Supraviețuirea artei în vreme de pandemie



Recenzii, travel, sănătate, beauty și art stagiar la Daily Magazine.
Arta a avut de suferit în pandemie datorită restricțiilor la care au fost supuși artiștii. O țară întreagă a stat în izolare aproape 60 de zile și totul avea să se schimbe. Show-urile, concertele, expozițiile, lansările, totul a fost amânat sau, mai rău, anulat.
Am înțeles cu toții că nu vom reveni prea curând la viața anterioară și că va trebui să ne readaptăm noii noastre vieți. Am început să lucrăm de acasă acolo unde s-a putut, am ținut legătura cu familia și prietenii prin intermediul mediului virtual, ne-am orientat spre hobby-uri noi care pot fi făcute de acasă și i-am ajutat pe artiști cum am putut. Uneori un simplu mesaj de încurajare ar fi făcut o diferență mare.
Arta a supraviețuit cum a putut și vânzările s-au făcut mai mult online. Artiștii vizuali, galeriștii, curatorii din marile centre de artă din țară au ieșit în față și au vorbit despre efectele pandemiei asupra vieții lor profesionale.
Zoltan Bela a declarat că „aparatul de stat a luat câteva măsuri pozitive în acest context.” Aici s-a referit strict la achiziția publică de artă contemporană și apoi inițiativa privată a Muzeului de Artă Recentă.
Fără posibilitatea de reconectare cu natura, calitatea timpului de creație a fost afectată negativ.
În timpul pandemiei oamenii au început să investească în artă datorită faptului că obiectele de valoare reprezintă un depozit sigur pentru a-și păstra economiile.
Deși vânzările au avut loc online, unele case de licitații au înregistrat vânzări duble față de anul trecut, iar preferatele publicului au fost obiectele de artă contemporană cum ar fi bijuteriile, ceasurile, icoanele pe sticlă.
Artiștii care aveau o viață pe scenă au trebuit să se adapteze izolării și să își schimbe modul de viață. Totul a început cu o autoresponsabilizare și crearea propriului mediu, propice muncii lor. Regizorul Andreea Gavriliu a povestit despre viața în afara scenei sau a sălii de repetiții.
În același timp, devine din ce în ce mai evident faptul că teatrul și dansul văzute pe un ecran nu pot egala niciodată impactul pe care îl au în realitate. Cred că e un moment bun să revizuim puțin felul în care ne facem meseria, poate să-i acordăm mai multă importanță. Arta este o ramură extrem de fragilă în contextul în care viețile oamenilor sunt puse în joc.
Monica Opra, solistă și profesoară de muzică a vorbit despre încercările pe care carantina le-au adus în viețile artiștilor din orice ramură a artei. Datorită unor probleme personale în 2019 a petrecut 11 luni în izolare în Austria, deci 2 luni în România i s-au părut ușoare.
Muzicienii, cântăreții au avut de suferit din cauza turneelor care au fost anulate. Timpul cu familia a fost un plus, dar uneori a devenit epuizant. Pentru a-și ține fanii aproape, au început să cânte în mediul online prin live-uri și colaborări cât mai diverse.
Concluzia?
Împreună putem reuși. Mediul online nu este bau-bau. Reinventarea este cheia. Mergem mai departe orice ar fi. Lumea se schimbă și noi ar fi bine să ne schimbăm o dată cu ea. Nimeni nu vrea să rămână în urmă.
Care este reacția ta?
