Now Reading
3 MOTIVE CU….GRAFFERUL RECIS

3 MOTIVE CU….GRAFFERUL RECIS

În ultimii ani, fenomenul graffiti, sau “tatuajele clădirilor”, cum îmi place să îl denumesc, a evoluat extrem de mult, artiștii stradali fiind tot mai creativi și într-un număr tot mai mare, unii reușind să aibă o sursă de venit din această pasiune. Ai văzut atâția pereți desenați, dar te-ai întrebat vreodată cine sunt artiștii din spatele operelor?

Daily Magazine stă astăzi de vorbă cu unul dintre cei mai bine cotați grafferi din România, Recis, vizionarul fondator al Sweet Damage Crew, graffer, designer de produs, graphic designer, interior designer și 3D editor. 

Despre graffiti…behind the walls, azi, într-un nou interviu din cadrul proiectului 3 Motive. 

 

  • 3 motive pentru care graffiti-ul este o adevărată artă

În materie de artă, din punctul meu de vedere, graffiti-ul este probabil cel mai relevant fenomen actual. Un aspect destul de important, care deocamdată nu este acceptat sau, probabil, conștientizat încă, este faptul că asemenea altor mișcări la timpul lor, precum, Renașterea, Barroc, Art-Nouveau, Modernism, Suprarealism, POP ART ș.a.m.d. Graffiti-ul a generat Street Art-ul, iar acesta din urmă va fi recunoscut drept cea mai relevantă mișcare artistică contemporană. Efemeritatea îi conferă o notă de sinceritate și puritate în materie de esență și concept, iar spre deosebire de orice altă formă de exprimare artistică, graffiti-ul este necomercial, este pur și sincer. Graffiti-ul este mai mult decât o artă, este un stil de viață. Este o formă de exprimare liberă, necemzurată, nefiind constrânsă, ci motivată de standardele sociale actuale.

 

  • 3 dintre cele mai challenging graffiti designs realizate vreodată (motive/locații)

Aici aș putea povesti zile întregi începând de la miile de nopți petrecute pe străzile Bucureștiului, la trip-uri prin țară și prin Europa, până la pereți de mari dimensiuni realizați în cadru organizat. Au fost foarte multe trepte de-a lungul anilor și mi-ar fi greu să aleg, ținând cont și de faptul că tind să îmi testez constant limitele artistice și nu le mai percep la fel de challenging precum le vedeam inițial, dar hai sa încercăm totuși.

În 2006, s-a ținut în Romania primul și ultimul concurs internațional de graffiti și anume WRITE4GOLD. Era un turneu împărțit trei etape, faza națională, care se ținea în fiecare țară participantă, de unde se alegea o echipă câștigătoare, semifinala, care a avut loc în Germania, la 3 luni distanță și finala a 2-a zi. Am reușit să trecem de faza națională, am ajuns în semifinală și a trebuit, evident să plecăm in Kemnitz, orașul unde se ținea festivalul. A fost primul meu contact cu scena graffiti din exteriorul zonei mele de confort și a fost bulversant de plăcut. Aveam la momentul respectiv 17 ani și eram efectiv cel mai mic participant, toți aveau peste 25 de ani spre 40 în unele cazuri. A fost destul de greu să ținem pasul în fața unor persoane care făceau treaba asta de cel puțin 10 ani. Evident că nu am reușit să ajungem în finală, am terminat pe locul 3 din 5 în grupa noastră și nu ne-am calificat, dar a fost totuși un challenge destul de mare la momentul respectiv, din care am învățat enorm.

Prima dată când m-am lovit de un perete cu o dimensiune de peste 300mp a fost de asemenea o provocare. Fiind obișnuit până în momentul respectiv numai cu suprafețe de maxim 6-10 m înălțime, când mi s-a ivit ocazia să desenez calcanul unui bloc de 8 etaje nu am ezitat, deși nu prea știam la ce să mă aștept. Mare mi-a fost uimirea atunci când am ajuns în fața peretelui și am sesizat o discrepanță masivă între ce îmi inchipuisem eu și ce era de fapt, mi se părea imens. Nu mi-am dat seama cât de mare era până în momentul în care am făcut testul elevatorului și am început să urcăm și să urcăm și nu se mai termina. A fost într-adevăr un challenge la momentul respectiv pentru că trebuia să transpunem o grafică pe o suprafață mult mai mare decât cele cu care eram obisnuiți. Execuția a durat aproape o lună, din octombrie până în noiembrie (friguț foc), iar artwork-ul a rezistat 6 luni, din pacate, înainte să fie șters de către proprietar. A fost o lucrare realizată împreună cu Lost Optics, Pandele Radu și Cage, colegii mei de la SWEET DAMAGE.

 

 

 

  • 3 aspecte pe care oamenii ar trebui să le înţeleagă legat de sustenabilitatea clădirilor vs graffiti

Graffiti = Vopsea  /  Vopsea + Clădiri = LOVE

Pe lângă incontestabilul factor estetic, graffiti-ul acționează și ca strat protector pentru suprafețele privilegiate. Trebuie să recunoaștem faptul că, deși nu este agreat de marea majoritate din punct de vedere vizual, aduce totusi un plus valoare structurii peretelui prin protecția pe care o oferă stratul de vopsea în sine.

Un aspect foarte important de care ar trebui să ținem cont, este faptul că graffiti nu se rezumă numai la vandalism. Un artwork bine plasat pe calcanul unei structuri vizibile, poate duce la creșterea cotei de piață a clădirii, dar și a spațiilor acesteia. Suprafețele desenate pot deveni un landmark pentru locuitorii zonei respective si pot educa artistic atât generațiile tinere, cât și pe cele trecute de a doua tinerețe.

 

  • 3 modele de desene adaptabile României de azi

Desene Animate

 

  • 3 abilităţi ce fac dintr-un grafician un artist graffiti de calitate

Curiozitatea, perseverența și respectul față de ceilalți artiști cred că ar fi cele mai importante abilități pe care ar trebui să le deprindă orice practicant al acestui ”sport”. Restul vine de la sine.

 

See Also

  • 3 moduri în care putem schimba realmente societatea prin street art

Estetica urbană joaca un rol destul de important in viața noastră cotidiană. Fie că suntem sau nu conștienți de acest aspect, starea noastră de spirit este direct generată de mediul în care trăim și de cromatica predominantă. Culorile ne ajută să distingem, dar au și o simbolistică puternică in spatele fiecărei nuanțe, ce poate genera sentimente, stări sau senzații privitorului. Imaginează-ți că ești într-o galerie de artă și incearcă să surprinzi stările și sentimentele prin care treci atunci cand ești înconjurat de tablouri, sculpturi sau diverse exponate… apoi scalează-le la nivel urban! Street Art-ul în esență este o formă de exprimare artistică adaptată timpurilor noastre, ce înnobilează prin estetică și uimește prin magnitudine. Acesta reușește să iasă din conceptul clasic de pânză și galerie, aducând arta în stradă, folosindu-se de clădiri ca suport și de oraș ca spațiu de expunere. În concluzie Street Art-ul educă artistic prin prezență și oferă prin compoziții cromatice /figurative masive o estetică ce contribuie în mod direct la starea privitorului.

 

 

  • 3 moduri în care te-a influenţat pe tine carantina din punct de vedere artistic şi cum vezi impactul street-art după izolare

A fost o carantină productivă! Am profitat de această ocazie și mi-am mutat activitatea în atelier. Am lucrat la o serie nouă de tablouri și un set de instalații de care sunt foarte mulțumit și, totodată, nerăbdator să le expun. Aș putea spune că a avut un impact pozitiv asupra mea, am încercat să fac abstracție de partea negativă, de restricțiile impuse și am ales să mă concentrez mai mult pe partea creativă.

Cred că se va simti o mică schimbare după această perioadă de criză. În mod cert investițiile în  proiectele de Street Art vor scădea și se va simți un mic declin, dar am totuși încredere că situația se va remedia o dată cu stabilizarea economică.

 

  • 3 lucruri care mă definesc în spatele grafferului

Îmi place foarte mult să experimentez, fie că este vorba de tehnici de lucru, maniere, suport sau chiar diverse activități sportive, călătorii ș.a.m.d. Sunt foarte curios din fire și am foarte multă rabdare când vine vorba de asimilarea informațiilor noi.

 

  • 3 sfaturi pentru cei ce aleg să urmeze această pasiune

Ai încredere în tine și insistă până simți că nu mai poți, apoi mai insistă puțin. Experimentează, permite-ți să greșești, pentru că doar atunci evoluezi cu adevărat. Și nu în ultimul rând, respectă-ți procesul creativ.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top