Now Reading
Din Paris la Hogwarts: Cei mai populari scriitori contemporani.

Din Paris la Hogwarts: Cei mai populari scriitori contemporani.

Contrar faptului tehnologizării, cărțile încă trăiesc, ba, mai mult,  sunt un pilon de rigoare în viața noastră, căci datorită lor și oamenilor care iubesc să citească, unii autori se bucură de un succes uriaș la public. Printre cei mai populari scriitori contemporani care au reușit să își facă loc în cele mai înalte clasamente și să pătrundă în sufletele tuturor iubitorilor de lectură se numără:

  • James Patterson
    Nu există un copil care urăște lectura. Există copii cărora le place să citească și copii care citesc cărți greșite”

Conform  informațiilor oferite de cei de la Forbes, James Patterson este cel mai bogat scriitor contemporan, cu o avere estimată în valoare de aproximativ 85 milioane de dolari.
Și lista performanțelor sale nu se oprește aici, căci este posesorul unui record Guiness pentru cel mai mare număr de cărți vândute din New York Times și, în paralel,  a fost primul scriitor care a  ajuns la recordul de 1 milion de vânzări electronice.

S-a născut în Newburgh, New York pe 22 martie 1947. Până a-și descoperi dragostea pentru cărți și propriul său talent,  a lucrat la un spital de boli mintale din Boston, unde și-a  început drumul său ca romancier. Pentru a oferi un pic de culoare zilelor sumbre petrecute în spital se refugia în cărți. Probabil acest aspect l-a determinat să abordeze genurile mai întunecate ale epicului: thriller.
Cele mai cunoscute opere ale sale sunt seriile de romane detective ca „Alex Cross”; „Women Murder Club”; „I Funny”; Middle School”; “Maximum Ride“, și “Michael Bennett”.

  • J.K. Rowling

„Nu cred în genul de magie din cărțile mele. Dar cred că se poate întâmpla ceva magic atunci când citești o carte bună. ”
Fenomenul JK Rowling, cunoscută inițial ca Joanne Rowling a devenit, de mult, notoriu. Autoarea  originară din Yate  este cel mai vândut scriitor din Marea Britanie, și pe bună dreptate, căci universul Harry Potter este iubit de toată lumea indiferent de sex, religie, vârstă sau gusturi, asemenea vinului asupra căruia timpul este doar un reper care îi conferă un farmec aparte. A fost primul milionar care și-a câștigat averea din vânzări de carte. Însă nu totul a fost roz și colorat în viața ei.

A fost căsătorită  timp de 13 luni și o zi cu portughezul Jorje Arantes, mariaj sortit eșecului datorită personalităților diferite și a abuzurilor domestice.  S-a întors în Anglia cu fiica sa și timp de o vreme au trăit din mila altora, fiind o perioadă destul de grea din viața scriitoarei. Lupta de una singură cu  problemele i-a provocat o stare critică,  în urma căreia a fost cât pe ce să se sinucidă.

În anul 1990 a plecat spre Londra cu trenul, acesta fiind un moment critic în crearea universului Harry Potter. Seria a fost un succes de proporții cu vânzări de peste 500 mlioane de exemplare, câștigând titlul de „cel mai bine vândut serial bazat pe o serie literară” din istorie. Pe lângă seria micului vrajitor din Hogwarts, aceasta a mai scris și „Animalele fantastice și unde le poți găsi”; „Moarte subtilă”; „Vierme de mătase”; „Carieră Malefică”; „Alb letal” și „Chemarea Cucului” unde s-a semnat cu pseudonimul de Robert Gilbraith.

Ar fi practic imposibil de estimat averea acesteia, pentru că este primul miliardar care a devenit milionar în urma donațiilor.

  • Dan Brown
    A trăi în lume fără a deveni conştient de înţelesul ei este ca şi când ai rătăci într-o mare bibliotecă fără a atinge nicio carte.”

Crimă, thriller, detectiv, istorie și aventură sunt ingredientele principale din romanele faimosului scriitor american Dan Brown.

S-a născut în New Hampshire, SUA, într-o familie de muzicieni, aspect care l-a determinat pentru scurt timp să opteze în favoarea aceleiași direcții, ca mai apoi să descopere adevarata sa valoare și adevăratul său potențial de scriitor. De mic  copil a avut o pasiune aparte pentru coduri, anagrame și ecuații „Am fost mereu îndrăgostit de secrete și coduri. Se întâmplă ceva magic atunci când descoperi ceea ce era ascuns chiar sub ochii tăi, la vedere.”

Romanele sale au potențialul de „vânători de comori pe durata a 24 de ore”, ceea ce te captivează chiar de la primele pagini.

Printre primele sale scrieri pline de aventură și condimentate cu mister și teorii ale conspirației au fost „Fortăreața digitală” (1998)„Îngeri și demoni” (2000) ; “Conspirația” ( 2001) care nu s-au bucurat de un succes atât de mare. Însă în 2003 a publicat „Codul lui Da Vinci” , care a fost explozia de culoare ce lipsea. Din primele zile volumul a intrat în topul celor mai vândute romane din New York Times și este considerat a fi una dintre cele mai glorioase cărți din toate timpurile. Și pe bună dreptate, căci a fost tradusă în peste 44 de limbi străine, iar veniturile estimate în urma vânzării acestui bestseller au fost de peste 250 milioane de dolari. După acest succes de proporții, în 2005 scriitorul a ocupat poziția a 12-a în topul „Celebrity 100” Forbes.

Până în prezent Dan Brown își bucură fanii și cititorii cu romane din ce în ce mai savuroase și captivante. După „Codul lui Da Vinci” , acesta a continuat cu seria aventurilor lui Robert Langon ( care a început de la “Îngeri și Demoni”) oferind lumina zilei operelor „Simbolul pierdut” (2009) ; „Inferno (2013)” și cea mai recentă „Origini” (2017). Sunt aproape 4 ani de când romancierul nu a mai scos nimic nou, dar asta nu este un motiv de întristare, pentru că el mereu are un as în mânecă, iar timpul așteptat merită pe deplin.

  • Guillaume Musso

„O carte nu prinde contur decât prin lectură. Cititorul este cel care îi dă viață, compunând imagini care vor crea lumea imaginară în care evoluează personajele”.

La doar 46 de ani a ajuns să fie cel mai popular scriitor din Franța cu cele mai bine vândute cărți și unul dintre cei mai citiți  la nivel mondial. Guillaume Musso s-a născut în  1974 în Antibes, Franța și o mare parte a copilăriei și-a petrecut-o printre rafturile cu cărți ale bibliotecii din oraș unde lucra mama sa. Iubea lectura, iar asta și l-a motivat să scrie. Această dorință a fost și mai mult accentuată după un accident cu mașina la vârsta de 24 de ani. Nu a avut leziuni grave, dar în acel moment a simțit că moartea poate veni oricând, mai ales când nu ești pregătit. După acea experiență, Musso a scris primul său roman „Și după.. ?” care a fost un început bun ( 2 milioane de exemplare vândute) în care a împletit realitatea cu ficțiunea atât de subtil, încât, în calitate de cititor, te pierzi printre rânduri și nu reușești să înțelegi unde începe iluzia și unde se termină adevărul. Până în prezent autorul a publicat o mulțime de romane care te hipnotizează încă de la prima pagină : „Salvează-mă” (2004) ; „Vei fi acolo ?” (2006) ; „Ce-aș fi eu fără tine ?” (2009) ; „Fata de hârtie” (2010) ; „După 7 ani” (2012) ; „Mâine” (2013) ; „Central Park” (2014) ; „Fata din Brooklyn” ( 2016) ; „Fata și noaptea” (2018) ; “Viața secretă a scriitorilor (2019)” ; și cea mai recentă carte a sa „Viața e un roman” (2020). De asemenea seria Madeline: „Chemarea îngerului” (2011) și „Un apartament la Paris(2017). Toate acestea s-au publicat în peste 40 de țări și s-au vândut în peste 28 milioane de exemplare. Este un adevărat fenomen al secolului nostru care știe să creeze de la bun început acea senzație iluzorie de „încă un capitol și termin”. E câte un pic din toate și un tot întreg construit din câte puțin.

See Also

 

 

  • Mark Levy

„O să te iubesc mâine, fiindcă astăzi încă nu te cunosc.”

Un romantic înfocat  și un melancolic fără de cusur, Mark Levy schimbă percepțiile multor cititori despre romanele de dragoste clasice, presurând câte un pic de aventură, mister, intrigă, melancolie și, desigur, unicitate.

S-a născut la Paris, în 1961, și a debutat ca romancier destul de târziu, pentru că până la 40 de ani a fost voluntar la Crucea Roșie din Paris. Mai departe și-a încercat norocul în antreprenoriat, în SUA, ca mai apoi să revină în țara natală și să fondeze nucleul companiilor cu caracter arhitectural din Franța. O personalitate destul de puternică, cu un simț practic, din toate punctele de vedere.  În prezent este considerat unul dintre cei mai citiți scriitori din Franța, iar cărțile sale s-au tradus în peste 47 de limbi ocupând mereu poziții fruntașe în clasamente.

În anul 2000 și-a făcut debutul în lumea literaturii cu romanul „Și dacă e adevărat?”, care s-a dovedit a fi o senzație și a fost vândut peste tot în lume depășind câteva milioane bune. Cine nu iubește romanele de dragoste? Mai ales dacă ies din tiparul banalității.

Printre operele sale cele mai populare se numără: „Și dacă e adevărat?”; „Copii Libertății”; „Un alt fel de fericire”; „Te voi revedea”; „În altă viață”; „Unde ești?”; „Șapte zile pentru o eternitate”; „Prietenii mei, iubirile mele”; „Strania călătorie a domnului Daldry,”; “Mai puternic decât frica”; “Orizontul răsturnat”; “Ea și El”, etc. 

Navigând singuri în lumea utopică a lecturii putem descoperi frânturi din viața fiecărui scriitor ascunse cu măiestrie fie în povestea unui anumit personaj, fie într-un loc sau într-o amintire mai specială. Asta e partea cea mai frumoasă, atunci când citești o carte, descoperi atât drama protagoniștilor care dăinuie,  cât și a celui care a creat-o.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top