Now Reading
Daily Visits: Topul muzeelor de artă din România

Daily Visits: Topul muzeelor de artă din România

România este o țară cu oameni frumoși la suflet, locuri pitorești, parcă desprinse dintr-o poveste, și un bagaj enorm de cultură, dornică de a fi descoperită. Și cum altfel am putea scoate din umbra trecutului toate aceste comori culturale, dacă nu prin vizitarea celor mai populare muzee din țară?

  1. Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu

Una dintre cele mai cunoscute destinații culturale din România, considerat și muzeul cel mai „european” al țării, grație operelor de artă care aparțineau celebrilor pictori ca Van Eyck, Jordaens, Memling sau Bruegel. Istoria acestuia datează încă din anul 1754, când guvernatorul habsburgic al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, a mușcat din fructul iubitorilor de frumos, și a început să colecționeze diferite pânze aduse tocmai din Viena. Anual, muzeul primește aproximativ 280.000 de vizitatori. Aceștia pot vizita: Galeriile de Artă Europeană; Biblioteca Bruchental; Galeriile de Artă Românească sau Casa Albastră; Muzeul de Artă Contemporană; Muzeul de Istorie; Muzeul de Istorie Naturală; Muzeul de Istoria Farmeciei; Sala cu Frescă, Laboratoarele de restaurare unde se poate observa până în cele mai mici detalii fascinanta muncă de după cortina vremii; și Muzeul Cinegetic „August von Spiess”.

  1. Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti

În anul 1948, după câțiva ani de la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, pe Calea Victoriei, în fostul palat regal, pentru prima dată și-a deschis ușile Muzeul Național de Artă din București.

Acesta este specializat în artă românească, orientală și europeană. Paralel cu acestea, este considerat a fi ocrotitorul celui mai emblematic patrimoniu de artă a epocii medievale și modernă românească. Muzeul primește anual aproximativ 95.000 mii de vizitatori și le oferă posibiliatea de a observa și analiza cele mai autentice lucrări ale celor mai cunoscuți artiști români precum Brâncuși sau Țuculescu.

Din punct de vedere arhitectural acesta este segmentat în: Galeria de Artă Națională, Galeria de Artă Europeană și întinderile nuanțate istoric ale fostului palat.

  1. Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti

Perioada concepută între impresionism și postmodernism se consideră a fi una de glorie și de o adevărată anvergură culturală. Unul dintre locurile cele mai exuberante din acest punct de vedere este Muzeul Naţional de Artă Contemporană situat în Bucureşti. Acest loc glorios și somptuos adăpostește sub aripa sa protectoare diferite lucrări ale artiștilor români contemporani și oscilează în jurul ideei de museum in progres. Un lucru destul de curios este faptul că aici se pune accentul și pe tehnologie, iar prezența sa în lumea digitală este la fel de importantă ca prezența vizitatorilor în incinta sa. Astfel, au conceput un proiect denumit DocuMNAC 2011, în care este prezentată sub forma unui tur virtual o arhivă a artei moderne și contemporane românești. Și-a început activitatea în 2011 în Aripa E4 a Palatului Parlamentului și anual este vizitat de un număr de aproximativ 45 000 mii de turiști.

See Also

  1. Muzeul de Artă din Iași

Un loc cu adevărat mirific, parcă desprins dintr-o poveste cu dragoni, cavaleri, regi și regine. Muzeul de Artă din Iași, cunoscut drept „Palatul Culturii”, adăpostește opere de artă din întreaga lume și din diferite perioade istorice semnificative. Acesta are sub stăpânire o colecție mirobolantă de artă universală și românească, care este grupată în funcție de naționalitate: italiană, olandeză, franceză, germană, spaniolă, flamandă și rusă.  Sunt păstrate și lucrări ale celebrilor pictori străini precum Murillo, Van Dyck, Veronesse, Crunck și ale celebrilor  pictori români : Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Aman,  Ioan Andreescu  sau Nicolae Tonitza.

5. Muzeul de artă din Cluj-Napoca

Muzeul din Cluj s-a înființat în anul 1951 și este cunoscut datorită operelor marilor clasici români ca Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Camil Ressu, Vasile Popescu, Theodor Pallady, etc.
În incinta sa include peste 20 de încăperi în care sunt expuse spre analiza și selectarea publicului lucrări mai puțin cunoscute ale unor artiști din regiunea transilvaniei (sec. XIX) și opere de mare valoare de la Școală de pictură din Baia Mare.

Indiferent de numărul anul de vizitatori, cifra operelor sau numele artiștilor, România nu își pierde din splendoarea artistică și culturală. Suntem o țară mică, dar cu trecut glorios, care ne-a lăsat drept moștenire artiști talentați și opere capabile să te lase fără suflu.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top