
Fashion Editor la Daily Magazine. Fashion & Costume Designer, Personal…
Chiar dacă perioada în care trăim a încetinit anumite industrii, iată că industria modei a evoluat într-o direcție previzibilă. În piață au apărut branduri noi, printre care și cel al Dianei Borobar. Este un brand care își propune să reflecte valorile și convingerile clienților. Un brand bine definit de la designul produselor, materialelor, finisajelor și până la ambalaj și comunicarea online. Această constatare si declarația brandului ne-a atras atenția și am vrut să aflăm mai multe chiar de la Diana Borobar. Am stat la povești în atelierul ei și iată ce am aflat!
Bună Diana! Mulțumesc că ne-ai primit în spațiul tău de creație și că ai fost de acord să stam la povești! Aș vrea să știu, când ți-ai dat seama că îți dorești să faci fashion design și de ce ai ales London College of Fashion?
Nu pot spune că am știut de la bun început că asta îmi doresc să fac, dar decizia am luat-o la vârsta de 16 ani. Nu știam foarte multe despre fashion design, însă îmi doream, ceea ce voi face în viitor să îmi placă atât de mult, încât să nu îl văd ca pe un job. Mă vedeam lucrând într-un domeniu creativ fiindcă altceva nu simțeam că mă atrage.
Mama m-a încurajat de la bun început să studiez în străinătate și ei îi datorez totul. Așa că am urmat un curs de design, pe timp de vară, la Londra, și atunci mi-am confirmat că: da, asta îmi doresc să fac! Nu mai fusesem până atunci în Londra și m-am îndrăgostit instant de acel oraș. Îmi aduc aminte că un profesor mi-a spus, inspirându-se din cuvintele lui Samuel Johnson: ”If you get bored of London, you get bored of life”
Au fost câteva zile în care am analizat foarte bine toate opțiunile pe care le aveam iar UAL (University of the Arts London), din care face parte London College of Fashion, m-a convins în totalitate. Trebuie să recunosc că am avut emoții cu admiterea, fiind poziționată pe locul doi în lumea universităților de art[ și doar 90 de studenți sunt acceptați pe an/curs. Am zis să țintesc sus! 😀 Ulterior am aflat că eram singura ce nu studiase la un liceu de artă, dar care a fost admisă. Putem să-i spunem noroc și multă muncă, dar cred, din inimă, că ceea ce îți dorești cu adevărat, atragi.
Cum te-a ajutat această experiență și ce a însemnat pentru tine să trăiești la Londra?
Pe lângă ceea ce am învățat acolo, experiența din Londra m-a format ca tânăr adult. Am învățat ce înseamnă să ai responsabilități. La început nu a fost ușor, dar nu putem să ne dezvoltăm stând în zona noastră de confort. Vreau să încurajez pe oricine să facă acest pas, mai ales dacă își dorește!
Legat de facultate, am rămas plăcut impresionată de modul în care se predă, de cat de bine este organizat și pus totul la punct. Profesorii îți sunt prieteni și sunt mereu dornici să te ajute. Se pune accent foarte mult pe practică, nu pe teorie și am apreciat acest lucru. Faptul că studiezi acolo îți oferă multe oportunități pentru internship-uri și multă deschidere. Din păcate, sistemul de învățământ din România este neevoluat și a rămas în urmă. Sunt convinsă că nu aș fi învățat în 10 ani în România ce am învățat în Londra în 4 ani.
În plină pandemie, ai avut curajul să îți lansezi un brand bazat pe piese vestimentare realizate din țesături sustenabile. Deși tot acest aspect al sustenabilității ține de evoluția firească a industriei, ți se par receptive persoanele din România?
Trebuie să încep cu un fapt amuzant! Mare parte din ideea brandului meu și cum funcționează, sunt datorate pandemiei. Deoarece nu am mai putut merge la facultate în ultimul trimestru, crucial pentru colecția finală, și pentru că totul s-a mutat în online, a trebuit să mă adaptez.
Acest lucru m-a făcut să învăț să folosesc un software 3D cu care creez toate tiparele hainelor și văd produsul final pe un avatar. Chiar și acum folosesc acest program, este eficient și mă ajută să minimizez timpul alocat producției pieselor noi. Cu el modific tiparele conform măsurilor clienților, astfel tot ceea ce creez este made-to-measure.
În ceea ce privește piața din România, vreau să spun că primesc feedback foarte pozitiv! Postez mereu pe paginile de socializare materiale ce au scop educativ. Chiar dacă există o majoritate care încă nu este atât de familiarizată cu sustenabilitatea în industria modei, consider că mulți sunt interesați și dornici să învețe și să descopere aceasta latură a industriei.
Diana Borobar este un brand care își propune să reflecte valorile și convigerile clienților. Care este stilul “Diana Borobar”, și ce ne poți spune despre noua ta colecție?
Brandul este oglinda stilului meu. Am fost mereu atrasă de piese clasice și ușor de combinat, dar care au acel ceva unic! Care te fac să îți dorești să le ai în garderoba ta. Momentan totul este destul de minimalist, însă îmi doresc foarte mult să experimentez combinații neașteptate de culori și texturi diferite.
Practic stilul “Diana Borobar” este în continuă evoluție și mereu gata să îmbrace femeia modernă.
La bază stă o idee foarte simplă: creez doar piese pe care m-aș vedea purtându-le. Pentru mine, este destul de greu să continui dezvoltarea unei schițe dacă pur și simplu nu îmi place ceea ce creez. Uneori este frustrant, dar se pare că așa funcționează procesul meu creativ.
Asemenea celorlalte colecții pe care le facem în facultate, noua colecție are ca inspirație obiecte și/sau experiențe destul de personale. Noua colecție este inspirată de jurnalul din armată al bunicului meu. Ca referințe, am folosit câteva piese vestimentare achiziționate din surplusul militar și pe care le-am reconstruit.
Folosești o tehnică foarte eficientă pentru a lua măsurători online înainte de a realiza hainele “custom made”. Ne poți da câteva detalii, poate ne și arăți cum funcționează?
Niciodată nu am fost de acord cu mărimile universale și asta pentru că rar îmi găseam câte un articol vestimentar care chiar îmi venea perfect. La unele branduri aveam mărimea XS, la altele S, la altele M.
Am știut de la bun început că îmi doresc să merg pe segmentul made-to-measure, deoarece fiecare persoană are corpul diferit. A existat o perioadă în trecut, nu foarte îndepărtată, în care era normal să ai o piesă vestimentară făcută special pentru tine, nu o anomalie sau o fiță. În zilele noastre, consumatorii se așteaptă la confort și rapiditate.
Metoda eficientă pe care am găsit-o și care oferă confortul dorit constă într-o aplicație. După ce clientul a plasat o comandă pe website, primește un link prin SMS prin care este ghidat către procesul de măsurare digitală. Este totul foarte simplu. Tot ceea ce trebuie să faca sunt două poze cu întreg corpul – frontal și lateral. Ca măsurătorile să fie cât se poate de exacte, este necesară respectarea unor reguli: părul trebuie să fie prins într-o coadă, iar hainele să fie pe corp sau poate fi purtată chiar lenjerie intimă (nu stocăm și nu vedem pozele).
Vreau să vorbim puțin și despre cum îmbini partea personală cu ceea profesională. Aș vrea să te întreb, cât de des reușești să lucrezi cu Denis Săvescu, talentatul tău iubit fotograf, cu care și Daily Magazine a colaborat în trecut?
Până în momentul de față am reușit să lucrăm foarte puțin împreună, deoarece doar ce am lansat brand-ul „Diana Borobar”, dar simt să urmează ani super productivi. Denis este foarte critic cu munca mea și asta mă ajută enorm. Mă face să pun la îndoială tot ce fac, să regândesc si să fac mai bine. Are un simt estetic bine dezvoltat și mereu am avut de învățat de la el. Stați aproape fiindcă vor urma câteva editoriale de neratat!
Cu ce asociezi bunul gust, dar lipsa lui?
Mi-a plăcut întotdeauna să cred că “less is more” și deseori asociez bunul gust cu simplitatea; de exemplu moda anilor ‘50-‘60. Lipsa bunului gust, pe de altă parte, vine atunci când încerci prea mult. Orice lucru exagerat și nenatural devine ridicol.
Trei obiecte preferate?
Un inel pe care îl port mereu pe deget, clar paleta de culori Pantone și laptopul meu. Fără el, nu aș putea face cercetarea amănunțită pentru a crea hainele și a pune la punct o grămadă de detalii legate de brand. Îl iau peste tot cu mine.
Ce vedetă ți-ar plăcea să îmbrace “Diana Borobar”?
Nu m-am gândit niciodată la asta, fiindcă nu țintesc neapărat în a îmbraca o vedetă. Cred că mi-ar plăcea în egală măsură ca oricine să poarte creațiile mele.
Care este reacția ta?

Fashion Editor la Daily Magazine. Fashion & Costume Designer, Personal Stylist.