Now Reading
Cât de mare este impactul cărților în viața noastră?

Cât de mare este impactul cărților în viața noastră?

O să încep cu o simplă întrebare: cât de importantă este lectura în ziua de azi?

Nu cred că voi avea un răspuns indentic dacă aș face un sondaj de opinie, părerile se împart. Pentru unii lectura este un mod de relaxare după o zi grea, pentru alții ea reprezintă o pasiune, iar unii oameni o evită cu desăvârșire. Eu, personal, iubesc să citesc și iubesc tot ce are legătură cu cărțile.

O zi fără lectură este o zi pierdută. Și totuși, la ce sunt bune cărțile? La totul și la nimic. Putem foarte bine să trăim fără ele, există oameni care nu au deschis  niciodată una, și totuși trăiesc, sunt bine, există. Să încerci cuiva să îi explici ce pierde necitind, e ca și cum ai explica unui orb frumusețea picturilor lui DaVinci.  Nicolae Manolescu spunea: ”În ceea ce mă privește, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărți. Sunt un vicios al lecturii.” Lăsând la o parte explicațiile cu de ce da, și de ce nu, vreau să scriu aici părerea mea despre tot ce înseamnă carte, și poate, cine știe, o să vă conving și pe voi să le îndragiți.

 

Nu pot să mă laud cu faptul că mereu am fost o iubitoare de lectură.  Până în liceu citeam doar din obligație. Tot ceea ce avea legătură cu ele, îmi provoca dureri de cap. Sunt sigură că în ziua de azi, o mare parte a tineretului ( și nu numai) suferă de același „simptome” menționate anterior. Și nu e ceva de condamnat, căci, la urma urmei, oamenii sunt diferiți. Ca să ajungi să iubești să citești, trebuie, mai întâi de toate, să-ți găsești cartea ta de suflet. Sunt ferm convinsă că nu omul alege cartea, ci ea pe om. Niciodată nu mi-a plăcut să mi se impună ceva, de aceea dragostea mea pentru cărți a apărut cu întârziere, și asta datorită lui Guillaume Musso care m-a fascinat cu ”Ce-aș fi eu fără tine?”. Mai greu am început-o, dar, după ce am pătruns în nucleul acțiunii, mi-a fost imposibil să o las fără a o finaliza.  Știu că poate va suna a clișeu, dar lectura chiar e necesară. De ce ? Din o mie și unu de motive.  Atunci când deschizi o carte, pătrunzi în mintea unei persoane pe care nu ai întâlnit-o niciodată, și totuși îi invadezi gândurile, călătorești cu secole în urmă, vizitezi atâtea locuri fără a te ridica din fotoliul tău confortabil. Lectura chiar e importantă, când începi să citești soarta personajelor depinde doar de tine, căci doar cu ajutorul tău totul poate ajunge la bun sfârșit, tu devii personaj, narator și martor al destinului ireparabil.

Cărțile au în spate o poveste de viață, ele își ascund cele mai bune gânduri după o cortină de cuvinte, iar în spatele fiecărui cuvânt se află o aluzie, o lecție de o mare profunzime și complexitate. Adresându-se în mod direct sufletului, cărțile surprind frumusețea umană care nu se poate vedea cu ochiul liber, fiindcă „ochii sunt orbi; trebuie să cauți cu inima”.

Ce îmi place cel mai mult la cărți, este faptul că sunt de diferite timpuri, pentru orice tip de persoană, tot ce ți-ai putea imagina vreodată găsești aici. Începând de la iubire, și sfârșind tot cu ea, iar pe la mijloc găsești fantezie, detectiv, polițist, thriller, istorie, povești de viață,  călătorii în timp, călătorii pe lună, chiar și călătorii în Grecia sau în Egiptul Antic. E minunată această lume! Poți fi orice în timp ce rămâi tu insuți. Călătorind în timp și spațiu, te regăsești pe tine, și te descoperi iar și iar. Deci da, pot să afirm tare și prompt că cititul este important, că în ziua în care  ar dispărea  ultima carte de pe pământ ar veni sfârșitul ( unui veac de tradiție și cunoaștere). E adevărat că putem exista fără cărți, dar nu trăim cu adevărat. Sufletul se stinge câte puțin, căci așa cum ne hrănim corpul cu mâncare, așa trebuie să procedăm și cu mintea.

See Also

Cărțile sunt aidoma femeilor, uneori greu de înțeles și misterioase, alteori captivante și maleabile, oh, și desigur clasice sau „actuale”.
Coperta nu îi spune povestea, dacă vrei să o descoperi, trebuie să îi rasfoiești filele albe cu cuvinte grele imprimate. O femeie este ca o carte. Fiecare își spune povestea în felul său, fiecare are o poveste de spus.

După toate aceste cuvinte înșirate aici, voi ce părere aveți? Este lectura importantă? Și dacă da, de ce?

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
2
Not Sure
1
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top