Now Reading
Recenzie de carte: Lapte Negru de Elif Shafak

Recenzie de carte: Lapte Negru de Elif Shafak

Romanul autobiografic Lapte Negru de Elif Shafak este similar cu Turcia. Așa cum Asia și Europa sunt vecine pe harta acestei țări, în așa fel și autorul acestei cărți prezintă un amestec contradictoriu, dar nu mai puțin curios, în care se intersectează Vestul, Estul, Nordul, Sudul, și nu numai. „Această carte a fost scrisă cu scopul de a uita”, – ne avertizează autoarea.  Pentru că cartea – devine atât informativă și în același timp fascinantă – care ne convinge că lucrurile stau altfel decât ne-am fi imaginat.

Elif Shafak s-a născut la 25 noiembrie 1971. Și-a petrecut copilăria și tinerețea la Ankara, Madrid, Amman, Köln, Boston și în alte orașe – datorită carierei diplomatice a mamei sale, al cărei nume era «Shafak» și a fost ales de ea ca pseudonim. Părinții autoarei s-au separat destul de devreme, și, crescând în anticiparea constantă a întoarcerii tatălui ei (un psiholog renumit, academicianul Nuri Bilgina), Elif, prin admiterea ei proprie, a crescut ca un singur copil, iar lectura a înlocuit în mare măsură comunicarea cu colegii. În așa fel, a devenit la fel de natural să înregistreze povești de proprie compoziție ca și pentru alți copii să deseneze sau să se joace cu păpuși.

Nu este un lucru neobișnuit să găsim lucrări pe piața de carte prezentate de scriitori ca autobiografice. În interpretarea lor, echivalentul mărturiei are forme diferite. De exemplu, Haruki Murakami are amintiri private cu experiență maraton și găsirea unei legături metafizice între rularea și creativitatea literară. Orhan Pamuk aduce experiențe personale în planul unei frunze albe, scufundate în istoria orașului său natal Istanbul. Iar memoriile epatice ale lui Frederick Begebard au devenit munca sa permanentă.
Elif Schafak a ales experiența primei sale sarcini ca punct de plecare pentru propria biografie. Mai precis cea care în medicină se numește „depresie postpartum”. În această perioadă, conform tradițiilor nerostite, laptele mamei poate fi distrus în mod irevocabil din cauza stresului. În așa fel genele, ochiul rău și alte fenomene efemere, dar durabile ale lumii secrete pot conduce o femeie într-o stare de melancolie profundă, ale cărei consecințe pot fi departe de încurajare. Prin urmare, titlul cărții – #laptenegru ca o metaforă.

Cum e să fii un scriitor feminin? Ce înseamnă a fi o femeie scriitoare surprinsă de entități contradictorii, fiecare dintre ele având propria voce și propriile reguli? Ce ar trebui să facă – să aleagă să fie mamă sau o carieră? Ar trebui să se dedice exclusiv creativității? Sau ar trebui să aleagă un compromis? Sau compromisul ar însemna doar o înșelăciune de sine, capitulare în fața unei chemări.

Elif Shafak

La început, au existat doar patru tipuri de femei – femeie de mărimea unui deget. Una dintre ele este doamna Minte Practică care oferă modelul său clar de comportament, poziționat la poarta de vest. Cealaltă este doamna Dervish (personificarea alegorică a înțelepciunii orientale), împărtășind sfaturile sale, încet, amestecându-le cu propriile percepții. A treia este doamna Vanitate foarte ambițioasă, care este încrezută în convingerile sale, și astfel se stabilește la poarta nordică. Și pentru a obține o părere de la doamna Cinica a intelectualilor, trebuie să ne conducem spre sud. Însă acestea nu sunt toate creaturile care trăiesc în mintea autorului – după acestea sunt unite de doamna isteață și gospodină disperată…

Dar această carte, în care autorul se portretizează cu o măsură remarcabilă de ironie, este limitată nu numai la fragmentarea lumii interioare în arhetipuri individuale de sex feminin. Preferatele mele părți au fost capitolele care au alternat cu povești despre femei proeminente. Acestea sunt scriitori, poeți, filosofi,George Elliot, Muriel Spark, Virginia Woolf, Ayn rand, Simon de Beauvoir, Sylvia Pleth, Iris Murdoch. Aceasta nu este în niciun caz întreaga listă de femei din această carte. În eseuri scurte, autorul nu numai că încearcă să descrie modul lor de viață încercând să se concentreze pe semnificația operelor lor, dar, de asemenea, încearcă să analizeze modul în care această alegere s-a dovedit pentru ei – pentru cineva de succes, pentru cineva dificil, și, uneori, alegerea dramatică dintre familie și creativitate. A abandona maternitatea în favoarea unei dedicări complete față de o carieră sau a nu te priva de acest sentiment uimitor? Acesta este probabil aspectul cheie al romanului.

See Also

Lecturarea aceste autobiografii în care până la sfârșitul romanului Elif Schafak, autorul cărții – mama a doi copii – găsește o soluție la dilema dintre scris și familie, m-a făcut să-mi analizez propriile percepții despre viața de femeie, despre alegerile care teoeric trebuie să fie corecte pentru mine în permanență, și despre eșecurile care de fapt, într-un final, devin motivele realizărilor mele.

Cumpară cartea.

What's Your Reaction?
Excited
17
Happy
3
In Love
3
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top