3 MOTIVE CU…FASHION BLOGGERUL BIANCA IOANA CARAGEA

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Ce m-ar descrie cel mai bine? Concurez cu mine în fiecare zi ca o adevărată leoaică și sunt extrem de pasionată de ceea ce fac. Am o sete infinită de călătorii, o dragoste nemăsurată pentru modă și frumusețe și o vastă fascinație pentru artă, istorie, literatură și mâncare.
Motturile mele din viață sunt: „Succesul nu vine niciodată din zona de confort” și „Dacă cineva spune că nu poți face un lucru, fă-l de două ori și fă poze”. Sunt cu adevărat dedicată fiecărui proiect nou și sunt dispusă să-mi ating toate obiectivele depunând tot efortul și creativitatea necesare, așa se prezintă Bianca Ioana Caragea, unul dintre cei mai cool & fresh fashion-bloggeri din România, în intro-ul de pe blogul ei.
Azi o descoperim într-un nou interviu exclusiv realizat de Daily Magazine.
3 motive care ţi-au îndreptat pașii către un blog de modă
Probabil o poveste destul de obișnuită, însă de mică am avut o înclinație către latura creativă a vieții. Mi-a plăcut mult să desenez, să pictez, să fac colaje din diferite reviste, să scriu, iar când am descoperit camerele foto digitale, respectiv telefoanele care fac poze, nu m-a mai oprit nimeni și nimic. Orice gadget prindeam în mână, făceam sute de poze la tot felul de nimicuri. Păpușile au fost primele mele modele și cobai în experimentele de styling și făceam fotografii de tip flat-lay înainte să aflu că așa se numesc. Existau tot felul de platforme online când eram în clasele I-IV prin care puteai crea tot felul de mini site-uri și acolo făceam curatoriat de imagini cu personajele favorite din desenele sau serialele momentului și mă simțeam ca un mic redactor de mondenități, încercam să găsesc tot felul de poze rare. Cred că mereu mi-a plăcut să dau tonul în ceva, mai greu până am descoperit exact în ce direcție. De aici și până la primul blog din clasa a VI-a a fost doar un pas, însă povestea noastră a durat doar câteva luni pentru că nu aveam suficientă încredere în mine.
În liceu mi-am cultivat și mai mult pasiunea pentru scris și toată experiența acumulată la olimpiade și orele de Limba Română m-au ajutat foarte tare să mă formez. Am fost la Olimpiadele Naționale și Municipale de Română și Istorie. Sunt foarte recunoscătoare pentru experiența de atunci și mai ales pentru profesoara de Limba și Literatura Română. În timp ce mă pregăteam pentru olimpiade am avut ocazia să aflu și alte lucruri din zona culturală, fapt ce mi-a rafinat gusturile și mi-a stârnit apetitul pentru frumos.
Am mai avut un blog după ce am terminat cu examenul de bacalaureat, însă pe lifewithbianca.com scriu din 2017 și nu mai plec de aici. Încerc pe cât posibil să îl mențin updatat, chiar dacă sunt mai activă pe Instagram în ultima perioadă. În mai 2017 mă pregăteam să plec cu Work&Travel în Statele Unite și mi-am zis că atunci este momentul oportun să mai dau lumii online o șansă. Numele mi-a venit natural, mi-am propus în primul rând să povestesc despre experiența de acolo și să continui să scriu despre ce mă pasionează. În 2019 am câștigat primul premiu la Digital Divas și mi-am promis atunci mie, printre emoții, că nu voi mai renunța la blog.
3 influențe în stilul propriu
Casual-chic, with a twist să zicem, dar mai ales divers. Nu mă reprezintă ținutele foarte elegante, nici cele prea sport. Îmi place să mixez stiluri diferite și încerc să-mi construiesc o garderobă care să reflecte cât mai bine cine sunt și să se potrivească stilului meu de viață. Nu îmi cumpăr haine dintr-un singur loc, am și piese din mall, de la designeri români, din outlet-uri, din magazine vintage sau magazine SH și cumva îmi place să las un touch personal fiecărei ținute. În viața de zi cu zi aleg să mă îmbrac cât mai comod și simplu, însă ador să compun ținute complexe când am ocazia. Am multe cărți de modă acasă care mă inspiră, însă cel mai des merg pe starea de spirit și intuiție.
3 elemente preferate în garderoba mea
Oh, sunt destul de multe. Am învățat să păstrez în garderobă doar acele piese care îmi plac cu adevărat, iar de-a lungul timpului am găsit tot felul de articole vestimentare sau accesorii interesante în călătoriile mele, în magazine Second-Hand locale, dar și la târguri vintage, însă voi încerca să mă rezum doar la trei.
Începem cu un compleu retro, compus dintr-o fustă și un top cu un imprimeu wild – cu zebre, leoparzi, lei…slăbiciunea mea. A fost croit de bunica mea pentru mama, iar ea l-a purtat la o petrecere unde l-a cunoscut pe tata. Are valoare sentimentală, dată fiind povestea, însă este și dintr-un material deosebit, iar printul este de excepție. Nu am mai văzut ceva similar în zilele noastre și l-am purtat de câteva ori, se simte incredibil materialul. Mă fascinează obiectele peste care a trecut timpul, iar când vin la pachet cu o poveste, mă intrigă cu atât mai mult.
Mai am un blazer roz pal, Karl Lagerfeld, găsit întâmplător într-un outflet din State, la un preț extrem de bun, undeva sub 25$, am zis că am dat lovitura atunci. Îl port cu mare drag de fiecare dată și mi se pare că dă o notă jovială, dar totodată, clasică oricărei ținute. Recomand oricui un blazer simplu, merge atât în ținute mai casual, cât și mai elegante, te scoate din multe încurcături vestimentare.
Nu în ultimul rând, o rochie petrecută, de la un brand românesc, Concept A Trois, într-o nuanță puternică și impunătoare, fuchsia. Cred că este rochia mea favorită din toate timpurile, mă face să mă simt extrem de feminină și powerful atunci când o port. Am cumpărat-o și pe negru, atât de tare mi-a plăcut, însă nimic nu se compară cu puțină culoare.
3 moduri în care mi-ar plăcea să se dezvolte bloggerii de fashion din România
În primul rând, alegerea de a investi în propria persoană și în cunoștințele proprii. Indiferent de industria în care activezi, pasiunea își va spune cuvântul întotdeauna. Pasiunea îți hrănește ambiția și te motivează să progresezi. Trebuie să fii dispus să investești timp, energie și creativitate, să te documentezi constant și să fii în permanență la curent cu toate noutățile, însă nu trebuie să lipsească nici informațiile de bază. Este important să vorbești întotdeauna în cunoștință de cauză, nu din auzite, presupuneri sau informații din surse incerte. În această lume, trebuie să oferi în primul rând, restul vine de la sine. Asta încerc și eu să fac, iar atunci când te pasionează ceva cu adevărat faci asta fără a considera totul o povară.
Să nu mai fim atrași de vanitate și de numere. Știu că sunt importante pentru validarea muncii și de multe ori am căzut și eu în capcana aceasta, însă la final de zi am realizat că nu acestea te definesc ca și creator, ci ceea ce ești tu ca om, ce oferi. E important ca la final de zi să pui capul pe pernă împăcat că faci ceva ce îți place. Goana după cifre nu aduce nimic pozitiv, acumulează frustrări, crează complexe și îți răpește timp prețios pe care îl poți folosi construind ceva relevant și util, sau odihnindu-te… și așa petrecem mult prea mult timp cu ochii în device-uri.
Să devenim mai autentici. Nimeni nu inventează roata și de multe ori poate avem aceleași idei, însă mi-aș dori să văd că nu mai există efectul de turmă. Trendurile sunt făcute să fie urmate, însă într-o oarecare măsură, trebuie să nu uităm să fim noi și să ne lăsăm o amprentă personală indiferent de situație. Nu este neapărat un proces ușor, însă cred că tot ce am menționat mai sus se află în strânsă legătură cu autenticitatea. Când nu te mai focusezi pe cifre, ai timp să investești în tine, să îți îmbogățești cunoștințele și cu siguranță ești cu un pas mai în față spre o abordare mai autentică.
3 moduri în care pot descrie/ văd eu confortul vestimentar
Îl asociez cu hainele acelea care nu te incomodează în niciun fel, care sunt din materiale plăcute, care te lasă să respiri și să duci toate sarcinile cotidiene la bun sfârșit. Aș mai numi aici și hainele care nu își deterioreză dramatic aspectul în decursul unei zile lungi sau hainele care îți reflectă cel mai bine personalitatea și te fac să radiezi. Pot să mă simt la fel de bine într-o cămașă cu jeanși și sneakerii preferați sau într-o rochie, depinde mult de stare…sau de vreme.
3 tendinţe preferate pe care le-am observat prin ochii de blogger în acest sezon
Aș menționa aici pașii mici către o industrie a modei mai sustenabilă. Sunt multe branduri care încep să conștientizeze impactul nociv pe care îl au asupra mediului. Strategie de marketing, presiune socială sau dorința de a face lumea modei un loc accesibil și pentru generațiile viitoare, you name it… însă nu pot să nu observ că tendința aceasta devine din ce în ce mai vizibilă și să nu o apreciez. Ține atât de branduri, cât și de consumatori deopotrivă să facem alegeri mai înțelepte.
Live Stream Shopping experience – a pătruns această tehnologie și în piața locală încă de la finalul anului trecut, fiind deja extrem de populară în Statele Unite și Asia. Mă intrigă foarte tare, în sensul bun. Sunt sigură că o să influențeze semnificativ industria de fashion & e-commerce și o să schimbe radical felul în care brandurile percep și valorifică interacțiunea cu publicul. Recunosc, sunt tare entuziasmată să experimentez conceptul.
În rest, moda este un proces ciclic. Trendurile vin, pleacă, revin și sunt mereu influențate de trecut, chiar dacă sunt aduse în actualitate. Îmi place să citesc revistele de modă, dar nu pun atât de mare accent pe ce este în trend și prioritizez preferințele personale.
3 designeri a căror fană mă pot declara. Argumentează
Cred că „fan” este un cuvânt destul de puternic și în general încerc să culeg ce-i mai bun de la fiecare reper și să-mi construiesc singură un ideal, însă Coco Chanel cred că este primul designer despre care am început să citesc și să mă documentez mai mult. Mă fascinează povestea ei de viață, legendele care construiesc întreg universul Chanel, precum și ambiția pe care a avut-o să își construiască o carieră de succes sau intuiția în a se înconjura de oamenii potriviți.
Îmi mai place foarte mult Kate Spade. Mă atrage brandul de câțiva ani și mi-am dorit tare mult un articol semnat Kate Spade, la noi se găsește mai greu. Când am fost în State n-am putut să plec fără o gentuță leopard print cu urechi de pisică și un portofel. În pofida finalului trist pe care l-a avut, mi-a plăcut mereu optimismul transmis prin piesele sale și toată direcția creativă per ansamblu. Are multe colecții cu o notă de copilărism și jovialitate de care au nevoie și adulții din când în când.
În rest, mai sunt mulți designeri a căror povești mă fascinează. Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Karl Lagerfeld și Christian Dior sunt doar câteva nume relevante din industrie pe care le apreciez și despre care îmi place mereu să aflu lucruri noi.
3 sfaturi în fashion pe care le-aş da adolescentelor de azi ar fi…
Stilul personal nu are legătură cu ce este “la modă”. Este important să ți se potrivească un lucru, nu să îl porți doar pentru că este la modă și toată lumea îl are pe Instagram.
Calitatea articolelor vestimentare (croiul, calitatea materialului din care produsele sunt confecționate, etc.) este mai importantă decât numărul pieselor pe care le ai în garderobă, iar un nume sonor de brand nu este echivalent întotdeauna cu un articol calitativ.
Cumpără doar acele produse care se potrivesc cu lucrurile pe care le ai deja și se integrează natural în garderoba ta.
Dacă m-aș întâlni cu Bianca din liceu, i-aș da și ei aceste sfaturi. În inocența de atunci, îmi doream să am cât mai multe articole, însă sfârșeam prin a cumpăra piese doar pentru că le consideram frumoase, care nu se potriveau cu mai nimic din ce aveam deja sau cu forma corpului și sfârșeau uitate în șifonier. Nu acordam suficientă atenție materialelor și alegeam adesea lucruri care aveau o durată de viață incertă.
Cred că este un proces normal la acea vârstă, prin care trec toate fetele. Îți dorești să experimentezi stiluri noi și încurajez acest demers, așa îți dai seama ce ți se potrivește, însă nu sunt adepta „uniformelor”, să ai sau să porți un lucru doar pentru că este peste tot. Cred că e important încă de la vârste fragede să îți înțelegi silueta, forma corpului, să alegi croieli care să te avantajeze, să înveți să alegi materiale de calitate și să înveți să dai o notă personală oricărei ținute.
3 lucruri utile care mi-au fost spuse legat de tainele bloggingului
Constanță și multă muncă, autenticitate și … “creativitatea trebuie să te găsească muncind”.
Când am început eu nu era foarte multă transparență și nu am avut acces foarte ușor la anumite informații, însă am mers pe intuiție și am încercat să mă dezvolt în ritmul meu. Încerc, pe cât se poate, să fiu constantă în această activitate, să rămân eu, indiferent de trenduri și să muncesc constant. Creativitatea este ca un mușchi care trebuie exersat constant și încerc să devin mai bună cu fiecare proiect. Inspirația este acolo și vine de la sine de multe ori, atunci când ești dispus să lucrezi pentru ceea ce te pasionează.
3 obiective importante pe care le am pentru 2021
Să evoluez și mai mult în ceea ce privește crearea de conținut foto-video și să experimentez noi direcții și concepte creative. Am în plan și câteva upgrade-uri pe partea de echipament, însă până atunci, multă muncă!
Să readuc la viață blogul, mi-am propus să scriu mult mai des și să aduc în atenție teme diverse.
Un alt obiectiv era să vorbesc mai des despre călătoria mea în această lume, și iată că deja s-a concretizat și vă mulțumesc mult pentru oportunitate.
Mai mult de atât nu dezvălui, muncesc în continuare și vă anunț când se întâmplă.