“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
O carte rămâne întotdeauna un prieten loial, iar autorul ei este omul care, prin imaginația sa, te introduce și te ghidează într-o călătorie fantastică pe tot parcursul drumului literar.
Stăm astăzi de vorbă, într-un nou interviu din conceptul 3 Motive, cu tânăra scriitoare Teresa Wojcik, cea care, cu mult curaj și creativitate, a ajuns în prezent în Marea Britanie, „Căutând fericirea„, conform titlului volumului său de succes.
- 3 motivaţii personale în cariera mea de scriitoare
În majoritatea timpului, ficțiunea este întotdeauna cea mai rezonabilă soluție pentru problemele banale.
A-i da unei alte persoane un semnal oricât de mărunt că nu este singură.
În momentul de față, nu îmi doresc să îmi abandonez personajele. Și, totodată, nu le pot lăsa pe ele să își abandoneze cititorii.
- 3 premize de la care plec în construirea personajelor mele
Fiecare personaj trebuie să își depășească cea mai mare temere. Nu frică, ci temere. În privința asta cred că Raegan Stood din Toate Focurile este cel mai puternic personaj pe care l-am creat până acum. E vulnerabilă, slabă și furioasă. Aproape toate deciziile ei sunt impulsive și greșite și totuși întotdeauna reușește să le gestioneze. Cu alte cuvinte, mă întreb, cât de departe poate merge fiecare personaj pentru a-și găsi pacea? Cât de mult poate îndura și cât de mult poate lupta?
Toate personajele, inclusiv antagoniștii, trebuie să aibă un țel de care, ca cititor, tinzi să te îndoiești de el la început… doar pentru a urmări personajul cum și-l atinge. Cred că de aici vin palpitațiile și emoția. Important este ca personajele să știe ce vor.
Ele trebuie să se afle întotdeauna pe un drum al descoperirii de sine. Spre exemplu, Aimée este prima care realizează cât de important este să își cunoască originile. Eva și-a dat seama pe parcurs că este mai mult decât o împinge societatea să creadă. Raegan a ajuns și ea pe la jumătate, pentru că ea este într-o căutare a identității, la propriu. În general, toate personajele mele sunt într-o căutare și, în principiu, este o căutare de sine.
- 3 idealuri care mă identifică cu personajele mele
Deși probabil este evident: a fi fericite, iar asta nu înseamnă doar finaluri fericite, ci puterea de a găsi partea bună atunci când nici măcar nu există una. Am ajuns la concluzia că fiecare personaj de-al meu duce un război între ceea ce își dorește și ceea ce trebuie să facă. Ideal ar fi să își asculte cât mai des dorințele. Și, nu în cele din urmă, să aibă întotdeauna un partener cu care să împartă toate aceste lucruri – mai ales fericirea.
- 3 lucruri care mă inspiră
Inspirația mea provine în cea mai mare măsură din poveștile din jurul meu. Experiența unei prietene. Un eveniment de pe stradă. O știre din ziar. Un videoclip muzical. O melodie. Un film. Un citat. Un vers.
Pentru emoție, există potențial în orice.
- 3 zâmbete de dimineaţă se datorează…?
De cele mai multe ori, primul se datorează mesajelor cu care mă trezesc, iar următoarele, care nu sunt doar două sau trei, li se datorează în special Anei și lui Edward, și, desigur, prietenilor și familiei mele. Asta dacă, cu puțin noroc, mă trezesc înainte de prânz și le pot numi zâmbete de dimineață.
- 3 moduri în care percep universul literar din România în prezent
În ultimul timp am avut foarte puțin contact cu literatura din România. Pe de-o parte, nu pot să nu remarc însă cât de mult s-a dezvoltat literatura contemporană din 2015 până acum. Mulți tineri au prins curaj și au publicat, și foarte mulți sunt extrem de talentați. Pe de alta însă, editorial vorbind, mediul devine saturat. În anumite cazuri, raportul cantitate-calitate este respectat, însă în alte cazuri este neglijat cu desăvârșire. Și nu în ultimul rând, sunt fericită că în ultimii ani a prins formă și comunitatea bookstagram. Sunt impresionată de pasiunea lor.
- 3 motive pentru care oamenii vor avea nevoie mereu să citească
Acum nu mai cred că ne abandonăm în povești pentru a scăpa de realitate, ci, mai curând, le lăsăm să se strecoare în realitatea noastră pentru a o face mai bună. Cititul înseamnă mai mult decât faptul că îți îmbogățește vocabularul și că te ajută să te exprimi fluent. Dacă ești un cititor bun, unul extraordinar, vreau să zic, o să descoperi că poți călători în timp, că, fără îndoială, există și alte lumi, și vei deveni extrem de conștient de abilitatea ta de a empatiza. Nimic din ceea ce știi nu este la fel după ce citești o carte bună. Și cred că asta este fermecătoarea capcană a cititului.
Cred că în viitor cititul va fi printre puținele activități care le va permite oamenilor să simtă adevărata valoare a timpului.
- 3 cărţi luate recent cu mine în călătoriile mele
Din păcate, ultimul an a fost incert din toate punctele de vedere și călătoriile au dispărut de pe listele multora. Însă, dacă drumul către universitate se consideră călătorie, ultimele cărți pe care le-am avut cu mine sunt The Immortalists de Chloe Benjamin și All the Little Lights de Jamie McGuire.
- 3 năzuinţe personale pentru 2021
Cu siguranță, să finalizez Toate Focurile și, cu puțin noroc, să fie publicată, iar celelalte sunt legate de aspecte care depind de univers, presupun, și sunt aceleași pe care le am în fiecare an de ceva timp.
- 3 mesaje pe care îmi doresc să le transmit tinerilor prin personalitatea şi creaţiile mele
Dacă într-adevăr simți că ai în tine acel foc care arde neîntrerupt și te îndeamnă să îți urmezi visul, atunci ascultă-l. El o să te facă să treci peste posibilitatea de a eșua și o să îți arate drumul. Iar dacă nu știi exact care este visul tău, este în regulă. Poți oricând să începi să îl cauți.
Indiferent de ceea ce îți dorești să faci sau ceea ce faci, fii întotdeauna – sau cât de mult se poate – disciplinat. Asta îți va permite să progresezi fără a te frustra că nu este niciodată suficient. Dozează-ți efortul pentru a fi productiv.
Nu poți ști cât de bun vei fi mâine. Totul depinde de alegerile pe care le faci azi.
Ești un om minunat!!!!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️