5 albume din anii ’90 pe care să le asculți la început de 2021

Anul 2021 este, cu siguranță, anul de la care avem cele mai mari așteptări din toată istoria noastră recentă. Asta și pentru că 2020 ne-a răpit foarte multe dintre bucuriile vieții, unele care poate că nici nu realizam că ne vor lipsi atât de mult: întâlnirile, ieșirile la teatru, concertele și festivalurile sunt doar câteva. Însă, așa cum am spus la început, 2021 vine cu speranța reluării acestor activități, măcar parțial. Așa cum, cel puțin în România, anii `90 veneau cu speranța unui viitor mai bun și, cu certitudine, veneau cu muzică bună. Așa că am selectat 5 albume din muzica pop mainstream a acelor vremuri, care sunt sigur că îți vor aduce un zâmbet pe față sau îți vor trezi un sentiment de nostalgie.

 

 

  1. Dr Alban – The Very Best Of `90-`97 (1997)

Dacă vrei să știi cum au sunat anii `90, atunci această colecție de hituri e un must. Dr. Alban este unul dintre principalii exponenți ai curentului Eurodance, atât de iubit în acele vremuri în Europa și nu numai. Artistul de origine nigeriană care și-a găsit succesul în Suedia a devenit faimos destul de târziu, asta după ce a fost ferm convins că vocația sa este cea de medic stomatolog. Ritmuri alerte completate de sintetizatoare moderne și versuri cu impact profund la nivel social, despre egalitate (it doesn’t really matter whether a cat is black or white, what matters is to catch the mouse), despre curajul de a-ți manageria singur viața (It’s my life, take it or leave it) și despre cât de important e să spui No man, me no want it drogurilor. Și dacă vreți, Sing Hallelujah e poate cea mai optimistă și mai vibrantă piesă lansată în anii `90. Asta a fost rețeta succesului lui Dr. Alban, dăltuită și de calitățile de producător ale lui Denniz PoP, bunul său prieten și cel care i-a făcut cunoscuți și pe Ace of Base, în aceeași perioadă. Practic, toate cele 13 piese de pe acest album (dacă excludem remixurile) s-au aflat pe poziții destul de înalte în topul suedez pe parcursul a 7 ani, și asta într-o țară în care există o concurență acerbă în muzică. Pentru Dr. Alban, The Impossible just took a little longer.

 

 

 

  1. Michael Jackson – Dangerous (1991)

Știu că poate pentru mulți dintre cei care citesc acest articol, Michael Jackson nu mai are nevoie de nicio prezentare. Însă Dangerous este albumul cu care megastarul american (apropo, acest cuvânt a fost inventat pentru Michael Jackson) s-a reinventat practic cel mai mult, aducând un suflu nou, fresh și modern în muzica pop, chiar de la începutul anilor `90. Adăugăm la acest tablou și schimbarea culorii pielii lui Michael Jackson, care, o dată cu apariția acestui album, a devenit albă. Cam acesta e nivelul la care s-a putut reinventa Michael Jackson în zile în care Internetul abia își făcea apariția, Facebook și Instagram nu erau nici măcar vise în garajul lui Mark Zuckerberg, iar legea în entertainment o făceau radio-ul, MTV-ul și finalele Superbowl. Să nu uit să vă spun că sub egida turneului Dangerous, Michael Jackson a făcut o oprire pe Stadionul Național din București în 1992 unde a oferit două ore de spectacol ireal pentru românii proaspăt ieșiți din comunism, iar acel concert este singurul lansat vreodată pe DVD din cariera lui Michael.

Dacă ar fi să descriu albumul Dangerous într-un cuvânt, acela ar fi ”versatilitate”. Piese ritmate, cu mesaj ca Black or White, Jam, Remember the Time, piese cu puternică tentă erotică, precum In The Closet sau Give In To Me, dar și balade profund emoționante ca Heal The World, Will You Be There, Gone Too Soon sau Who Is It, poate cea mai matură piesă din cariera Regelui Muzicii Pop.

 

  1. Modern Talking – Back For Good (1998)

Poate vă întrebați de ce am ales să vorbesc despre Modern Talking în anii `90, având în vedere succesul pe care cei doi germani l-au avut în decada precedentă. Răspunsul este foarte simplu și anume pentru că prin albumul Back For Good, cel care a marcat reunirea trupei după o despărțire cu scandal petrecută cu aproape 11 ani mai devreme, Thomas Anders și Dieter Bohlen au făcut o bucurie fanilor vechi care doreau ”hiturile bune” în actualitate, dar au câștigat și o generație nouă prin sunetul nou în care au îmbrăcat piesele deja celebre, ”împăcând” astfel și părinții, și copiii. Așadar, cu 13 hituri clasice reochestrate și adaptate cerințelor pieței dance de la finele anilor `90, alături de 4 piese complet noi (recomand cu căldură We Take The Chance și Anything Is Possible), Modern Talking au dat din nou lovitura atât în Germania natală, cât și în toată Europa. Pe acest album găsiți toate marile succese, de la You’re My Heart, You’re My Soul la Cheri Cheri Lady, Brother Louie, Atlantis is Calling sau Geronimo’s Cadillac, toate în cel mai bun sunet de discotecă creat vreodată. Să vă mai spun că au renunțat la plete și la hainele colorate și au adoptat un look mult mai sobru și că, mai ales, Thomas Anders a renunțat la celebrul lănțișor de aur cu numele Nora, soția lui posesivă din anii `80? Atât datorită noului look cât și noului sound, Modern Talking au redevenit o apariție senzațională atât la radio, cât și pe micile ecrane, fiind invitați în cele mai importante emisiuni de televiziune. A și să nu uit, primul concert de după reunire a avut loc la Budapesta și a intrat în Cartea Recordurilor, Modern Talking aflându-se în fața a peste 210.000 de spectatori.

 

See Also

 

  1. Roxette – Tourism (1992)

Pentru al patrulea album din această listă ne întoarcem în Suedia, acolo unde, la sfârșitul anilor `80 și începutul anilor `90, un îndrăzneț duo pop/rock făcea legea în topuri. ”Roxette are Per Gessle and Marie Fredriksson”scria undeva pe spatele albumelor lor iar după o serie de hituri pe ambele ”țărmuri” ale Atlanticului, cei doi au decis să conceapă un altfel de album, care a îmbinat piese produse în studio cu înregistrări live din concerte, denumindu-l Tourism. Songs from Studios, Stages, Hotelrooms & other strange places.  Chiar dacă a venit după succesul nebun avut de precedentul Joyride, chiar și acum Tourism mi se pare unul dintre cele mai închegate albume ale trupei, deși, dacă ne luăm după mențiunile din cărticica de prezentare, e un album produs efectiv global, din Stockholm și până în Buenos Aires cu escală în Tokyo. Printre piesele demne de menționat de pe acest album se numără How Do You Do?, Queen of Rain, Come Back Before You Leave sau Silver Blue, ultimele două fiind lansate în variantă demo ca B-Side, pe maxi single-urile din anii precedenți. Există de asemenea variante live la piese precum The Look, Joyride sau It Must Have Been Love. Deci, dacă vă e dor de experiența călătoriei pentru un concert, cum îmi este mie, sau, și mai mult, dacă simțiți nevoia să ”umblați în lung și-n lat” cu bandwagon-ul celor de la Roxette, Tourism nu vă poate scăpa printre Fingertips.

 

 

  1. Queen – Innuendo (1991)

Am ajuns și la ultimul album din această prezentare și cred eu că Innuendo nu poate fi trecut prea ușor cu vederea, fiind ultimul album al trupei Queen lansat cu Freddie Mercury în viață. Este poate unul dintre cele mai complexe materiale ale trupei de la Sheer Heart Attack încoace și, cu siguranță, unul dintre cele mai mature. Piesa de deschidere, Innuendo, are cel mai vibrant interludiu de chitară clasică pe care îl știu, fiind totodată un strigăt de optimism (Yes, we’ll keep on trying / we’ll tread that fine line). De remarcat sunt și I’m Going Slightly Mad sau sensibila These Are The Days of Our Lives, una dintre piesele mele preferate din întreaga carieră a celor patru fantastici britanici. Ambele piese au beneficiat de videoclipuri, ultima fiind chiar cea din urmă apariție în fața camerelor a lui Freddie Mercury, vădit slăbit de boala ce-l cuprinsese. Întreg albumul este un mix de energie și pasiune, alături de nostalgie și o continuă introspecție, stări care marcau finalul flăcării care a fost viața și cariera fulminantă a lui Freddie Mercury, un frontman de neegalat.

Deci, așa cum Freddie însuși spune în ultima piesă de pe album, The Show Must Go On și sunt sigur că The Show WILL go on, pentru că arta și muzica sunt atemporale și, indiferent de pandemii sau războaie sau cine știe câte alte asemenea vom întâmpina de-a lungul umanității, arta va găsi o cale să îi fie omului alături și să îi îndulcească existența, `till the end of time.

Sper că v-am trezit măcar o ușoară urmă de nostalgie și bucurie cu acest „blast from the past” (asta dacă nu dansați deja prin casă) și în încheiere aș vrea să vă spun că găsiți toate cele 5 albume din acest articol fie în format digital pe platformele de streaming fie, dacă sunteți ca mine și vreți să țineți coperta în mână în timp ce le ascultați, pe suport fizic (CD, casetă și vinil) în magazinele de profil. Muzica bună fie cu voi!

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
0
In Love
1
Not Sure
2
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top