Now Reading
Sustenabilitatea în fashion

Sustenabilitatea în fashion

Trist, dar adevărat, industria modei este una dintre cele mai poluante industrii din lume, chiar după cea a petrolului. În ultimii ani, toată lumea a vorbit despre sustenabilitatea în lumea modei și se pare că unele branduri au ținut cont de sfaturi și par dispuse să facă câteva compromisuri. Pe lângă faptul că majoritatea hainelor comercializate în magazine nu sunt decât rezultatul trist al emisiilor nocive din producția de textile, conceptul “fast fashion” încurajează exploatarea muncitorilor, mulți dintre ei copii din țări sărace precum China, India, Cambodgia, Indonezia. Totuși, an de an lucrurile încep să se îmbunătățească, iar tot mai multe branduri de fashion retail conștientizează nevoia utilizării unor materiale reciclate. Dacă și tu îți dorești să faci o schimbare în garderoba, iată câteva sfaturi prin care poți sprijini moda sustenabila.
1. Buy less, choose well. 

La fiecare 3 luni apare câte un trend, dar la fel de repede se și demodează. Fast fashion-ul este “capcana” în care multe iubitoare de modă cad din dorința de a avea cele mai în vogă haine. Totuși, pe lângă demodarea rapidă impusă, fast fashion-ul încurajează consumerismul, care nu duce decât la poluarea provenită din cantitățile mari de materiale folosite și aruncate mai repede decât ar trebui. Pentru a evita pe cât de poate materialele sintetice, ai putea cumpăra obiecte vestimentare statement, realizate din materiale naturale și eco-friendly, precum bumbac organic, in sau cânepă.

 


2. Susține designerii independenți și brandurile locale 
Acum, mai tare ca niciodată, designerii români au nevoie de susținerea noastră. Să fii un designer vestimentar bun trebuie să ții pasul cu tendințele din modă, să prezinți modele actuale și să folosești materiale de calitate. România are, din fericire, mulți designeri tineri și cu viziune care creează ținute prêt-à-porter impecabile. Nu numai că piesele vestimentare românești sunt individuale și actuale, dar sunt și de calitate, majoritatea fiind confecționate din materiale naturale autohtone. Așa că, data viitoare când mergi la shopping, cumpără #madeinromania și nu vei rămâne dezamăgită! Dacă încă nu știi spre ce designeri români să te îndrepți, citește și articolul nostru despre designeri români.
3. Vintage all the way up! 

Un trend foarte popular în afară își face încet încet simțită prezența și în rândul fashionistelor din România: cumpăratul hainelor second-hand! Deși considerat încă un subiect taboo în România și deloc lăudabil, în ultimul timp, mersul la second hand a devenit o activitate chiar trendy! Ce alt loc mai bun și mai accesibil pentru a găsi mici comori vestimentare și piese vintage? Plus de asta, parcă te încarci cu o anume satisfacție atunci când cumperi la mâna a doua, știind că e puțin probabil că altcineva să aibă exact aceași piesă ca și tine. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să intru într-un astfel de magazin și să găsesc articole de la branduri din întreaga lume, în toate culorile și pentru toate gusturile, iar unele cu eticheta originală încă atașată.

4.Ce să faci cu hainele tale vechi 

See Also

Cultura fast-fashion, despre care tot vorbim, ne influențează să cumpăram mai mult, să purtăm hainele un sezon, după care să mergem inapoi în magazine pentru a cumpăra piese din noul trend. Dacă nu mai porţi un obiect vestimentar nu-l arunca, donează-l, vinde-l sau reciclează-l. Putem observa și cum calitatea acestor haine lasă de dorit și multe dintre ele se deteriorează după doar câteva purtări. O buna soluție pentru o viață mai sustenabilă este să donezi sau să vinzi hainele pe care nu le mai porți. Astfel, durata de viață al unui articol vestimentar se mărește iar consumerismul este descurajat. O altă soluție este reciclarea hainelor pe care nu le mai porți. O poți face fie la centrele specializate din orașul tău, fie la magazine care au diverse campanii de acest fel. De exemplu, H&M are o astfel de campanie de colectare a hainelor vechi, prin care cei ce vor recicla haine, indiferent de brand sau gradul de uzură, vor primi un voucher cadou. 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top