Daily Visits: Top 5 obiective medievale de vizitat în România



Fashion, beauty, recenzii și artă stagiar la Daily Magazine.
În prezent, în multe zone ale lumii, există orașe și locații în care se observă clar amprenta trecutului. Acestea și-au păstrat farmecul lumii medievale datorită turiștilor interesați de istorie. România este o țară cu un puternic și valoros trecut, care păstrează în interiorul orașelor sale o mulțime de locuri și obiective cu o puternică valoare națională. Acestea au reușit să păstreze duhul medieval viu și să-l adapteze timpurilor noastre. Acum oamenii apreciază mult mai intens aceste elemente valoroase deoarece ele, la un loc, construiesc tot ce înseamnă patrimoniul cultural al României.
Iată câteva obiective principale cunoscute și apreciate de turiștii străini.
Sighișoara
Orașul medieval din centrul Transilvaniei a fost fondat în secolul 12 de coloniştii saxoni aduşi de Regele Ungariei, Geza II. Stabilit pe un deal, aşezarea a fost înconjurată de un zid de apărare, care a fost modernizat treptat, cu 14 turnuri. Fiecare dintre aceste turnuri a fost construit, echipat și menținut de cele 14 grupuri ale orașului, în care se regăseau fierarii și măcelarii. Turnurile au fost proiectate să acţioneze ca niște scuturi de apărare. Uimitor, nouă dintre turnuri sunt prezente și astăzi. Cel mai impresionant, Turnul cu Ceas, a fost construit în secolul al XIV-lea şi încă păzeşte intrarea principală în oraş.
În timp ce vizitați Sighișoara, fiți siguri că veţi face mai mult decât să priviţi aceste turnuri impresionante. Oraşul deţine clădiri vechi, precum casa unde Vlad Țepeş s-a născut în 1431, două biserici gotice, şi reşedinţa unui fierar, care a supravieţuit incendiului devastator din 1676. Pe cealaltă parte a dealului, chiar în afara zidurilor oraşului, poţi explora vechiul cimitir, care găzduieşte pietre funerare ale unor oameni importanţi din istoria Sighișoarei. Per ansamblu, orașul transmite foarte puternic sentimentul trecutul timpurilor în care viața fiecăruia depindea de greutățile apărute pe parcurs și de cum le făcea față.
Mănăstirea Cârța
Mănăstirea cisterciană Cârța este un loc despre care puțină lume a auzit, deşi este localizată la sud de şoseaua națională ce leagă Sibiu de Braşov, foarte aproape de capătul de nord al Transfăgărăşanului. Ordinul cistercian a fost fondat în 1098 de către un călugăr din Burgundia, o regiune a ceea ce este acum Franța. „Călugării albi” și învățăturile lor s-au răspândit rapid în întreaga Europă. Ordinul Cistercian a ajuns la această regiune a Transilvaniei de Sud (acum parte a României) în secolul al 12-lea. La început, clădirile erau făcute în principal din lemn, cu o capelă de piatră construită în 1210, ce se întindea pe 12 metri înălţime în jurul construcției. Aceasta, precum şi unele din celelalte clădiri de piatră, au fost construite în stilul românesc, în anii 1230. Invazia mongolă din 1241 a provocat oprirea bruscă a construcţiei până în 1261. În 1846 clădirea bisericii primește forma pe care o are în prezent, prin construirea galeriei cu bolți acoperite de lemn. Arcele bolților se întâlnesc într-o cheie de boltă gotică înfățişând chipul Fecioarei Maria, ocrotitoarea bisericii. Între anii 1913-1914 construcția a fost restaurată de Academia de la Budapesta. Turnul-clopotniţă a fost construit în sec. al XV-lea şi era folosit ca post de observație şi de apărare. În ruinele fostei nave principale a fost amenajat în 1928 un cimitir unde soldații germani căzuți în Primul Război Mondial îşi duc somnul de veci. Casa parohialã este una dintre cele mai vechi clădiri locuite din Transilvania, aflându-se pe locul fostei cantine a mănăstirii. Acest ansamblul arhitectural unic în România, reprezintă unul dintre cele mai vechi şi mai importante monumente în stil gotic timpuriu (îmbinat cu stilul romantic) din România. Pe teritoriul țării noastre a mai existat o singură altă mănăstire cisterciană, cea de la Igriş, distrusă practic în totalitate în urma invaziei tătare din 1241, nefiind reconstruită vreodată. Toate aceste informații le veți găsi pe placuțele informative amplasate în curtea mănăstirii.
Biserica Neagră
Deşi numele său, Biserica Neagră, transmite o impresie precum că ar fi un loc întunecat și misterios, clădirea nu conține nimic ce poate să trezească frică. Dacă o vizitezi, vei găsi o magnifică suită de comori culturale cuibărite într-un spaţiu enorm și magnific. Construcţia impresionantei biserici gotice a început în secolul al XIV-lea. Aceasta a supravieţuit Reformei protestante, în mare parte fără daune, dar, din păcate, nu a fost atât de norocoasă în timpul Marelui Război Turcesc. În timpul acestui conflict, un incendiu grav a distrus parțial clădirea. A durat aproximativ un secol pentru lucrători să repare şi să restabilească marea clădire istorică. Acum, pereţii săi deţin, de asemenea, o colecţie masivă de covoare anatoliene, care au fost adunate între secolele 15 şi 17. Exteriorul bisericii e la fel de înteresant ca interiorul. Clopotul de 6 tone este cel mai mare din toată România. Ciudat, statuile care împodobesc exteriorul bisericii au fost făcute dintr-un material friabil, care se deteriorează în timp. Una deosebit de ciudată, deşi bine conservată, este statuia unui tânăr care și-a pus capăt zilelor potrivit unor presupuneri. Totuși legenda spune că a fost împins de pe acoperiş, și ulterior încorporat în pereții bisericii.
Curtea Veche
În inima Bucureștiului, de multe ori trecut cu vederea de turiştii care explorează toate minunile oraşului vechi, se regăsește Curtea Veche. Astăzi, nu prea a mai rămas nimic din acest palat voievodal, în afară de ruine. Totuși, în mijlocul zidurilor abrupte şi a arcurilor vechi de piatră, arestarea celui mai notoriu conducător din România, Vlad III Dracula, păstrează istoria acestei curţi medievale. Aproape cu 500 de ani în urmă, Vlad III Dracula conducea Valahia, sau Țara Românească . Fiind un punct important împotriva agresiunilor otomane, Vlad s-a alăturat Ordinului Dragonului, o alianţă a conducătorilor creştini care au luptat împotriva invadatorilor otomani. Cunoscut pentru brutalitatea sa pe câmpul de luptă, Vlad a câştigat numele Țepeș de la turci, pentru metoda sa preferată de executare a duşmanilor săi. Prin recunoaşterea locaţiei strategice a oraşului de-a lungul râului Dâmbovița, lângă graniţa sudică a Valahiei, Vlad III Dracula şi-a înfiinţat reşedinţa de vară în ceea ce era cunoscut atunci drept «Palatul din Bucureşti,», iar locația a devenit nucleul economic al Valahiei. Bucureştiul a devenit reşedinţa preferată a conducătorilor ulteriori şi, în cele din urmă, capitala României. Palatul voievodului, de asemenea, și-a câştigat importanța ca fiind centrul comercial şi religios al oraşului. De-a lungul secolelor, palatul a suferit construcţii suplimentare, daune din partea otomanilor şi renovare pe tot parcursul istoriei sale.
Strada Sforii
Oraşul istoric Brașov este, per ansamblu, o locaţie cunoscută în România centrală muntoasă, construită iniţial de cavalerii teutoni şi coloniştii germani aduşi de Regele Ungariei pentru a proteja rutele comerciale şi pentru a dezvolta economia locală. În partea de sus a arhitecturii ciudate care vine cu această istorie unică, oraşul prezintă, de asemenea, un mare reper sub forma uneia dintre cele mai mici străzi din Europa şi din lume.
Strada Sforii – a fost construită în secolul al XV-lea pentru a permite trecerea brigăzilor de luptă împotriva incendiilor din cele mai importante lupte. Având în vedere apropierea sa de piaţa principală, Piața Sfatului, și biserica gotică, Biserica Neagră, aceasta a devenit dintr-o strategie bine punctată și gândită, o atracție turistică populară. Având 80 de metri (260 de metri) lungime şi 111-135 centimetri lățime, Strada Sforii este a treia stradă îngustă din Europa, după Spreuerhofstraße din Reutlingen, Germania (recunoscută de Guinness ca fiind cea mai îngustă stradă din lume) şi strada Parlamentară din Exeter, Anglia. În punctul său cel mai îngust, vizitatorii pot atinge ambii pereţi de pe fiecare parte a străzii.
Care este reacția ta?
