Acum citește
Persoanele cu ADHD au multe puncte forte dacă sunt susținute în mod corespunzător de către angajatori.

Persoanele cu ADHD au multe puncte forte dacă sunt susținute în mod corespunzător de către angajatori.

Lipsa de conștientizare a tulburării de comportament ADHD a însemnat că multor oameni le-a fost greu să își mențină locurile de muncă. Dar diagnosticarea și sprijinul adecvat permit mai multor angajați să își valorifice la maximum talentele.

Sunt momente când simti că esti insuficient. Acum ești genial, apoi ești pierdut în spațiu. Este, în mod evident, un lucru frustrant pentru tine, dar și pentru cei din jurul tău, pentru că nu știu la ce să se aștepte de la tine.

Probabil că ai pierdut sau ai părăsit multe locuri de muncă înainte să te stabilești undeva. Probabil locul de muncă pe care ai reusit să îl menții constant a fost atunci când ai decis să lucrezi pentru tine. Felicitări!

Eu vin astăzi către tine și îți spun că se poate mai mult, că tu poți mai mult! Acest lucru este valabil dacă trăiești cu ADHD sau dacă cunoști pe cineva care are această tulburare de comportament.

Inconsistența și volatilitea pe care le simți se datorează tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție, o tulburare de neurodezvoltare care descrie un grup de simptome comportamentale, inclusiv lipsa de atenție, hiperactivitatea și impulsivitatea. Problemele pe care le experimentezi la locul de muncă sunt împărtașite de mulți care au această condiție. Un raport privind impactul socioeconomic al ADHD a constatat că acesta poate fi asociat cu lipsa planificării carierei, productivitatea slabă la locul de muncă și instabilitatea sporită a locurilor de muncă. Absenteismul este o problemă pentru mulți dintre cei cu ADHD.

Problema reală constă în lipsa conștientizării asupra existenței acestei afecțiuni. Se întamplă ca multe persoane să nu realizeze că trăiesc cu ADHD și, din acest motiv, părăsesc anumite activități esențiale pentru dezvoltarea lor personală. Un exemplu puternic este abandonul școlar de timpuriu. Lipsa calificărilor care rezultă dintr-o retragere timpurie din învățământ îți vor limita alegerile în carieră și nu numai.

ADHD afectează oamenii în moduri foarte diferite și poate afecta același individ în mod diferit de la o zi la alta. O sarcină ar putea părea ușoară într-o zi, dar, mai târziu, s-ar putea simți mult mai dificilă.

Mulți oameni pot tolera monotonia de a face aceași sarcină în repetate rânduri; pentru cei cu ADHD este intolerabil. O sa vă ofer un exemplu: Un simplu job de grădinărit. Una dintre îndatoririle zilnice implicate este să sapi printre flori pentru a scăpa de buruieni. O persoană cu ADHD simte, mai degrabă, nevoia să se transforme într-un ninja, pentru că ar fi mult mai distractiv să își folosească sapa pe post de armă. Pentru tine poate părea ciudat, pentru el/ea este modul perfect de a duce la bun sfârșit sarcina. E ceva greșit în asta? Eu cred că nu și mai cred că, atât timp cât sarcina este îndeplinită la timp, nu contează cât de creativ am ales să fiu.

Unele persoane sunt diagnosticate cu ADHD la o vârstă fragedă, dar mulți adulți se luptă de ani de zile fără să știe de ce relațiile și joburile lor continuă să se destrame.

În momentul în care primești un astfel de diagnostic, nu te panica. Există multe medicamente pentru a controla starea și tot la fel de multe strategii pentru a te asigura că funcționezi mai bine la locul de muncă sau în viața personală. Un exemplu: păstrează un cronometru pe birou pentru a te ajuta să vizualizezi timpul.

Sunt momente în care te simți diferit într-un anumit mod, dar nu știi că ai această afecțiune. Sunt multe persoane care trec prin asta. Se simt inferiori pentru că le este mai greu să facă lucrurile pe care alte persoane le fac cu ușurință, le au parcă întipărite în ADN. Nu este nimic greșit la tine.

Vezi și

Ce pot face angajatorii pentru a se asigura că angajații lor sunt bine la locul de muncă?

Cel mai important este creșterea gradului de conștientizare. Persoanele cu ADHD au multe puncte forte, dacă acestea sunt susținute în mod corespunzător de către angajatori. Nu este nevoie de multe resurse suplimentare pentru a gestiona un angajat cu ADHD. Întreprinderile mici ar putea beneficia de tipul de creier și modul de gândire pe care îl poate aduce cineva cu ADHD.

Persoanele cu ADHD care au primit un diagnostic și sprijin pot fi extrem de valoroase pentru angajatori. Un fenomen frecvent în rândul persoanelor cu ADHD este hiperfocusarea – tendința de a se concentra asupra anumitor pasiuni, interese sau muncă, foarte intens – ceea ce s-ar putea dovedi foarte util într-un scenariu de muncă. Angajatorii ar trebui să colaboreze cu persoane cu ADHD pentru a identifica cea mai bună strategie de susținere.

ADHD este o afecțiune foarte tratabilă și dacă cei care o au și primesc sprijinul potrivit,  viața lor se poate îmbunătăți în mod semnificativ. Cel mai important lucru pe care îl poate face un angajator este să asculte și să poarte această conversație cu angajatul. Este o conversație continuă; vor trebui să existe întotdeauna ajustări de-a lungul carierei și nu este întotdeauna clar care vor fi acestea.

Concluzia este simplă și poate o să îți repeți următoarea propoziție zilnic: Am voie să fiu eu, cu toată exuberanța mea!

Care este reacția ta?
Excited
0
Happy
1
In Love
1
Not Sure
1
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus