Now Reading
De vorbă cu…Răzvan Pascu : “O călătorie este cea mai bună investiție pe care o poți face.”

De vorbă cu…Răzvan Pascu : “O călătorie este cea mai bună investiție pe care o poți face.”

Răzvan Pascu, un nume cu rezonanță în lumea călătoriilor, este omul ce te însoțește în vacanța mult visată. Cu  o vastă experiență a celor peste 90 de țări vizitate, circuitele de grup realizate de agențiile de turism din România sunt realizate pe baza recomandărilor și alegerilor sale specifice.

Pasionat de călătorii, blogger, consultant în marketing turistic, „Personalitatea Anului în Turism” (desemnat de Forbes România în 2019), Răzvan a realizat deja peste 2000 de călătorii spre întreaga lume.

Descoperim astăzi omul din spatele pasiunii și expertizei turistice, Răzvan Pascu, într-un nou interviu exclusiv realizat de Daily Magazine. 

 

Cum s-a născut pasiunea ta pentru călătorii? Ce te motivează?

Cred că pasiunea pentru călătorii a izvorât din pasiunea pentru geografie, de fapt. În adolescență „devoram” orice îmi pica în mână legat de geografie și de abia așteptam să vină momentul în care să vizitez și locurile respective, cele despre care citisem atâtea. Mai târziu, pe perioada studenției, am plecat într-un program de tip „work & travel” în Scoţia, iar din banii strânși am vizitat mare parte dintre țările vecine. Probabil că așa mi s-a declanșat apetitul pentru călătorii, de nestăvilit chiar și azi, 15 ani mai târziu. Acele 5 luni de literalmente „work and travel”, m-au schimbat foarte mult, cumva mi-au dat direcția pentru ce aveam peste câțiva ani: să îmi transform pasiunea pentru călătorii în job full-time.

Ce mă motivează? Probabil fericirea și împlinirea pe care le simt la finalul fiecărei călătorii pe care o fac, indiferent că am mai fost anterior în acel loc sau nu. Mă întorc mai bogat din orice nouă destinație și învăț câte ceva de peste tot pe unde merg. Călătoriile mă inspiră, îmi dau energia necesară să continuu proiectele pe care le am. De asemenea, mulțumirile și aprecierile pe care le primesc de la cei din comunitatea mea compensează toate nopțile nedormite și petrecute gândindu-mă la noi itinerarii, noi articole pe blog, proiecte altfel și campanii inedite, ori zilele departe de familie. Nu în ultimul rând, când cineva îmi spune că a călătorit într-un anume loc la recomandarea mea și că a avut parte de o vacanță pe cinste, sunt tare mândru și mulțumit. Îmi place să aduc zâmbete oamenilor și mă bucur că am reușit să găsesc o cale de a face asta.

 

Cum ți-a venit ideea unui blog de călătorii și când s-a transformat acest blog într-o afacere?

Nu am intenționat inițial nici măcar să îmi fac un blog, dar să îl și transform într-o afacere. Totul a venit natural, s-a născut din pură pasiune. Eu doar îmi doream să călătoresc cât mai mult și îmi și cheltuiam toți banii pe călătorii. Lucram într-o multinațională și îmi calculam fiecare zi de concediu, călătoream preponderent în weekend-uri sau legam sărbătorile cu alte zile, astfel încât să pot profita la maxim de orice vacanță. Colegii îmi tot puneau întrebări în legătură cu plecările mele, așa că am decis să fiu mai eficient și să scriu totul undeva, iar apoi să le dau pur și simplu link-ul unde puteau citi toate acele informații de care aveau nevoie. Așa a apărut blogul. Îmi plăcea (și încă îmi place, desigur) să scriu pe blog, căutam să scriu cât mai des și să realizez materiale cât mai utile și mai documentate pentru cititorii mei. Astfel, treptat, mi-am câștigat un public destul de fidel, o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, au apărut și primele colaborări…  

După câțiva ani în care am combinat călătoriile cu jobul în corporație, am decis să mă dedic 100% activității din turism. De la corporatist am facut pasul spre a ma dedica 100% activitatii din comunicare in turism. Să fiu sincer, nu am visat vreodată că voi ajunge atât de departe cu pasiunea mea sinceră pentru călătorii, însă am crezut întotdeauna în mine, am muncit foarte mult și am avut curajul de a ținti sus.

 

Știm deja că ai călătorit mult de-a lungul timpului. Ce locuri te-au impresionat cel mai mult? Sau poți să ne spui care este cel mai frumos loc pe care l-ai vizitat din lume?

În fiecare loc din lumea aceasta am găsit câte ceva care să îmi placă, aleg întotdeauna să văd ce e frumos, indiferent că vorbim de locuri, oameni, mâncare, cultură etc. Nu aș putea numi un loc anume drept cel mai frumos din lume, însă am, într-adevăr, o listă scurtă cu destinații preferate. În ordine aleatorie, acestea sunt Coasta de Vest a SUA, Tanzania și Zanzibar, Japonia, Seychelles, Argentina, Australia, Vietnam, Mexic și mai nou Islanda.

 

Ce te-au învățat călătoriile? 

Cât spațiu și timp avem? Învăț câte ceva din fiecare loc în care merg, cred că o călătorie este cea mai bună investiție pe care o poți face. În primul rând, pe mine călătoriile m-au făcut să fiu mai deschis, să nu judec și să nu pun etichete, să gândesc pe termen cât mai lung și să fiu mereu recunoscător pentru ceea ce am. Pentru mine, nicio călătorie nu este doar „o plimbare”, indiferent de ce destinație vorbim, că e o regiune din România, o capitală europeană în care merg în city-break ori o destinație intercontinentală în care petrec uneori chiar și o lună. Călătorind, descoperi culturi noi, înveți istorie, geografie, afli despre tradiții și obiceiuri, te inspiri și transpui ,,acasă” ce ai văzut peste hotare, dar, poate cel mai important, este că înveți să ai din ce în ce mai puține prejudecăți.

 

Te-ai gândit vreodată să te muți din România?

Să fiu sincer, până înainte de pandemie era departe de mine ideea mutării din România. Indiferent unde mergeam, tot acasă era mai bine și mă întorceam mereu cu drag. În ultimele 9-10 luni însă, văzând cum este gestionată pandemia la noi în țară și îndeosebi cum este abordată situația fără precedent a celor din turism de către autoritățile noastre, am început să cochetez cu ideea de a mă muta departe. Probabil nu voi face acest pas, ori nu definitiv, ci doar câteva luni pe an, dar mă văd locuind în Seychelles ori chiar mai aproape de casă, în Kefalonia, in Grecia, o insulă pe care am descoperit-o în septembrie 2020 și de care ne-am îndrăgostit de la mic la mare.

 

Știm că a fost o perioadă grea pentru toată lumea, aș vrea să ne povestești puțin despre modul în care te-a afectat pe tine pandemia de Coronavirus, cum ai trăit tu criza Covid, atât pe plan profesional, cât și personal. 

La început a fost o lovitură foarte puternică, nu m-am așteptat nicio clipă să se închidă ermetic toată lumea, să ieșim din case doar cu declarații, să ne fie teamă să mergem la supermarket. A fost un stres foarte mare, care s-a resimțit în mod cert pe toate planurile. Nopți nedormite, gânduri peste gânduri, planuri și călătorii anulate, proiecte pe care a trebuit să le abandonez… însă la un moment dat am spus pur și simplu ,,stop” acestor perspective sumbre și am decis să caut variante pentru a transforma criza într-o oportunitate. Ne-am reorganizat business-urile, ne-am reinventat, ne-am dat seama că poate nu este chiar atât de tragic să luăm o pauză de la tot ce știam și am privit totul ca pe o provocare.

Pe plan personal lucrurile au stat diferit încă de la început și pot spune că pandemia a picat la fix. Mă ,,plângeam” mereu că nu apuc să stau cu sotia și cei doi copii, că sunt mereu între două avioane, că pierd momente importante din evoluția lor, iar pandemia m-a ajutat să recuperez pe cât posibil o parte din timp. 5 luni am stat aproape non-stop doar noi 4 și a fost perfect. Iar dacă înainte îmi era greu să plec de lângă ei în lumea largă, acum acel sentiment este înzecit.   

 

Ce sfaturi ai pentru românii care vor să călătorească în următoarea perioadă?

See Also

În această perioadă nu vreau să încurajez pe nimeni să călătorească dacă încă nu se simte pregătit. Nu pățește nimeni nimic dacă stă acasă până când se va simți în deplină siguranță atunci când călătorește. Dacă totuși sunt printre cititori și persoane care își doresc să călătorească chiar și în condiții de pandemie, le recomand să analizeze bine destinațiile pe care le aleg, să nu meargă chiar oriunde, să citească despre evoluția COVID în destinația respectivă, despre cum a fost gestionată toată situația, despre sistemul de sănătate de acolo, despre măsurile în vigoare, despre regulile pe care trebuie să le respecte odată ajunși în țara respectivă, etc.

De asemenea, aș recomanda tuturor să nu plece în nicio călătorie fără asigurare cu clauză COVID și storno. Clauza COVID acoperă costurile unei eventuale îmbolnăviri la destinație, iar cu ajutorul unei asigurări storno îți poti recupera banii plătiți pe o călătorie în cazul în care ai fost depistat pozitiv înainte de plecare, ori nu mai poți efectua respectiva deplasare din motive întemeiate.

 

 

Putem merge în destinații exotice, cu bani puțini? Care sunt cele mai accesibile destinatii?

Putem călători aproape oriunde (și) cu bani mai puțini, dar depinde ce înseamnă pentru fiecare bani puțini. Desigur, experiența nu va fi aceeași atunci când plătești câteva sute de euro cu atunci când plătești mii de euro, însă este esential să pleci la drum cu așteptările corecte, iar atunci nu vei fi dezamăgit. Poate cel mai bun exemplu este Maldive, unde există o sumedenie de pachete de vacanță pentru toate gusturile și buzunarele. Dacă mergi în Maldive pe o insulă locuită, nu vei putea bea alcool, pentru că te afli într-o țară musulmană, cel mai probabil nu te vei afla in apropiere de corali si va trebui sa parcurgi o distanță considerabilă dacă vrei să faci snorkeling și să te bucuri de paradisul subacvatic pentru care este celebru Arhipelagul Maldive și multe motive similare care pentru unii pot face diferența. Nu tot ce se vinde pe Maldive implică experiențele și peisajele acelea idilice pe care le vezi pe vederi și în reviste. Trebuie să știi unde mergi.

 

Dacă ai putea să te descrii într-un cuvânt care ar fi acela și de ce?

Oscilez între ambițios, muncitor și perfecționist. Îmi place mereu să mă autodepășesc, cer cât mai multe de la mine și, pe cât posibil, de la cei cu care lucrez, vreau să iasă totul cât de bine posibil și să fie mulțumite toate părtile implicate. Uneori poate fi, într-adevăr, o ,,corvoadă”, dar satisfacția este mult mai mare atunci când știi că ai depus toate eforturile.

 

Ce mesaj le-ai transmite tu cititorilor dailymagazine.ro?

#VaFiBine.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top