fața noastră contează mult mai puțin decât ceea ce se află în noi înșine. – Ralph Waldo Emerson

  • 3 moduri în care România ar putea fi promovată mai bine în afară, în propria-mi opinie

Prin documentare de lung metraj și seriale documentare care explorează valorile culturale și științifice ale României, care sunt imense, cu experți și oameni de ștință și cultură din țară, dar și din afară.

Prin dezvoltarea unor tururi internaționale legate de peșteri și lanțuri muntoase din România – tur la Sfinx, peșterile unde găsim urme ale oamenilor preistorici, tur legat de istorie veche, și altele similare. Turiștii din America ar fi foarte interesați cu siguranță, cu cât unicitatea subiectelor și locurilor este mai mare, ceea ce România are din belșug, încă fiind o țară mult prea puțin cunoscută și vizitată.

Branduri puternice cum ar fi brandul Sfinxului, mai vechi decât cel Egiptean, și Bucegii- Mecca Preistorică, România Preistorică- O Românie excepțională, de poveste, o valoare mondială, nu numai Europeană, care ar fi extrem de atractivă publicului.

 

 

ENIGMA SFINXULUI DIN CARPAȚI este un documentar original, lungmetraj de știință și aventură, unic pe piața românească de film, care prezintă cercetarea de teren desfășurată pe mai mulți ani în Munții Bucegi de către geologul American de renume mondial Prof. Dr. Robert M. Schoch, care trage concluzii uluitoare despre trecutul nostru și indentitatea noastră. Pregătește-te pentru o schimbare de paradigmă. Filmul care va avea o continuare în 2021, a fost cumpărat exclusiv și este distribuit global de Off the Fence, una dintre cele mai celebre case de producție și distribuire de non ficțiune din lume și printre altele realizatoarea documentarului România Neîmblânzită, documentar de mare succes în țară. Narațiunea filmului Enigma Sfinxului din Carpați este semnată de actrița Roxana Lupu, cea care în 2019 a interpretat rolul Reginei Maria din Maria, Regina României. Filmul este produs de Oana Ghiocel Media cu post- producția realizată la Abis Studio, documentar regizat și produs de Oana Raluca Ghiocel, realizator de film Americano- român, cea care a semnat în ultimii ani documentare de film științifice și de aventură distribuite în întreagă lume (Misterul Sfinxului din Carpați, Cultul Ursului) Filmul beneficiază de ilustrații originale semnate de paleo-artiști celebri și de o coloană sonoră originală internațională. Filmul este o invitație incitantă de a (re)descoperi Sfinxul din Bucegi într-o lumină și dintr-o perspectivă nouă. 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top