Now Reading
5 curiozități despre Leonardo Da Vinci

5 curiozități despre Leonardo Da Vinci

“Am fost marcat de imperativul  a face. A ști nu este indeajuns; trebuie să aplicăm. A vrea nu este destul, trebuie să facem.”

Leonardo Da Vinci este un simbol al perioadei renascentiste și un geniu al tuturor timpurilor. După aproape jumătate de mileniu de la trecerea sa în neființă, lumea încă îl consideră un pictor fără de cusur, cu un spirit creator deosebit, dat fiind faptul că mânuia cu o măiestrie desăvârșită domenii total opuse precum arhitectura, muzica, ingineria, pictura, anatomia, geologia, cartografia, sculptura, în pofida faptului că nu a fost identificată nicio operă de-a sa din acest punct de vedere, de asemenea era un scriitor talentat și un inventator fără precedent.

S-a născut pe data de 23 aprilie 1442, în orășelul Vinci din Toscana, de unde și numele acestuia Da Vinci (din Vinci). Tatăl său era notar, iar mama slujnică la casa acestuia. Nu se știu prea multe detalii despre viața pictorului, în special despre copilărie, însă există anumite nuanțe care îl făceau pe Leonardo special, și aici nu ne referim la talentul său pe care deja l-am menționat, ci, mai degrabă, la anumite detalii care îl scoteau din tiparul clasicului.

 • Era fiu nelegitim.
  În multe istorisiri despre viața artistului lipsesc însemnări despre mama acestuia. Se știe că era o țărancă, care lucra la curtea tatălui său. Însă există și  alte surse care susțin contrariul. Caterina era considerată o slujitoare de origine arabă, cumpărată la un târg de sclavi de către Vanni di Niccolo di Ser Vann, un client fidel a lui Piero Da Vinci. Cum și prin ce modalitate a ajuns o sclavă arabă în așternuturile unui nobil italian nu se știe, dar cert este că tânăra femeie a fost botezată cu prenumele de Caterina și a devenit creștină. Piero Da Vinci  niciodată nu s-a căsătorit cu aceasta, iar după nașterea lui Leonardo, a mai avut încă trei mariaje în urma cărora a avut șase copii legitimi.
 • Era dislexic
  Cât de interesantă poate fi viața! Cel mai mare geniu al tuturor timpurilor întâmpina grave probleme în toate activitățile care aveau legătură cu scrisul și cititul, dar mânuia cu o sublimă agerime penița și pensula în același timp. În prezent se consideră că anume acest aspect ar putea fi elementul-cheie în explicarea talentului său. Se cunoștea că atât Picasso, Rodin sau Thomas Edison sufereau de dislexie, lucru care ar putea explica oarecum acest soi de teorie nebunească.
 • Scria de la dreapta la stânga
  Unii considerau că folosea această metodă pentru a nu-i fi furate ideile și invențiile, alții spuneau că era un efect advers al dislexiei, însă cert este că a deprins atât de bine acestă tehnică de scriere mai specială, încât nu necesita oglindă pentru a o descifra. Un adevărat geniu!
 • Atât el, cât și Michelangelo, se disprețuiau reciproc.
  Faptul că s-au născut în aceași țară și au fost contemporani nu i-a împiedicat să se disprețuiască și să se numească în cele mai obscene moduri ori de câte ori li se ivea ocazia. Motivul unui astfel de comportament rămâne o taină și după secole, sau, conform unor teorii ale conspirației, se consideră că adevărata cauză a declanșării conflictului dintre cei doi ar fi controversatul tablou „Mona Lisa”. Mai nou au ieșit la suprafață anumite picanterii care „dovedesc”că adevăratul pictor al Giacondei ar fi Michelangelo, la porunca lui Da Vinci, în urma unui pariu pierdut.  Adevăr sau aberație?  Este practic imposibil de aflat, mai ales după o perioadă atât de îndelungată.
 • Era vegetarian
  Cu 500 de ani în urmă nu întâlneai des persoane care să afirme cu dârzenie că sunt vegetarieni, ceea ce pare puțin hilar, pentru că Da Vinci chiar era, și concomitent cu asta, în nopțile adânci și liniștite, deshuma cadavre omenești pentru a le studia. A fost o fire destul de sensibilă, ascunzând această latură bine sub carapacea dură a severității. Motivul principal  pentru care a ales să nu mai consume carne, cu siguranță nu era grija pentru alimentație sau menținerea unei siluete de invidiat, ci dragostea imensă pentru animale. Chiar se zvonea că acesta cumpăra păsări de la diferiți negustori, pentru ca, mai apoi, să le elibereze din colivie. Un gest de admirat.

În ciuda tuturor teoriilor expuse la adresa acestuia, fie ele bune sau mai puțin bune, Leonardo da Vinci va rămâne o figură memorabilă în istoria universală.  E adevărat că la viața lungă pe care a avut-o, a pictat un număr foarte mic de tablouri, în comparație cu alții, dar nu cantitatea îl caracterizează pe el, ci calitatea, viața și emoțiile pe care le insuflă în operele sale și care, peste secole, încă au viață.

„Leonardo Da Vinci, Florența”

See Also

„Cina cea de taină, 1495-1598”

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
0
In Love
3
Not Sure
3
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top